Kotimaisten artikkelien haku

Kotimaisiin artikkeliviitetietokantoihin seurataan tieteellisyydeltään ja ammatillisuudeltaan eritasoisia lehtiä. Toistaiseksi vain osa kotimaisista artikkeleista löytyy kokoteksteinä verkosta tietokantojen kautta. Ellei Google tai Google Scholarkaan löydä haluamaasi artikkelia, voit joutua jäljittämään painettua lehteä kirjastoista tai kaukopalvelun kautta.

Kotimaiset artikkeliviitetietokannat ovat parhaita lähteitä kotimaisten artikkeleiden hakuun. Tunnetuin kotimainen artikkeliviitetietokanta on Kansalliskirjaston ylläpitämä ARTO. ARTO on monitieteellinen, ja siihen tallennetaan niin tieteellisiä-, ammatti-, harraste- kuin yleisaikakauslehtiäkin. Tietokanta on viitetietokanta, mutta osa artikkeleista löytyy myös kokoteksteinä.

ARTOsta löytynyttä viitettä joutuu usein jäljittämään esimerkiksi UEF-Primosta: löytyykö artikkelin sisältävä lehti kirjastosta painettuna tai elektronisena? Jos ei, löytyisikö kyseinen lehti ja artikkeli Varastokirjastosta?

ARTOn sisältämiä artikkeleita voi hakea Kansalliskirjaston hakuliittymän kautta (avautuu uuteen ikkunaan). Jos artikkelilla on kokotekstilinkki mutta se ei avaudu, tee näin: ota talteen lehden nimi, vuosikerta ja numero, joiden avulla voit jäljittää lehden UEF-Primosta. Hae lehteä lehden nimellä UEF-Primon lehtihaulla (avautuu uuteen ikkunaan). Seuraa ”kokoteksti verkossa” tai ”saatavilla verkossa”-linkkejä. Iso osa kotimaisesta lehdistä löytyy lopulta Elektra-palvelun kautta.

Kotimaiset artikkelit löytyvät myös haettaessa kansallisella Finnalla (avautuu uuteen ikkunaan). Haun tehtyäsi rajaa aineisto lehtiartikkeleihin. Jos kokotekstit eivät aukea, tee kuten yllä.

Kotimaisia tiedelehtiä voi selata myös open access- julkaisuja sisältävässä Journal.fi-palvelussa (avautuu uuteen ikkunaan).

(päivitetty 9/2021)