Kansainväliset tietokannat ovat luotettavia ja kattavia tiedonlähteitä. Niiden avulla saat käsityksen, mitä etsimästäsi aiheesta ylipäänsä on kirjoitettu. Tiedot kattavat eri maita ja kustantajia. Tietokantojen tuloksissa voi olla päällekkäisyyttä.
- Tietokanta on koko ajan päivittyvä kokoelma tietoja tietyn alan (suppean tai laajan) tieteellisistä julkaisuista ja yksittäisistä artikkeleista.
- Luotettavuus on tietokantojen käytön merkittävä etu verrattuna googlettamiseen / vapaasti verkosta saatavilla olevaan tietoon ja julkaisuihin.
Kaikista alla olevista tietokannoista tarvitse hakea. Aiheesi ja saamiesi hakutulosten määrä määrittelee tarvittavia tietokantoja.
- Artikkelit ovat saatavissa joko kokonaisuudessaan (full text) tai pelkkinä viitteinä tietokannasta ja kirjaston lehtitilauksista riippuen. Tarkista saatavuus tarvittaessa UEF-Primosta.
- Älä käytä tietokannoissa (free) full text tai open access rajauksia, sillä rajaus jättää tuloksesta pois kirjastoon hankittujen (maksullisten) hyvätasoisten lehtien artikkelit. Monet ovat maksumuurien takana, mutta uef-käyttäjätunnuksilla pääset tarkistamaan aineiston saatavuuden / kirjautumaan aineistoon UEF-Primon kautta (tietokannasta riippuen Online full-text tai Find it -kuvake tai ”Find it Full text availability at UEF” -linkki).
- Kirjasto hankkii opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön yli 30 000 tieteellistä lehteä.
PubMed/MEDLINE [aukeaa uuteen välilehteen UEF-Primon kautta]
- Tärkein kansainvälinen lääke- ja terveystieteiden tietokanta on MEDLINE. Se on käytössäsi PubMedin kautta missä tahansa, maksutta.
- Jos sinulla on UEF käyttäjätunnukset, kannattaa PubMediin mennä kirjaston pikalinkkien tai UEF-Primon kautta. Tulet näin tunnistetuksi Itä-Suomen yliopiston kirjaston aineistojen käyttäjäksi ja monet muuten maksulliset artikkelit avautuvat suoraan.
Cochrane Library [aukeaa uuteen välilehteen UEF-Primon kautta]
- Kansainvälisen tutkijaverkoston tuottamia systemaattisia katsauksia ja muuta näyttöön perustuvaa tietoa eri hoitomenetelmien vaikuttavuudesta; Katsauksia on toimitettu terveydenhuollossa käytettävän ennaltaehkäisyn, hoidon tai kuntoutuksen vaikuttavuudesta ja diagnostisten testien tarkkuudesta.
Lue halutessasi lisää: Cochrane-yhteistyö. - Huom. PubMed löytää Cochranen katsaukset, mutta kokoteksteihin täytyy mennä Cochrane Libraryn kautta
Scopus [aukeaa uuteen välilehteen UEF-Primon kautta]
- Laaja, monitieteinen Elsevierin tietokanta. Tietoja myös konferenssijulkaisuista, kirjoista ja kirjasarjoista. Sisältää Medline- ja EMBASE-tietokantojen viitteet. Embasen tieteenalat: biolääketiede ja lähialat (mm. farmakologia).
- Mahdollistaa myös siteerausten jäljittämisen (=mihin kyseisessä artikkelissa on viitattu ja missä on viitattu tähän kyseiseen artikkeliin).
Muita mahdollisia tietokantoja:
- PsycINFO [aukeaa uuteen välilehteen UEF-Primon kautta] Psykologian, psykiatrian ja lähialojen tietokanta.
- SPORTDiscus [aukeaa uuteen välilehteen UEF-Primon kautta] Liikuntatieteiden, urheilun ja liikuntalääketieteen tietokanta
- Cinahl [aukeaa uuteen välilehteen UEF-Primon kautta] Hoitotieteen, terveystieteiden ja lähialojen artikkelitietokanta.
- Web of Science (WoS) [aukeaa uuteen välilehteen UEF-Primon kautta] Laaja ja monialainen, Scopus-tietokannan kilpailija.
UEF-Primo: Kansainvälisten artikkeleiden haku
- Voit hakea kansainvälisiä artikkeleita myös UEF-Primosta > hae englannin kielellä ja kohdista haku artikkeleihin
- on kuitenkin suositeltavaa tehdä hakuja suoraan yksittäisistä tietokannoista, koska tietokannoissa on paremmat rajausmahdollisuudet ja hallittavampi tulos. UEF-Primoa ei suositella systemaattisiin tiedonhakuihin.
Artikkelit ovat saatavissa joko kokonaisuudessaan (full text) tai pelkkinä viitteinä tietokannasta ja kirjaston lehtitilauksista riippuen.