Zotero auttaa viitteidenhallinnassa

Tuskailetko välillä viittausten ja lähdeluettelon tekemisen kanssa? Joudutko usein tarkistamaan, missä muodossa omalla tieteenalallasi viitataan? Viitteidenhallintaohjelmat auttavat paitsi löytyneiden viitteiden tallentamisessa ja järjestämisessä, myös tekstin kirjoitusvaiheessa lisäämällä halutut viitteet automaattisesti oikeassa muodossa.

Zotero -viitteidenhallintaohjelman  avulla voit tallettaa kirjallisuusviitteitä. Viitteitä voi siirtää suoraan monista eri tietokannoista, tai niitä voi kirjoittaa ohjelmaan myös itse. Lisäksi Zoteroon kuuluvan lisäosan avulla voidaan helposti tuottaa Word-tekstinkäsittelyjärjestelmässä lähdeviitteitä (myös alaviitteitä) ja kirjallisuusluetteloita. Zotero sisältää sadoittain erilaisia viittaustyylejä, ja niitä voi määritellä myös itse.

Zoteron kanssa pääset alkuun kirjaston kotisivujen kautta (avautuu uuteen ikkunaan). Samaiselta sivulta löydät käyttöohjeita ja opasvideoita sekä suomeksi että englanniksi, sekä lisää tietoa viitteistä ja viittaamisesta. Zoteron käyttö vaatii alkuun hieman opettelua, mutta se kannattaa!

(päivitetty 9/2023)

Siirry seuraavaan osioon Hakuesimerkkejä: mitä mistäkin löytyy?