Kansainvälisten artikkelien haku
Artikkelit ovat arvostettuja ja käytettyjä lähteitä myös humanistisissa tieteissä. Ne välittävät tietoa jostakin tarkoin rajatusta aiheesta, tuottavat uutta tietoa ja yleensä olettavat, että lukijalla on jo perustiedot aihepiiristä hallussaan. Laajoja katsauksia johonkin hyvin yleiseen aiheeseen, kuten ”morfologia”, löytyy harvemmin artikkeleista. Tällaista tietoa kannattaa etsiä kirjoista.
Artikkelien aiheiden spesifisyyden vuoksi artikkeleita hakiessa voi käyttää tarkkoja hakutermejä ja useitakin AND-operaatioita. Myös fraasien käyttöä AND-operaatioiden sijaan voi harkita. Vaihtoehtoiset ilmaisumuodot ovat kuitenkin myös tärkeitä. Haun tulosta voi rajata kohdistamalla hakua esimerkiksi vain Title (otsikko) -kenttään. Artikkelit ovat saatavissa joko kokonaisuudessaan (full text) tai pelkkinä viitteinä tietokannasta ja kirjaston lehtitilauksista riippuen.
Tietokannan valintaan vaikuttaa aihe, josta olet tietoa etsimässä. Itä-Suomen yliopiston kirjastossa kansainvälisiä artikkeleita voi hakea yksittäisten tietokantojen lisäksi myös UEF-Primon (avautuu uuteen ikkunaan) kautta useammasta tietokannasta yhtäaikaa. Tällöin käytetään UEF-Primossa hakua ”Kansainväliset artikkelit”. Hakukielenä toimii kaikkein parhaiten englanti, muitakin kieliä voi kokeilla.
ESIMERKKEJÄ:
Jos artikkelin viitetiedot (ts. lehden nimi, artikkelin nimi, tekijä) ovat jo tiedossasi, on artikkelin hakeminen UEF-Primosta helppoa. Etsitään artikkeli seuraavilla tiedoilla: Verbitskaya, L.A: ”Cognitive Predictors of Succes in Learning Russian” (Psychology in Russia: State of Art 2015, Vol 8(4). Kirjoita artikkelin nimi UEF-Primon perushaun hakuikkunaan, ja valitse hakuryhmäksi ”kansainväliset artikkelit”:
Artikkelin kokotekstiin pääsee ”Saatavilla verkossa”-linkistä tai PDF-kuvakkeesta.
Hakutuloksissa on sekä kokotekstiartikkeleita, että viitteitä. Hakutulosta voi rajata tietokannan oikeassa laidassa olevista rajauksista. Jos artikkeliin ei löydy kokotekstilinkkiä, voit koettaa etsiä sitä esim. Google Scholarin kautta kirjoittamalla artikkelin nimen Scholarin hakuikkunaan.
UEF-Primo-haun lisäksi artikkeleita kannattaa etsiä myös yhdestä kansainvälisestä tietokannasta kerrallaan. Tällöin haku on jo valmiiksi rajatumpi, sillä mukaan ei tartu eri alojen tietokantoja. UEF-Primon perushaun tai tietokantahaun ikkunaan kirjoitetaan valitun tietokannan nimi ja avataan itse tietokanta. Alla olevissa esimerkeissä on avattu ”Linguistics and Language Behavior Abstracts”-niminen kielentutkimukseen erikoistunut tietokanta:
Kaikki artikkelit eivät aukea automaattisesti kokoteksteinä, vaan osa löytyy vain viitteinä. Joskus artikkelin saamiseksi joutuu turvautumaan maksulliseen kaukopalveluun (artikkeli löytyy jostain toisesta kirjastosta), Varastokirjastoon (lehti löytyy painettuna sieltä) tai esim. Google Scholariin (jolloin vaaditaan erityistä tarkkuutta: onko Google Scholarin julkaisema versio varmasti sama kuin tieteellisessä lehdessä oleva, vai esim. artikkelin raakaversio?).
VINKKI: Jos tiedossasi on vain artikkelin nimi, löytyy artikkeli UEF-Primon lisäksi todennäköisesti myös Google Scholarilla. Kirjoita artikkelin nimi Google Scholarin hakuikkunaan ja hae. Jos olet yliopistoverkossa, Google Scholar pääsee etsimään artikkeleita myös UEF-Primon sisältä. Kotoa käsin kirjaudu ensin UEF-Primoon, hae Google Scholar Primon tietokantahaulla ja suorita artikkelin haku vasta sitten. Näin Scholarin hakutuloksiin tulee näkyviin UEF-linkki, jos sellainen on saatavilla.
Siirry seuraavaan osioon Opinnäytteiden ja väitöskirjojen haku
(päivitetty 1/2024)