Hakusanojen muoto: kannattaako sana katkaista? Mikä on fraasi?

Sanankatkaisu

Sanankatkaisulla on suuri merkitys hakutulosten määrään. Alla olevasta videosta (kesto 3:07) näet sanankatkaisun perusteet. Videon laatu on paras silloin, kun valitset videon oikeasta alalaidasta rattaan kuvan alta valikon ”quality”: 720pHD tai 1080pHD. Tekstityksen saat päälle painamalla CC-nappia.

Kun halutaan hakea sanojen erilaisia taivutusmuotoja, on se ilmaistava hakusanan muodossa. Tämä tapahtuu käyttämällä hakusanana sanan vartaloa, johon liitetään katkaisumerkki. Katkaisumerkillä saadaan kaikki taivutusmuodot ja mahdolliset yhdyssanat mukaan hakuun. Katkaisumerkki on lähes aina * eli asteriski (esimerkiksi kaannö* löytää taivutusmuodon ”käännökset” ja yhdyssanan ”käännöstiede”).

Fraasit eli sanaliitot

Jotta fraasin eli sanaliiton sanat pysyisivät yhdessä ja peräkkäin haluamassasi järjestyksessä, joudut käyttämään sanaliittojen ympärillä lainausmerkkejä. Jotkin kansainväliset tietokannat ymmärtävät fraasit automaattisesti, mutta niiden käytöstä on harvoin haittaa.

Yleisimmin käytetään lainausmerkkejä ” ” pakottamaan sanat yhteen, esim. ”germaaniset kielet” tai ”funktionaalinen kielitiede”. Alla olevassa esimerkissä on tehty haku termillä translation strategies käännöstieteen tietokannassa (Translation Studies Bibliography) ensin ilman lainausmerkkejä (1528 tulosta), sitten lainausmerkkien kera (507 tulosta). Jälkimmäisessä haussa sanaliitto on toiminut oikein, ensimmäisessä sanat ovat hajonneet ympäriinsä. Fraasilla on siis väliä!

Esimerkissä on tehty tietokannassa haku sanoilla translation strategies ilman lainausmerkkejä. Tuloksia on tullut 1528.
Esimerkissä on tehty tietokannassa haku sanoilla translation strategies lainausmerkeissä. Tuloksia on tullut enää 507.

Vinkki: myös Google ymmärtää lainausmerkit, ja tarkentaa niiden avulla hakuasi.

(Päivitetty 9/2023)

Siirry seuraavaan osioon Hakusanojen yhdistäminen eli Boolen logiikka