Artikkelien hakeminen kansainvälisistä lehdistä

Artikkelit ovat arvostettuja ja paljon käytettyjä lähteitä yhteiskuntatieteissä. Ne välittävät tietoa jostakin tarkoin rajatusta aiheesta, tuottavat uutta tietoa ja yleensä olettavat, että lukijalla on jo perustiedot aihepiiristä hallussaan.
Laajoja katsauksia johonkin hyvin yleiseen aiheeseen, kuten ‘eriarvoistuminen‘, löytyy harvemmin artikkeleista.

Tämän vuoksi artikkeleita hakiessa voi käyttää tarkkoja hakutermejä ja useitakin AND-operaatioita. Myös fraasien käyttöä AND-operaatioiden sijaan voi harkita. Vaihtoehtoiset ilmaisumuodot ovat kuitenkin myös tärkeitä. Haun tulosta voi rajata kohdistamalla hakua vain Title (otsikko) tai Keyword/Subject (asiasanat) -kenttiin.

Kansainvälisissä tietokannoissa hakutekniikat ovat keskenään hyvin samankaltaisia:

  • katkaisumerkki *, fraasi lainausmerkkeihin
  • yksikkömuotoinen sana löytää myös monikon ja päinvastoin; joskus myös muita johdannaisia: risk – risks
  • ylesimmät kirjoitusasun vaihtelut tunnistetaan automaattisesti: color – colour

Suuren samankaltaisuuden vuoksi on sitäkin tärkeämpää olla selvillä myös pienistä eroavaisuuksista:

  • OR-operaatio toteutetaan ennen AND-operaatiota (Scopus)
  • lainausmerkkien käyttö kumoaa yksikkö-monikko -automatiikan (Web of Science, ProQuest, Ebsco)

Esimerkki Web of Science -tietokannasta:

WebOS

Esimerkki ProQuest -tietokannasta. Hakuun on tässä valittu ryhmä ’Social science premiun collection’, joka sisältää mm. ’Sociologiocal abstracts’ -tietokannan. Change databases -linkistä voi haun vaihtaa kohdistumaan esim. kaikkiin tietokantoihin.

PQ

Esimerkki Scopuksesta:

syscopus

Esimerkki EBSCOhostista:

syebsco

Ebscon käyttöliittymän kautta voi hakea useampaa tietokantaa yhtä aikaa. Hyödyllisin näistä on SocINDEX, josta artikkeleita kokonaisina. eBook Collection tuo hakuu kokonaisia kirjoja.

UEF-Primossa voi myös hakea kansainvälisiä artikkeleita. Haun kohdistuksena pitää tällöin olla ’Elektroniset aineistot’. Huom. hakuun voi valita myös ’Kansainväliset artikkelit’, mutta Elektroniset aineistot on hieman kattavampi.

Tuloksena on etupäässä artikkeleita, mutta myös mm. kirjoja ja väitöskirjoja. Hakuominaisuudet eivät ole yhtä monipuoliset kuin tietokantojen omissa käyttöliittymissä.