Käyttöliittymien hakulogiikka

Käyttöliittymiä eli hakulomakkeita on tietokannoissa useampia, ja niiden nimitykset ja toimintatavat ovat tietokantakohtaisia.

Tutuin versio on pikahakuun viittaava “yhden rivin” hakulomake. Se muistuttaa ulkoisesti Google-hakua, mutta on kuitenkin erilainen! Älä käytä luonnollista kieltä, vaan yksittäisiä termejä, jotka yhdistetään operaattorein. Operaattorit ja sulut pitää kirjoittaa itse. Suluilla osoitetaan OR-operaatio tapahtuvaksi ensin, mikä on tärkeää hakulogiikan kannalta. Muista myös katkaisumerkki, jos se on tarpeen.

basic

Useille ohjaaville hakulomakkeille on helpompi muodostaa loogisia hakuja, jos hakulause sisältää muitakin kuin AND-operaatioita. Operaattoreita ja hakukenttiä on helppo valita valmiista valikoista.

advance

Ohjaavillakin lomakkeilla voi sattua logiikkavirheitä. Varminta on kirjoittaa samaan käsitteeseen viittaavat vaihtoehtoiset sanat (OR-operaatiot) aina samalle riville. Sanojen väliin kirjoitetaan  itse OR-operaattori. Rivien välillä on oletuksena AND-operaattori – sitä ei kannata vaihtaa, ellei ole aivan varma siitä mitä tekee.Joissakin tietokannoissa valintaa rivien välillä ei ole, tällöin operaattori on aina AND:

Poikkeuksenasääntöön on UEF-Finnan kansainvälisten artikkeleiden tarkennettu haku. Siellä operaattoria ei kirjoiteta, vaan valitaan valikosta:

FinnaOR