Hakusanojen muoto: kannattaako sana katkaista? Mikä on fraasi?

SANANKATKAISU

Sanankatkaisulla on suuri merkitys hakutulosten määrään. Alla olevasta videosta (kesto 2:41) näet sanankatkaisun perusteet. Videon laatu on paras silloin, kun valitset videon oikeasta alalaidasta rattaan kuvan alta valikon ”quality”: 720pHD tai 1080pHD.

Kun halutaan hakea erilaisia taivutusmuotoja, on se ilmaistava hakusanan muodossa. Tämä tapahtuu käyttämällä hakusanana sanan vartaloa, johon liitetään katkaisumerkki. Katkaisumerkillä saadaan kaikki taivutusmuodot ja mahdolliset yhdyssanat mukaan hakuun.

 FRAASIT ELI SANALIITOT

Jotta fraasin eli sanaliiton sanat pysyisivät yhdessä ja peräkkäin haluamassasi järjestyksessä, joudut käyttämään sanaliittojen ympärillä lainausmerkkejä. Jotkin kansainväliset tietokannat ymmärtävät fraasit automaattisesti.

Yleisimmin käytetään lainausmerkkejä ” ” pakottamaan sanat yhteen, esim. ”germaaniset kielet” tai ”funktionaalinen kielitiede”. Alla olevassa esimerkissä on tehty haku termillä translation strategies käännöstieteen tietokannassa (Translation Studies Bibliography) ensin ilman lainausmerkkejä (1528 tulosta), sitten lainausmerkkien kera (507 tulosta). Jälkimmäisessä haussa sanaliitto on toiminut oikein, ensimmäisessä sanat ovat hajonneet ympäriinsä. Fraasilla on siis väliä!

Vinkki: myös Google ymmärtää lainausmerkit.

Päivitetty: 3/2020