Kieli- ja kirjallisuustieteellisiä tietokantoja kaikille kielten opiskelijoille

UEF-Finnasta löytyy useita kieli- ja kirjallisuustieteellisiä tietokantoja. Osa tietokannoista keskittyy  kielitieteeseen, osa kirjallisuuteen, ja osa tietokannoista on monitieteisiä – niistä löytyy kieli- ja kirjallisuustieteiden lisäksi myös muita humanistisia tieteitä. Suurin osa kansainvälisistä tietokannoista on englanninkielisiä, mutta muista: vaikka tietokannan käyttöliittymä olisi englanninkielinen, sisältää tietokanta tutkimuksia useista eri maista ja useilla eri kielillä. Kielen opiskelijalle löytyy myös saksan-, venäjän- ja ruotsinkielisiä tietokantoja, jotka sisältävät aineistoa vain kyseisillä kielillä. Omaan tutkimusaiheeseen sopivat tietokannat löytyvät vain kokeilemalla.

Listan oman alasi tietokannoista löydät UEF-Finnan etusivulta kohdasta ”Selaa – tietokannat”:

UEF-Finna listaa valitsemasi alan tietokannat aakkosjärjestykseen. Alla olevasta listasta löydät keskeisimmät kieli- ja kirjallisuustieteelliset tietokannat. Yksittäisen tietokannan löydät kirjoittamalla tietokannan nimen UEF-Finnan perushaun hakuikkunaan. Muistathan kirjautua UEF-Finnaan, jos käytät aineistoja yliopistoverkon ulkopuolelta.

Linguistics and Language Behavior Abstracts (Proquest): Kansainvälinen kielitieteellinen viitetietokanta, jonka aihealueina mm. soveltava kielitiede, psykolingvistiikka, sosiolingvistiikka, viestintä, erityiskasvatus, kielen omaksuminen, kielten opetus ja kääntäminen. Seuraa yli 1500 lehteä.

MLA Intl Bibliography (Ebsco): Kansainvälinen viitetietokanta, aihealueina kiielitiede (nykykielet), kirjallisuus ja folkloristiikka. Viitteitä lähes 4 000 lehdestä ja sarjajulkaisusta.

Arts & Humanities Citation Index (ISI): Web of Science -palveluun kuuluva viitetietokanta, johon indeksoidaan taide- ja humanistisen alan lehtiä.

EBSCOhost Academic Search Premier: Suuri kokotekstitietokanta, jossa lehtiartikkeliviitteitä sekä kokonaisia artikkeleita yhteiskunta- ja humanististen tieteiden sekä kasvatus- ja kauppatieteiden aloilta. Mukana on myös luonnontieteiden, terveystieteiden, matkailun yms. aineistoa. Kokonaiset artikkelit noin 4700 lehtinimekkeestä.

JSTOR Arts & Sciences: Kokotekstejä seuraavilta aihealueilta: Taloustieteet, historia, politiikka, väestötiede, sosiologia, matematiikka, kirjallisuus, kielitiede, filosofia ja ekologia.

E-kirjoja eri aloilta löytyy kahdesta suuresta e-kirjatietokannasta, Ebook Central ja Ebsco e-Book Collection-tietokannasta.

Sanomalehtiä eri maista löytyy UEF-Finnan kautta PressReader-palvelusta. Lue lisää kappaleesta ”Sanomalehtiä ulkomailta”.

Muita kuin englanninkielisiä tietokantoja löydät kappaleista ”Tietokantoja ruotsin kielen opiskelijalle” ja ”Tietokantoja venäjän kielen opiskelijalle”. Vinkkejä käännöstieteen aineistoon löytyy puolestaan kappaleesta ”Tietokantoja käännöstieteen opiskelijalle”.

(7/2019)