Tieteelliset artikkelit (tietokannat)

Kansainväliset tietokannat ovat luotettavia lähdeaineistoiltaan ja niissä on monipuoliset hakumahdollisuudet. Kansainvälisten tietokantojen avulla saat käsityksen, mitä etsimästäsi aiheesta ylipäänsä on kirjoitettu. Tiedot kattavat eri maita ja tieteellisiä kustantajia. Tietokantojen tuloksissa voi olla päällekkäisyyttä ja jotkut tietokannat sisältävät lehtiartikkelitietojen lisäksi tietoja myös esim. konferenssijulkaisuista.

Älä käytä tietokantahauissa (free) full text tai open access rajauksia, sillä rajaus jättää tuloksesta pois UEF kirjastoon hankittujen, kovatasoistenkin lehtien artikkeleita. Vaikka kaikki eivät ole vapaasti saatavissa, monet tieteelliset artikkelit ovat ns. maksumuurien takana, pääset uef-käyttäjätunnuksilla julkaisuihin.

  • Jos kokoteksti ei aukea, tarkista artikkelin saatavuus UEF-Primon kautta > Useimmissa tietokannoissa on Online full-text tai Find it -kuvake tai ”Find it Full text availability at UEF” -linkki.Voit myös hakea lehteä/artikkelia UEF-Primosta.
  • Kirjasto hankkii opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön yli 30 000 tieteellistä lehteä, suuri osa maksullisesta aineistosta on siis käytettävissä UEF kirjaston hankkimana.

Kaikista alla olevista tietokannoista ei tarvitse hakea. Aiheesi ja saamiesi hakutulosten määrä määrittelee tarvittavia tietokantoja.

PubMed/Medline [aukeaa uuteen välilehteen UEF-Primon kautta]

  • Tärkein kansainvälinen lääke- ja terveystieteiden tietokanta on Medline. Se on käytössäsi PubMedin kautta missä tahansa, maksutta.
    • Jos sinulla on UEF käyttäjätunnukset, kannattaa PubMediin mennä kirjaston pikalinkkien tai UEF-Primon kautta. Tulet näin tunnistetuksi Itä-Suomen yliopiston kirjaston aineistojen käyttäjäksi ja maksulliset artikkelit avautuvat suoraan.
    • Erityistä PubMed-hauista

Scopus [aukeaa uuteen välilehteen UEF-Primon kautta]

  • Laaja, monitieteinen Elsevierin tietokanta. Tietoja myös konferenssijulkaisuista, kirjoista ja kirjasarjoista. Sisältää Medline- ja EMBASE-tietokantojen viitteet. Embasen tieteenalat: biolääketiede ja lähialat (mm. farmakologia).
  • Mahdollistaa myös siteerausten jäljittämisen (=mihin kyseisessä artikkelissa on viitattu ja missä on viitattu tähän kyseiseen artikkeliin).

Cochrane Library [aukeaa uuteen välilehteen UEF-Primon kautta]

  • Kansainvälisen tutkijaverkoston tuottamia systemaattisia katsauksia ja muuta näyttöön perustuvaa tietoa eri hoitomenetelmien vaikuttavuudesta; Katsauksia on toimitettu terveydenhuollossa käytettävän ennaltaehkäisyn, hoidon tai kuntoutuksen vaikuttavuudesta ja diagnostisten testien tarkkuudesta. Lue halutessasi lisää: Cochrane-yhteistyö.
  • Huom. PubMed löytää Cochranen katsaukset, mutta kokoteksteihin täytyy mennä Cochrane Libraryn kautta

Muita mahdollisia tietokantoja [tietokantalinkit aukeavat uuteen välilehteen]:

  • PsycINFO – Psykologian, psykiatrian ja lähialojen tietokanta.
  • SPORTDiscus – Liikuntatieteiden, urheilun ja liikuntalääketieteen tietokanta
  • Cinahl  – Hoitotieteen, terveystieteiden ja lähialojen artikkelitietokanta.
  • Web of Science (WoS) – Laaja ja monialainen, Scopus-tietokannan kilpailija.

UEF-Primo: Kansainvälisten artikkeleiden haku

  • Voit hakea kansainvälisiä artikkeleita myös UEF-Primosta > hae englannin kielellä ja valitse haun kohteeksi ’Kansainväliset artikkelit’:
Kuvakaappausesimerkki omalla aiheella tehdystä hausta, kun halutaan saada hakutulokseksi kansainvälisiä artikkeleita. Jos haluat tarkistaa, löytyykö joku tietty artikkeli kokotekstinä kirjaston kautta, kirjoita / copy-pasteta hakukenttään artikkelin otsikko.
  • On kuitenkin suositeltavaa tehdä hakuja suoraan yksittäisistä tietokannoista, koska tietokannoissa on paremmat rajausmahdollisuudet ja hallittavampi tulos. UEF-Primoa ei suositella systemaattisiin tiedonhakuihin.
  • Voit tarkastella tietokantoja UEF-Primossa myös aiheenmukaisesti

Artikkelit ovat saatavissa joko kokonaisuudessaan (full text) tai pelkkinä viitteinä tietokannasta ja kirjaston lehtitilauksista riippuen.