Aineistojen saatavuus ja hankinta

Elektronisiin lehtiin ja –kirjoihin on monta tietä:

UEF-Finnasta voi hakea e-lehtiä lehden nimen mukaan
Google Scholarilla kannattaa hakea artikkelin tai sarjan osan nimellä. Ollessasi yliopiston verkossa Google Scholar löytää myös UEF-Finnassa olevat artikkelit.
• e-kirjat löytyvät helposti UEF-Finnasta kirjan nimellä

Painettuja julkaisuja haetaan kirjastotietokannoista:

• julkaisun nimellä, jos kyseessä on kirja tai raportti tms.
• lehden nimellä, jos kyseessä on lehtiartikkeli
• kokoomateoksen nimellä, jos kyseessä on kirjan luku

Onko julkaisu saatavana vai lainassa? Pitääkö jättää varaus? UEF-Finnassa voit jättää varauksen myös Kuopion kampuskirjaston aineistoihin. Tarkista tarvittaessa muut lähiseutusi kirjastot, esimerkiksi ammattikorkeakoulun kirjasto ja kaupunginkirjasto.

Vapaakappaleet: kotimainen kirjallisuus ulottuville

Itä-Suomen yliopiston kirjastolla on käytössään kaikki Suomessa julkaistava kirjallisuus ns. vapaakappalelain perusteella. Oikeus on ollut Joensuun yliopiston kirjastolla vuodesta 1981 lähtien. Suuri osa tästä aineistosta ei kuulu kirjaston lainattaviin kokoelmiin, mutta on asiakkaiden saatavilla lukusalikäyttöön. UEF-Finnasta löytyy osa vapaakappaleista ja UEF-Finnan kautta voit tilata niitä luettavaksi. Vapaakappalepyyntö on maksuton.
Suomen kansallisbibliografiassa, Fennica-tietokannassa, on tiedot kaikesta Suomessa julkaistusta kirjallisuudesta.

Eri yliopistojen gradut eivät kuulu vapaakappalelain piiriin, joten niitä ei kirjastosta löydy. Graduja ja muita opinnäytetöitä löytyy onneksi yhä enemmän avoimesta verkosta esim. googlaamalla. Lue lisää kappaleesta ”opinnäytteiden ja väitöskirjojen haku”.

Uudistunut vapaakappalelaki on tuonut arkistoinnin piiriin myös verkkoaineistoja sekä elektronisia julkaisuja. Joensuun kampuskirjastossa on nk. vapaakappaletyöasemia, joilta löytyy mm. Radio- ja TV-arkisto RTVA. Nopeasti muuttuvat sivustot, kuten uutispalvelut ja keskustelupalstat, jäänevät arkistoinnin ulkopuolelle jatkossakin.

Kaukolainaus : toisten kirjastojen aineistot omaan kirjastoon

Jos haluttua aineistoa ei löydy kirjastosta, voi harkita kaukolainan tilausta.
Kaukolainauksessa kirjan voi saada lainaksi, lehtiartikkeleista saa yleensä kopion.
Palvelu on maksullista. Kaukolainojen tilaus hoidetaan kirjaston kaukopalvelun kautta.
Siellä selvitetään myös, mistä julkaisu olisi nopeimmin ja edullisimmin saatavissa.
Kaukolaina voidaan tilata tarvittaessa myös ulkomailta, jolloin se maksaa enemmän – mieti siis edeltä käsin, paljonko olet valmis maksamaan (tarkista kirjaston palveluhinnasto).
Kaukopalvelupyynnön voi tehdä kirjastossa tai kirjaston kotisivulta kohdasta Kaukopalvelu kirjaston asiakkaille.

Varastokirjasto

Varastokirjasto on opetus- ja kultturiministeriön alainen valtakunnallinen kirjasto, joka palvelee maamme tieteellisiä, yleisiä ja muita kirjastoja. Varastokirjaston tehtävä on vastaanottaa ja säilyttää suomalaisista kirjastoista siirrettävää aineistoa sekä asettaa se tarvitsijoiden käyttöön. Varastokirjastosta tilaaminen on edullista: kaukopalvelu maksaa 1 euron / kirja, artikkelipyyntö on maksuton. Jos et siis löydä hakemaasi teosta UEF-Finnan paikallisesta aineistosta, valitse välilehti ”varastokirjasto”. Kirjoita haluamasi kirjan tiedot kaukopalvelulomakkeelle, ja odottele saapumisilmoitusta.

 

Varastokirjasto lähettää myös artikkelikopioita sähköpostitse – ilmaiseksi. Ohjeen artikkelipyynnön tekemiseen löydät tältä videolta (kesto 2:27):

(9/2019)