Avoin tiede ja julkaiseminen

Avoin tiede on merkittävä tapa edistää tiedettä ja tieteen vaikuttavuutta ja tuoda se kaikkien saataville. Alla olevassa videossa (kesto 3:35) pohditaan, mitä avoin tiede on ja millä tavoin se muuttaa maailmaa. Videon on tehnyt Elsevier Journals (CC BY).

Oletko koskaan törmännyt googlettaessasi tieteelliseen artikkeliin, jonka lukeminen vaatii maksua? Tai oletko löytänyt Googlella gradun, jonka kokotekstiä ei olekaan saatavilla? Jos olet, olet törmännyt yhteen suurimmista ongelmista tieteellisten julkaisujen suhteen: maksumuureihin tai suljettuihin julkaisuihin.

Tieteelliset julkaisut ovat nykyisin pääosin digitaalisessa muodossa ja voisivat siten olla helposti kaikkien saatavilla. Tieteen tulosten saatavuutta haittaa kuitenkin tieteellisten lehtien ja niissä julkaistavien artikkelien maksullisuus, tilausmaksujen korkeus ja hintojen jatkuva nousu. Tämä tarkoittaa sitä, että moniin tieteellisiin julkaisuihin pääsee käsiksi vain, jos on ostanut luku- tai käyttöoikeuden tieteelliseen lehteen tai tietokantaan. Yliopisto on ostanut tällaisia käyttöoikeuksia, ja siksi opiskelija pääsee moniin suljettuihin julkaisuihin käsiksi esim. UEF-Primon kautta. Yliopiston ulkopuolisilla jäsenillä ei näihin aineistoihin ole kuitenkaan pääsyä. Tieteen tulokset eivät siis ole tasa-arvoisesti kaikkien saatavilla, vaikka jokaisella tulisi olla oikeus tieteelliseen tietoon.

Avoin tiede ja avoin julkaiseminen lisääntyvät onneksi koko ajan. Avoimen tieteen ja avoimen eli Open Acces-julkaisemisen tarkoituksena on tuoda tiede kaikkien saataville – varallisuudesta riippumatta. Alla olevassa videossa (kesto 2:21) selitetään lyhyesti Open Access-julkaisemisen periaatteet. Videon on tehnyt John M Pfau Library (CC BY).

 

VINKKI: Avoin tiede ja avoin julkaiseminen ovat tuoneet mukanaan paljon hyviä, avoimia lähteitä. Esimerkiksi näitä voit käyttää apunasi hakiessasi tietoa (linkit avautuvat uusiin ikkunoihin):

  • Journal.fi – suomalaiset tiedelehdet verkossa (mm. Finnish Journal of Linguistics, Kasvatus -lehti jne.)
  • UEF eRepo – Itä-Suomen yliopiston opinnäytteet ja sarjajulkaisut (Huom! Osa graduista suljettuja tekijöiden toivomuksesta. Suljettuja graduja voi lukea vain kampuskirjastoissa.)
  • DOAJ – Directory of Open Access Journals (monitieteinen ja -kielinen tieteellisten lehtien tietokanta)

(päivitetty 8/2022)