Kotimaisten artikkelien haku

Kotimaisiin artikkeliviitetietokantoihin seurataan tieteellisyydeltään ja ammatillisuudeltaan eritasoisia lehtiä. Toistaiseksi vain pieni osa kotimaisista artikkeleista löytyy kokoteksteinä verkosta tietokantojen kautta. Ellei Google tai Google Scholarkaan löydä haluamaasi artikkelia, voit joutua jäljittämään painettua lehteä kirjastoista tai kaukopalvelun kautta.

Kotimaiset artikkeliviitetietokannat ovat parhaita lähteitä kotimaisten artikkeleiden hakuun. Tunnetuin kotimainen artikkeliviitetietokanta on Kansalliskirjaston ylläpitämä ARTO. ARTO on monitieteellinen, ja siihen tallennetaan niin tieteellisiä-, ammatti-, harraste- kuin yleisaikakauslehtiäkin. Tietokanta on viitetietokanta, mutta osa artikkeleista löytyy myös kokoteksteinä.

ARTOsta löytynyttä viitettä joutuu usein jäljittämään esimerkiksi UEF-Primosta: löytyykö artikkelin sisältävä lehti kirjastosta painettuna tai elektronisena? Jos ei, löytyisikö kyseinen lehti ja artikkeli Varastokirjastosta?

ARTOn sisältämiä artikkeleita voi hakea Kansalliskirjaston hakuliittymän kautta. Löytäessäsi hyvän artikkelin, ota talteen lehden nimi, vuosikerta ja numero, joiden avulla voit jäljittää artikkelin UEF-Primosta.

Kotimaiset artikkelit löytyvät myös haettaessa kansallisella Finnalla. Haun tehtyäsi rajaa aineisto lehtiartikkeleihin.

(3/2020)