Vinkkejä Google-hakuihin

Myös Google-hakuja tehdessäsi, mieti hetki aihettasi ja mahdollisia hakusanojasi ennen kuin ryhdyt tekemään hakuja. Millä erilaisilla sanoilla aihetta on voitu kuvata? Mieti myös synonyymejä. Mitä enemmän hakusanoja käytät, sen täsmällisempään tulokseen voit päätyä. Tarkista sanojen kirjoitusmuoto, esim. kirjoitetaanko sanat yhteen vai erikseen. Google tunnistaa jonkin verran sanojen taivutusmuotoja, mutta silti sanamuodoilla on vaikutusta hakutulokseen. Ammattilaisten käyttämät ja tieteelliset termit rajaavat tuloksesta pois epärelevanttia ainesta. Millä tahansa sanalla voi silti kokeilla ja alkaa hahmotella aihettaan.

  •  Lue ohjeita (esim. Googlen ohje)
  •  Käytä tarkennusmahdollisuuksia (Myös Googlessa on tarkennettu haku)
  • Kokeile eri hakuvälineitä! Eri hakuvälineillä saa erilaisen tuloksen

Muista tieteellisen tiedon hakuun erikoistuneet hakukoneet, esimerkiksi Google Scholar (avautuu uuteen ikkunaan). Kun käytät Google Scholaria yliopiston verkossa, löytää se myös UEF-Primon sisällä olevat maksulliset aineistot, muun muassa kansainväliset artikkelit. Myös Google Books (avautuu uuteen ikkunaan) voi toimia hyvänä paikkana aiheestasi kirjoitettujen kirjojen hakemiseen. Huomaa, että kokonaisia kirjoja ei Googlellakaan ole lupa näyttää.

Google-hakujen takana on osittain samaa hakulogiikkaa, jota käyttävät myös kirjaston tarjoamat tietokannat. Eri hakujärjestelmistä joudutaan kuitenkin etsimään hieman erilaisilla hakusanoilla ja eri tavalla hakusanoja yhdistellen. Kaikki eivät toimi samalla tavalla kuin Google. Suurin ero hakutavassa on se, että Google ”ymmärtää” luonnollisen kielen lauseita ja kysymyksiä (esim. ”Mikä on maailman väkirikkain maa?”), kun taas tietokannoissa hakusanat ovat yksittäisiä ja ne yhdistetään hakulauseiksi Boolen operaattorien avulla (esim. (väestö OR väkiluku) AND (maat OR valtiot) .

(päivitetty 9/2023)

Siirry seuraavaan osioon UEF-Primon kautta eteenpäin