Opinnäytteiden ja väitöskirjojen haku

Väitöskirjaa pidetään ensimmäisenä tutkijan itsenäisenä tutkimuksena ja lisensiaattityötä (lisensiaatin työ) ensimmäisenä siteerauksen kestävänä tutkimuksena. Nykyisin lisensiaattitöitä julkaistaan melko vähän. Pro gradu –tutkielmat ovat opiskelijoiden harjoitustöitä, joten niitä ei yleensä käytetä tieteellisen työn ainoina lähteinä. Tarkista suhtautuminen ainelaitokseltasi, opettajaltasi tai ohjaajaltasi. Gradujen lähdeluetteloista voi kuitenkin olla paljonkin hyötyä ja voit katsoa niistä mallia muotoseikkoihin.

Elektroninen julkaiseminen on tuonut muutoksia myös opinnäytteiden julkaisumuotoon. Vuodesta 2012 alkaen Itä-Suomen yliopistossa tehdyt gradut, lisensiaatintyöt ja väitöskirjat löytyvät elektronisina UEF eRepository-palvelusta (avautuu uuteen ikkunaan).

Osa opinnäytteistä ei aukea esim. kotoa käsin (teoksen alla lukee ”Julkaisu on käytettävissä ainoastaan kampuskirjastoissa”). Tällöin tekijä ei ole halunnut opinnäytettään avoimeen verkkoon. Tällaiseen julkaisuun pääsee käsiksi Joensuun kampuskirjastosta ala-aulan koneelta – neuvoa voit tarvittaessa kysyä asiakaspalvelutiskiltä. Muistathan itse suosia avoimen tieteen tekemistä julkaisemalla oman gradusi aikanaan Open Access-periaatteella!

Vanhemmat eli ennen vuotta 2012 julkaistut gradut löytyvät UEF-Primosta (avautuu uuteen ikkunaan). Graduja voit hakea UEF-Primosta joko tekijän, työn nimen tai aiheen mukaan. Ennen vuotta 2012 julkaistut gradut ovat mikrofilmattuja, ja niitä voi lukea kirjastossa olevilla mikrofilmilukulaitteilla.

Samalla lailla löytyvät myös väitöskirjat: tehdään ensin haku aiheella, jonka jälkeen tulokset voi rajata koskemaan vain väitöskirjoja.

Muiden yliopistojen opinnäytteitä ja väitöskirjoja löytyy kansallisesta Finna-tietokannasta (avautuu uuteen ikkunaan). Kansallinen Finna tarjoaa tiedot kaikkien Suomen yliopistokirjastojen kokoelmiin sisältyvistä väitöskirjoista ja muista opinnäytteistä sekä linkit elektronisiin julkaisuihin. Kansallisesta Finnasta saatkin laajemman käsityksen koko Suomesta.

Siirry seuraavaan osioon Lainsäädännön ja tilastotietojen haku

(päivitetty 1/2024)