Tieteelliset julkaisut eri aloilla
Eri tieteenaloilla on omat perinteensä tavassa julkaista tutkimustyön tulokset.
Luonnon- ja lääketieteet edustavat kaikista aloista yhtä ääripäätä, jossa tutkimukset pyritään julkaisemaan lehtiartikkeleina ja kansainvälisesti. Kansainvälinen julkaiseminen on luontevaa, koska aiheetkin ovat universaaleja.
Humanistisilla tieteenaloilla taas perinteiset kirjat – mitä paksumpi sen parempi- sekä kotimainen julkaisukanava ovat tavallisempia.
Yhteiskuntatieteet ovat edellisten väliltä.
Yhteiskuntatieteissä julkaisumuodot ja -kielet vaihtelevat kohdeyleisön mukaan. Julkaiseminen ja sitä kautta yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja tiedonlevitys laajalle on merkittävä osa toimintaa.
Yhteiskuntatieteissä on tärkeätä myös julkinen keskustelu, jota käydään perinteisesti vaikkapa lehtien välityksellä. Internetin lukuisat keskustelupalstat, blogit ym. eivät ole samalla tavoin dokumentoitua, virallista tietoa, mutta toki niissäkin on aste-eroja.
EROT TIETEENALOILLA TASOITTUVAT
Kaikkiaan tieteenalojen erot ovat jossakin määrin vähentyneet viime vuosina – artikkelityyppinen julkaiseminen on kasvussa kaikilla tieteenaloilla.
Samoin siirtyminen kansallisista kielistä englannin kieleen on ollut merkittävää.
Yhteiskuntatieteiden osalta tämä tapahtuu ennen kaikkea aiheissa, joissa tutkimuskohteena ovat yleiset yhteiskunnan toimitaan liittyvät aiheet, ei niinkään tietty yhteiskunta tai alue.
KUINKA PALJON MAAILMALLA JULKAISTAAN?
Julkaistujen artikkelien määrä on kasvanut lähes 50% kymmenessä vuodessa (2006-2016). Kasvu on kovinta kehittyvissä maissa.
Vuonna 2016 Kiina ohitti ensi kertaa Yhdysvallat julkaisujen määrässä. Muita suuria julkaisumaita ovat Intia, Saksa ja Iso-Britannia. Nämä viisi maata kattavat jo puolet kaikista julkaisuista.
Suomen osuus julkaisuista on 0,5 % (yli 10 500 artikkelia v. 2016).
(lähde: Science and engineering indicators 2018)
Kotimaiset julkaisut
Suomessa yheiskuntapolitiikan, sosiaalipolitiikan ja sosiologian julkaisut (1459 kpl) kattoivat n. 4% kaikista suomalaisten yliopistojen julkaisuista vuonna 2018. (lähde: OKM:n tilastotietokanta Vipunen)