Aineistojen saatavuus ja hankinta

Elektronisiin lehtiin ja –kirjoihin on monta tietä

UEF-Primosta (avautuu uuteen ikkunaan) voi hakea e-lehtiä lehden nimen mukaan, samoin artikkeleita joko artikkelin nimellä tai aiheella
Google Scholarilla (avautuu uuteen ikkunaan) kannattaa hakea artikkelin tai sarjan osan nimellä. Ollessasi yliopiston verkossa Google Scholar löytää myös suljetuissa tietokannoissa olevia artikkeleita kokoteksteinä.
• e-kirjat löytyvät helposti UEF-Primosta kirjan nimellä

VINKKI: Avoin tiede ja avoin julkaiseminen ovat tuoneet mukanaan paljon hyviä, avoimia digitaalisia lähteitä. Esimerkiksi näitä voit käyttää apunasi hakiessasi tietoa (linkit avautuvat uusiin ikkunoihin):

  • Journal.fi – suomalaiset tiedelehdet verkossa (mm. Finnish Journal of Linguistics, Kasvatus -lehti jne.)
  • UEF eRepo – Itä-Suomen yliopiston opinnäytteet ja sarjajulkaisut Huom! Osa graduista suljettuja tekijöiden toivomuksesta)
  • DOAJ – Directory of Open Access Journals (monitieteinen ja -kielinen tieteellisten lehtien tietokanta)

Painettuja julkaisuja haetaan kirjastotietokannoista

• julkaisun nimellä, jos kyseessä on kirja tai raportti tms.
• lehden nimellä, jos kyseessä on lehtiartikkeli
• kokoomateoksen nimellä, jos kyseessä on kirjan luku

Onko julkaisu saatavana vai lainassa? Pitääkö jättää varaus? Tarkista tarvittaessa muut lähiseutusi kirjastot, esimerkiksi ammattikorkeakoulun kirjasto ja kaupunginkirjasto.

Vapaakappaleet: kotimainen kirjallisuus ulottuville

Itä-Suomen yliopiston kirjastolla on käytössään kaikki Suomessa julkaistava kirjallisuus ns. vapaakappalelain perusteella. Oikeus on ollut Joensuun yliopiston kirjastolla vuodesta 1981 lähtien. Suuri osa tästä aineistosta ei kuulu kirjaston lainattaviin kokoelmiin, mutta on saatavilla lukusalikäyttöön. UEF-Primosta löytyy osa vapaakappaleista ja voit tilata niitä luettavaksesi Primon kautta. Vapaakappalepyyntö on maksuton. Lue lisää vapaakappaleista (avautuu uuteen ikkunaan).
Suomen kansalliskirjaston hakupalvelussa (avautuu uuteen ikkunaan) pystyy hakutuloksen rajaamaan koskemaan Suomen kansallisbibliografiaa Fennicaa, jossa on tiedot kaikesta Suomessa julkaistusta kirjallisuudesta.

Uudistunut vapaakappalelaki on tuonut arkistoinnin piiriin myös verkkoaineistoja sekä elektronisia julkaisuja. Itä-Suomen yliopiston kampuskirjastoissa on nk. vapaakappaletyöasemia, joilta löytyy mm. Radio- ja TV-arkisto RTVA (avautuu uuteen ikkunaan). Nopeasti muuttuvat sivustot, kuten uutispalvelut ja keskustelupalstat, jäänevät arkistoinnin ulkopuolelle jatkossakin.

Kaukolainaus : toisten kirjastojen aineistot omaan kirjastoon

Jos haluttua aineistoa ei löydy kirjastosta, voi harkita kaukolainan tilausta.
Kaukolainauksessa kirjan voi saada lainaksi, lehtiartikkeleista saa yleensä kopion.
Palvelu on maksullista. Kaukolainojen tilaus hoidetaan kirjaston kaukopalvelun kautta. Siellä selvitetään myös, mistä julkaisu olisi nopeimmin ja edullisimmin saatavissa. Kaukolaina voidaan tilata tarvittaessa myös ulkomailta, jolloin se maksaa enemmän – mieti siis edeltä käsin, paljonko olet valmis maksamaan (tarkista kirjaston palveluhinnasto). Lue lisää kaukopalvelupyynnöstä ja kaukopalvelusta (avautuu uuteen ikkunaan).

Varastokirjasto

Varastokirjasto (avautuu uuteen ikkunaan) on opetus- ja kultturiministeriön alainen valtakunnallinen kirjasto, joka palvelee maamme tieteellisiä, yleisiä ja muita kirjastoja. Varastokirjaston tehtävä on vastaanottaa ja säilyttää suomalaisista kirjastoista siirrettävää aineistoa sekä asettaa se tarvitsijoiden käyttöön. Varastokirjastosta tilaaminen on edullista: kaukopalvelu maksaa 1 euron / kirja, artikkelipyyntö on opiskelijoille ilmainen. Huomaathan, että pyynnöt Varastokirjastosta tehdään kaukopalvelun kautta (avautuu uuteen ikkunaan) – Vaari-tietokannan kautta pyynnöt eivät onnistu, sillä käytössä oleva tietokanta ei ole sama kuin oman yliopistokirjastosi tietokanta. Varastokirjaston kokoelmia pääset tarkastelemaan Vaari-tietokannasta (avautuu uuteen ikkunaan).

(päivitetty 9/2023)

Siirry seuraavaan osioon Mitä julkaisuille saa tehdä? Tekijänoikeudet, plagiointi, viittaaminen