Hakuhistoria

Hakuhistoriat ja tuloslistat talteen

Hakuhistoria

Hakuhistoria (search history) kertoo, millä tavoin olet tietokannassa hakenut; mitä hakusanoja ja niiden yhdistelmiä olet käyttänyt sekä millaisia rajauksia (filteröintejä) olet hakuusi tehnyt. Hakuhistoria on nähtävissä saman istunnon aikana ja se kannattaa ottaa talteen ennen kuin lähdet tietokannasta pois. (Poikkeuksena PubMed, joka muistaa hakuhistorian 8h ajan.)

Ota hakuhistoria talteen esim. copy-pastella tai ruutu-/kuvakaappauksena – Snipping Tool on tässä oiva apuväline! On turha kuvitella, että tehdyt haut muistaisi jälkikäteen.

On yleistä, että tiedonhakuun on palattava myöhemmin. Voit hyödyntää hakuhistoriaa myös hakutulosten vertailussa ja haun uudelleen muokkailussa.

Monissa kansainvälisissä tietokannoissa on mahdollisuus luoda oma tili ja tallentaa hakuja. Tallennetuista hauista voi myös luoda uutuusvahteja (alert) ja seurata niiden avulla, jos haluamastasi aiheesta ilmestyy uusia julkaisuja.

Kirjaston Pysy ajan tasalla! Uutuusseuranta auttaa -blogikirjoituksesta voi lukea vahtipalveluista halutessaan tarkemmin  (kirjoitettu 14.5.2020). Myös tietokantojen omat oppaat neuvovat asiaa.

Hakutulokset viitelistana

Ellet yhdellä istumalla ehdi käydä hakutuloksiasi läpi, tallenna tuloslistat tai lähetä ne sähköpostiin myöhempää lukemista, arviointia ja valintaa varten. Voit myös luoda eri tietokantoihin oman tilin ja tallentaa tulokset tietokantakohtaisesti tai jos otat Zoteron, Mendeleyn tai muun viitteidenhallintaohjelman käyttöön, siirtää tulokset sinne (yhteen ja samaan paikkaan).

Huomaa, että hakuhistoria ei siirry tuloslistan mukana, joten ota se talteen erikseen. Eri tietokannoissa on erilaisia maksimimääriä lähetettävän listan suuruuden suhteen.