UEF-Primon kautta eteenpäin

UEF-Primo (avautuu uuteen ikkunaan) on Itä-Suomen yliopiston kirjaston painettujen ja sähköisten aineistojen hakupalvelu, jossa voit myös uusia lainasi, tehdä varauksia ja tallentaa omia suosikkejasi. UEF-Primon avulla saadaan kootusti esille kaikki kirjaston verkon välityksellä tarjoamat aineistot: kirjallisuustietokannat, verkkolehdet, sähkökirjat, tietokannat ym. verkkoresurssit. Mukana on käyttölisenssein hankitun verkkoaineiston lisäksi myös vapaasti verkosta saatavaa aineistoa. UEF-Primo sisältää sekä kotimaista että kansainvälistä aineistoa. Muistathan, että yliopistoverkon ulkopuolelta UEF-Primon aineistoihin pääsee käsiksi kirjautumalla Primoon omilla UEF-tunnuksilla – niillä samoilla, joilla kirjaudutaan esim. Moodleen.

Aineiston hakeminen oman kirjaston kokoelmista

Avaa UEF-Primon etusivulta ”tarkennettu haku” (avautuu uuteen ikkunaan). Kirjoita hakusanasi hakuikkunoihin ja yhdistä ne oikeilla operaatioilla. Primossa operaatio OR pitää kirjoittaa itse ja ISOLLA. Tarkista, että olet valinnut ylälaidasta hakuryhmän ”kirjaston kokoelmat”. Hakukielinä toimivat parhaiten suomi ja englanti: myös muunkielisen kirjallisuuden haussa. Suomenkielisiä hakusanoja kannattaa katkaista, sillä Primo ei osaa taivuttaa suomen kieltä. Hakutuloksen voi rajata haluamaansa kieleen jälkikäteen.

UEF-Primossa tehty haku kirjaston kokoelmista hakulauseella (rasis* OR syrjin* OR racism) AND (korkeakoul* OR "higher education").

Kansainvälisten artikkeleiden hakeminen

UEF-Primossa voit hakea lähdemateriaalia omaan aiheeseesi useammasta kansainvälisestä tietokannasta yhtä aikaa. Avaa UEF-Primon etusivulta ”tarkennettu haku” (avautuu uuteen ikkunaan), ja valitse hakuryhmäksi ”kansainväliset artikkelit”. Hakulogiikka toimii samalla tavalla kuin yläkuvassa: vaihtoehtoiset hakusanojen väliin kirjoitetaan OR, ja hakusanat yhdistetään AND-operaattorilla. Hakukielenä toimii parhaiten englanti. Suomen kieltä ei kannata käyttää, mutta ruotsia ja venäjää voi kokeilla! Hakusanat voi kohdistaa eri kenttiin (esim. otsikkoon tai asiasanoihin eli aiheeseen). Näin haku tarkentuu. Muista myös muut hakutekniset seikat: hakusana katkaistaan asteriskilla eli * merkillä, fraasit eli sanaliitot kirjoitetaan lainausmerkkien sisälle. Fraasin sisällä sanojen katkaiseminen toimii huonosti, joten sitä kannattaa välttää.

Kv-artikkelihaku UEF-Primossa hakulauseella "translation strategies" AND (dubbing OR subtitl*) AND audiovisual.

Hakutuloksia voi hyvin rajata jälkikäteen: UEF-Primo kertoo sinulle esimerkiksi sen, millä kielellä tuloksia löytyi ja ovatko tulokset saatavina kokoteksteinä.

Kotimaisia artikkeleita löytyy Primon kautta toistaiseksi melko vähän. Niitä kannattaa hakea kansallisesta Finnasta, josta kerrotaan seuraavassa osiossa.

Oman alan tietokannan etsiminen

UEF-Primon kautta pääset oman alasi tietokantoihin. Valitse Primon etusivulta ylälaidasta välilehti ”tietokantahaku” (avautuu uuteen ikkunaan):

UEF-Primon välilehdeltä löytyy tietokantahaku,

Avautuvasta listasta voit valita oman alasi tietokannan. Jos tiedät tietokannan nimen, voit kirjoittaa sen suoraan UEF-Primon hakuikkunaan (esim. Integrum). Tietokannat ja muut elektroniset aineistot toimivat, kun olet kirjautunut UEF-Primoon omilla UEF-tunnuksillasi.

UEF-Primon käyttöohjeet (linkki avautuu uuteen ikkunaan) löytyvät aina UEF-Primon etusivulta.

(päivitetty 3/2024)

Siirry seuraavaan osioon Hakupaikkana kansallinen Finna