Vinkkejä Google-hakuihin

Mieti hetki aihettasi ja mahdollisia hakusanojasi ennen kuin ryhdyt tekemään hakuja. Millä erilaisilla sanoilla aihetta on voitu kuvata? Mieti myös synonyymejä. Mitä enemmän hakusanoja käytät, sen täsmällisempään tulokseen voit päätyä. Tarkista sanojen kirjoitusmuoto, esim. kirjoitetaanko sanat yhteen vai erikseen. Google tunnistaa jonkin verran sanojen taivutusmuotoja, mutta silti sanamuodoilla on vaikutusta hakutulokseen. Ammattilaisten käyttämät ja tieteelliset termit rajaavat tuloksesta pois epärelevanttia ainesta. Millä tahansa sanalla voi silti kokeilla ja alkaa hahmotella aihettaan.

  •  Lue ohjeita (esim. Googlen ohje)
  •  Käytä tarkennusmahdollisuuksia (Myös Googlessa on tarkennettu haku)
  • Kokeile eri hakuvälineitä! Eri hakuvälineillä saa erilaisen tuloksen

Muista tieteellisen tiedon hakuun erikoistuneet hakukoneet, esimerkiksi Google Scholar. Kun käytät Google Scholaria yliopiston verkossa, löytää se myös UEF-Primon sisällä olevat maksulliset aineistot, muun muassa kansainväliset artikkelit. Myös Google Books voi toimia hyvänä paikkana aiheestasi kirjoitettujen kirjojen hakemiseen.

googlet

  • Hae luotettavista aihehakemistoista tai portaaleista. Aihehakemistosta tai portaalista saatat saada pikaisen yleiskuvan aiheeseen ja verkon tarjontaan. Ne soveltuvat hakuun kun aihe on outo tai yleinen (tarvitset ”jotakin aiheesta”), etkä keksi tarkkoja hakusanoja.
  • Mieti, mikä organisaatio olisi ao. tietoa tuottanut.

Google-hakujen takana on osittain samaa hakulogiikkaa, jota käyttävät myös kirjaston tarjoamat tietokannat. Eri hakujärjestelmistä joudutaan kuitenkin etsimään hieman erilaisilla hakusanoilla ja eri tavalla hakusanoja yhdistellen. Kaikki eivät toimi samalla tavalla kuin Google.

(3/2020)