Tietokantoja venäjän kielen opiskelijalle

UEF-Primosta (avautuu uuteen ikkunaan) löytyy useita kieli- ja kirjallisuustieteellisiä tietokantoja. Osa tietokannoista keskittyy  kielitieteeseen, osa kirjallisuuteen, ja osa tietokannoista on monitieteisiä – niistä löytyy kieli- ja kirjallisuustieteiden lisäksi myos muita humanistisia tieteitä. Suurin osa kansainvälisistä tietokannoista on englanninkielisiä, mutta muista: vaikka tietokannan käyttöliittymä olisi englanninkielinen, sisältää tietokanta tutkimuksia useista eri maista ja useilla eri kielillä. Kielen opiskelijalle löytyy myös saksan-, venäjän- ja ruotsinkielisiä tietokantoja, jotka sisältävät aineistoa vain kyseisillä kielillä. Omaan tutkimusaiheeseen sopivat tietokannat löytyvät vain kokeilemalla. Alla on esitelty muutama venäjänkielinen tietokanta.

Integrum tiedonhakuportaali (sanomalehdet)

Integrum on venäjänkielinen, useita eri tietokantoja sisältävä tiedonhakuportaali, josta on haettavissa Venäjällä ja muissa IVY-maissa julkaistua aineistoa. Se sisältää sanomalehtiä, aikakauslehtiä, uutistietoa, kaunokirjallisuutta, tilastoja, runokokoelmia, viitetietokantoja, venäjän kielen frekvenssisanakirjan jne. Portaali sisältää yli 400 miljoonaa dokumenttia 7500 eri lähteestä: se seuraa mm. 360 valtakunnallista sekä yli 2000 paikallista sanomalehteä sekä yli 760 venäläistä aikakauslehteä. Uutisaineisto päivittyy reaaliajassa ja uutisarkisto on käytettävissä alkaen vuodesta 1993. Sieltä löytyy myös nyky- ja klassista kaunokirjallisuutta n. 630 nimekettä sekä viitetietokantoja ja kirjastojen luetteloita.

Kielitieteilijälle Integrum tarjoaa esimerkiksi erinomaisia lähdeaineistoja tutkimuksen pohjaksi; sen avulla on mahdollista kartoittaa esim. jonkin sanan ilmestymistä lehtiin ja sen käytön yleistymistä. Kaunokirjallisuuden klassikoita taas voi puolestaan esim. kuunnella äänikirjoina, ja kirjojen teksteihin voi kohdistaa hakuja. HUOM! Integrumista ei löydy esim. kielitieteellisiä artikkeleita, vaan se painottuu lähinnä sanomalehtiaineistoon.

Integrumiin pääset kirjautumalla ensin UEF-Primoon (avautuu uuteen ikkunaan) ja kirjoittamalla UEF-Primon hakuikkunaan ”Integrum” ja seuraamalla ”saatavilla verkossa”-linkkejä. Integrumiin kirjaudutaan sisälle painamalla nappia ”Enter (no registration)”. Tietokannan kuvaus ja linkki tietokantaan UEF-Primossa (avautuu uuteen ikkunaan).

Integrumin valtava aineistomäärä aiheuttaa omat haasteensa tiedonhaulle. Siksi onkin tärkeää opetella tärkeimmät periaatteet ja toiminnot, joilla hakua rajataan.
Kattavat ohjeet Integrumin käyttöön löydät tietokannasta Help-napin takaa (kieleksi voit valita joko englannin tai venäjän). Itse haut tehdään Integrumissa hakukoneella nimeltään Интегрум Профи (englanninkielisessä liittymässä Artefact). Alla olevassa kuvakaappauksessa on Integrumin hakukoneen venäjänkielinen käyttöliittymä:

Integrum-hakupalvelun etusivu.

Myös Integrum toimii Boolen logiikalla, ja hakulauseet muodostetaan AND- ja OR-operaattoreiden sekä sulkujen avulla.

Alla olevat tietokannat löytyvät sekä UEF-Primosta kirjoittamalla tietokannan nimi hakuikkunaan joko venäjäksi tai translitteroiden, että avoimesta verkosta vaikkapa Googlella.

Научная электронная библиотека eLibrary.ru

eLibrary.ru (avautuu uuteen ikkunaan) on venäläinen e-lehtien portaali, jossa on n. 7000 venäläistä lehtiviitettä, sekä tuhansia viitteitä muilla kielillä. Osa lehtien artikkeleista on kokoteksteinä, osasta on vain viitetiedot. Tietokantaa voi käyttää viitetietojen hakuun: jos artikkelia ei ole vapaasti saatavilla sähköisenä, niin se saattaa löytyä painetuista tai elektronisista lehdistä kirjastojen kokoelmista, jolloin lehteä kannattaa hakea lehden nimellä UEF-Primosta. Tietokanta on tervetullut lisä Integrumin rinnalle: siinä missä Integrum sisältää sanomalehtiartikkeleita, on tässä tietokannassa tieteellisiä aikakauslehtiartikkeleita. Huom! Myös vapaasti verkossa olevien kokotekstien lukeminen edellyttää palveluun rekisteröitymistä. Rekisteröityminen on ilmaista. Tietokannan käyttöohje (ml. ohje rekisteröitymiseen) PDF-muodossa (avautuu uuteen ikkunaan).

Hakupalvelu eLibrary.run aloitusikkuna.

Digital Dissertations Library of Russian State Library

Digital Dissertations Library of Russian State Library (avautuu uuteen ikkunaan) on venäläisten väitöskirjojen ja abstraktien tietokanta. Tietokanta sisältää viitetiedot ja kokotekstejä 650 000 väitöskirjasta ja abstraktista. Vapaasti saatavia kokotekstejä on n. 1500. Digital Dissertations Library on monitieteinen tietokanta.

Digital Dissertations Library of Russian State Library-hakupalvelun etusivu.

UEF-Primosta löytyy myös venäläisiä sanakirjoja, mm. MOT-kielipalvelun (avautuu uuteen ikkunaan) sisällä oleva suomi-venäjä-suomi-suursanakirja sekä Slovopedia, venäläisiä verkkosanakirjoja (avautuu uuteen ikkunaan).

Venäläisiä sanomalehtiä löydät Integrumin lisäksi UEF-Primon kautta palvelusta nimeltään PressReader. Lue lisää kappaleesta ”Sanomalehtiä ulkomailta” (avautuu uuteen ikkunaan).

VINKKI: Itä-Suomen yliopiston kirjaston UEF-PRIMO-hakupalvelua sekä kansallista Finnaa osoitteessa finna.fi (avautuu uuteen ikkunaan) ei kannata unohtaa lähdemateriaalin haussa! Käytä hakukielenä ensisijaisesti suomea, sillä kotimaisissa tietokannoissa olevia teoksia ei kuvailla venäjän kielellä.

(päivitetty 10/2022)