UEF-Finnan kautta eteenpäin

UEF-FINNA

UEF-Finnassa on mahdollista hakea ja selata oman kirjaston aineistoja, etsiä ja tilata kirjoja kansallisesta Varastokirjastosta sekä tehdä tiedonhakua useammasta tietokannasta yhtä aikaa. UEF-Finnasta löydät myös kaikki oman alasi tietokannat – niin koti- kuin ulkomaisetkin.

1. Aineiston hakeminen omasta kirjastosta, Varastokirjastosta ja ARTOsta:

Avaa UEF-Finnan etusivulta ”tarkennettu haku”. Kirjoita hakusanasi hakuikkunoihin ja yhdistä ne oikeilla operaatioilla. Finnassa operaatio OR pitää kirjoittaa itse ja ISOLLA. Voit valita, haetko aineistoa omasta kirjastostasi , kansallisesta Varastokirjastosta vai kotimaisesta artikkeliviitietokanta ARTOsta:

2. Kansainvälisen e-aineiston hakeminen useammasta tietokannasta yhtä aikaa:

UEF-Finnassa voit hakea lähdemateriaalia omaan aiheeseesi useammasta kansainvälisestä tietokannasta yhtä aikaa. Avaa UEF-Finnan etusivulta ”tarkennettu haku”, ja valitse aineistoksi ”kansainväliset artikkelit”. Hakulomakkeen logiikka on erilainen kuin haussa paikallisista aineistoista. Operaatio OR valitaan pudotusvalikosta (”Millä tahansa näillä OR”), ja toisilleen vaihtoehtoiset hakusanat kirjoitetaan samaan hakulaatikkoon. Hakulaatikoiden välissä on oletuksena operaatio AND. Hakukielenä toimii parhaiten englanti. Myös ruotsia ja venäjää kannattaa kokeilla! Hakusanat kannattaa kohdistaa esim. abstraktiin eli tiivistelmään, otsikkoon tai asiasanoihin. Näin haku tarkentuu.

Hakutuloksia voi hyvin rajata jälkikäteen: UEF-Finna kertoo sinulle esim. sen, mistä tietokannoista se löysi eniten osumia, millä kielellä tuloksia löytyi, ovatko tulokset saatavina kokoteksteinä jne.

3. Oman alan tietokannan etsiminen:

UEF-Finnan kautta pääset oman alasi tietokantoihin. Valitse Finnan etusivulta kohta ”selaa -> tietokannat”:

Avatuvasta listasta voit valita kohdan ”humanities, arts & theology”, jonka alta löydät tarkemman listan oman alasi tietokannoista. Jos tiedät tietokannan nimen, voit kirjoittaa sen suoraan UEF-Finnan hakuikkunaan (esim. Integrum).

(7/2019)