Kirjojen hakeminen

Kirjat ovat hyödyllisiä lähteitä, kun halutaan kokonaiskuva jostakin aiheesta, perustietoja ja -käsitteitä, historiaa.

Kirjoja löytää helpoiten kirjastojen kokoelmatietokannoista. Jokaisella kirjastolla on ainakin toistaiseksi oma kokoelmatietokantansa, joista löytyy tietoja kirjojen lisäksi myös:

 • julkaisusarjoissa ilmestyneistä tutkimusraporteista ja selvityksistä yms. (ei koske vain verkossa julkaistuja aineistoja)
 • väitöskirjoista ja muista opinnäytetöistä

UEFin kirjaston tietokanta on upotettu UEF-Finnaan: Haku kirjaston kokoelmista. UEF-Finnassa näkyy edellämainittujen lisäksi tiedot

 • lehdistä
 • tietokannoista
 • vapaakappaleista
 • Varastokirjaston kirjoista

Lue lisää erityyppisten aineistojen jäljittämisestä ja käsillesaamisesta luvusta Saatavuus.

HAKULAUSEET KIRJASTOTIETOKANNOISSA

Tavallisessa kirjastotietokannassa kannattaa käyttää niukasti AND-operaatioita – poikkeuksiakin toki on.
Sen sijaan on hyvä muistaa vaihtoehtoiset hakusanat ja OR-operaattori.

KIRJOJA KANNATTAA USEIN HAKEA MYÖS OMAA AIHETTA LAAJEMMIN

Kirjassa voi olla kappale aiheestasi, mutta tietokantaan tallennettu sisällönkuvailu ei kerro asiasta kovin tarkasti, eikä tietokantoihin ole tallennettu sisällysluetteloita läheskään kaikista kirjoista.
Kokoomateosten yksittäisiä artikkeleita ei aina tallenneta erikseen kirjastotietokantaan, joten niidenkin sisällönkuvailu on usein melko yleisellä tasolla eikä tee oikeutta yksittäisille artikkeleille.

Siksi kannattaa kokeilla myös aihealueen laajemmin kattavia termejä. Esimerkki:

Vinkkejä hakuun UEF-Finnassa:

 • kaikki aineisto ei löydy suomenkielisillä hakusanoilla (vanhempi aineisto, e-kirjat, sisällysluettelot)
 • voit hyvin testata aluksi yksittäisiä selkeitä hakutermejä
 • vaikka ohjelma tunnistaakin suomen kielen sanamuotoja, katkaisumerkin käyttö kannattaa muistaa mm. johdannaisia ajatellen
 • vanhempi aineisto (ennen vuotta 1990) ei juurikaan sisällä asiasanoitusta, eli tarttumapintaa hakuun on niukasti – lähinnä vain otsikon sanat
 • tietueissa voi näkyä luokituskoodeja, jotka ovat linkkejä: klikkaamalla voit löytää samankaltaisia julkaisuja

Esimerkkejä:

PIKAHAKU parilla sanalla:

ufpika

MONIPUOLISEMPI haku:

ufmonip

TARKENNETTU HAKU:

MYÖS MUILLA KIELILLÄ kannattaa hakea:

Tietyn kirjan hakeminen

Kirjat suomalaisissa kirjastoissa

Kansallinen Finna-palvelu, finna.fi, on koonnut yhteen tiedot kaikesta Suomessa julkaistusta kirjallisuudesta (ns. kansallisbibliografia), sekä useimpien yliopistokirjastojen omat tietokannat. Sieltä saa siis kattavan kuvan Suomessa tarjolla olevasta tieteellisestä kirjallisuudesta. Lisäksi palveluun on liitetty kotimaisia museoita ja arkistoja. Haku siellä on samanlainen kuin UEF-Finnassa.

Finnasta näkyy heti, missä kirjastoissa kirjaa on, myös Itä-Suomen yliopiston kirjat. Huom! Et voi varata kirjaa kansallisen Finnan kautta, vaikka ohjelma sitä ehdottaakin!

E-kirjat

E-kirjojen tiedot on tallennettu UEF-Finnaan ja löydät niitä sieltä erityisesti jos käytät englanninkielisiä hakusanoja. Mutta jos haluat tehdä hakua myös kirjojen kokotekstistä, sinun pitää käyttää e-kirjatietokantojen omia käyttöliittymiä.

Kokotekstihausta on hyötyä silloin, jos etsit kirjasta jotakin pienempää yksityiskohtaa tai tiettyä yksittäistä termiä, joka liittyy johonkin ”harvinaiseen”, vähän käsiteltyyn asiaan.

E-kirjatietokannat:

Google Books

Google Books’in avulla voit kohdistaa hakua kirjojen kokotekstiin, mikä ei onnistu kirjastotietokannoissa. Google Booksissa on luettavissa osia kirjoista, mutta jos tarvitset koko kirjan, voit tarkistaa onko kirjastossa sitä saatavilla.