Kotimaisissa tietokannoissa on usein artikkeleiden lisäksi tietoja opinnäytetöistä, kirjoista ja tutkimuslaitosten tms. organisaatioiden raporteista. Aineistot eivät välttämättä täytä tieteellisyyden kriteereitä vaan niiden tieteellisyys on aina arvioitava erikseen. Esim. lehdet; tarkista onko lehdellä julkaisufoorumiluokitus (jufo). Ellei ole (tai on 0), varmista viime kädessä ainelaitokseltasi suhtautuminen lähteeseen. Niitä ei kuitenkaan kannata unohtaa, kun osoittaa perehtyneisyyttä aiheeseensa.
⇒Hae kotimaista aineistoa väljemmin kuin kansainvälistä artikkeliaineistoa.
MEDIC [aukeaa uuteen välilehteen UEF-Primoon]
- Mediciin tallennetaan tietoa kotimaisista lääke- ja terveystieteellisistä julkaisuista; artikkeleista, kirjoista, väitöskirjoista, opinnäytetöistä ja tutkimuslaitosten ja virastojen raporteista.
- MEDICissä on linkityksiä kokoteksteihin. Mikäli et saa kokotekstiä Medicin kautta, tarkista saatavuus UEF-Primosta.
- Käytä hauissa sekä suomea että englantia. Julkaisujen sisältö kuvaillaan Medical Subject Headings- eli MeSH-asiasanoilla ja niiden suomenkielisillä vastineilla FinMeSH-asiasanoilla.
- Mediciin seurataan tieteellisyydeltään ja ammatillisuudeltaan eri tasoisia lehtiä, joten kannattaa olla kriittinen. Kotimaisia julkaisuja ei kannata kuitenkaan unohtaa, kun osoittaa perehtyneisyyttä aiheeseensa.
Kansallinen Finna [aukeaa uuteen välilehteen]
- Tiedot kaikkien Suomen yliopisto- ja ammattikorkeakoulukirjastojen kokoelmiin sisältyvistä aineistoista. Hakupalvelussa on myös yleisiä kirjastoja, museoita ja arkistoja. Myös UEF-kirjaston kokoelmatiedot sisältyvät tänne (paitsi ei kirjaston´on hankittu elektroninen aineisto).
- Kannattaa hakea, kun haluat löytää aiheeseesi mahdollisimman kattavasti Suomessa olevaa kirja-aineistoa ja eri yliopistoissa tehtyjä väitöskirjoja (myös paljon opinnäytetöitä, graduja ja amk-töitä).
- Hakutuloksen rajaaminen pelkkiin väitöskirjoihin vasemman laidan aineistotyyppi-rajauksista: Opinnäyte -> Väitöskirja.
- Kansallisesta Finnasta löytyy myös kotimaisia artikkeleita (aineistotyyppirajaus: Artikkeli/lehti -> Artikkeli).
Terveysportti (Duodecim) [aukeaa uuteen välilehteen]
- Portaali, jossa tärkeimmät suomalaiset lääketieteelliset verkkopalvelut ja -aineistot, mm. Lääkärin tietokannat, Lääkärin käsikirja, Työterveys ja kuntoutus -paketin, Duodecimin lääketietokannat, Oppiportin Duodecimin oppikirjat sekä Termit ja sanakirjat. Kannattaa muistaa, että portaali on räätälöity ensisijaisesti lääkäreiden näkökulmasta.
- Voit hakea myös Terveysportista lehtiartikkeleita Lääkärin tietokannoista: kokoteksteinä mm. Suomen Lääkärilehti ja Aikakauskirja Duodecim.
Julkari [aukeaa uuteen välilehteen]
- Vapaasti verkossa oleva sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan (STM) yhteinen avoin julkaisuarkisto. Monista julkaisuista on saatavilla sähköinen versio pdf-tiedostona.
- Julkari toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) osalta myös julkaisurekisterinä, joten osasta julkaisuja löytyy vain viitetiedot.
- Julkaisuja voi hakea mm. julkaisun nimen, tekijöiden ja asiasanojen avulla. Julkaisut on järjestetty kokoelmittain, joten sanahaun voi kohdistaa tiettyyn kokoelmaan, esim. Stakesin kirjoihin.
Juuli [aukeaa uuteen välilehteen]
- Vapaasti verkossa oleva julkaisuportaali sisältää kotimaiset yliopistojen ja yliopistollisten sairaaloiden tutkimusjulkaisut vuodesta 2011.
- Portaalin tarkennetusta hausta voit selailla julkaisuja esim. tieteenalan ja julkaisutyypin mukaan. Viitelistauksen saatuasi voit rajata hakutulosta edelleen.
Journal.fi [aukeaa uuteen välilehteen]
- Journal.fi on tiedelehtien toimittamiseen ja julkaisemiseen tarkoitettu palvelu, jota ylläpitää Tieteellisten seurain valtuuskunta. Sivustolla on tällä hetkellä noin 100 suomalaista tieteellistä lehteä ja vuosikirjaa.
- Uusilla artikkeleilla voi olla embargo eli julkaisuviive.
Hoitosuositukset
- Käypä hoito -suositukset ovat kansallisia, riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia hoitosuosituksia.
- Lisäksi Suomessa Hoitotyön tutkimussäätiö (Hotus) koordinoi ja julkaisee tutkimusnäyttöön perustuvia hoitosuosituksia sosiaali- ja terveydenhuollossa käytettävien menetelmien vaikuttavuudesta, käyttökelpoisuudesta ja tarkoituksenmukaisuudesta sekä niiden merkityksellisyydestä hoitoa tarvitsevalle ja hänen läheisilleen.
- Etsitkö eri maiden hoitosuosituksia? (UEF Library -blogipostaus 11.3.2020)