Hakutulokset talteen
Ota hakuhistoriat ja tuloslistat talteen
Tietokannan hakuhistoria (search history) kertoo, millä tavoin olet tietokannassa hakenut; mitä hakusanoja ja niiden yhdistelmiä olet käyttänyt sekä millaisia rajauksia ja filteröintejä olet hakuusi tehnyt. Yleensä hakuhistoriassa näkyy myös saamasi tulosmäärät. Hakuhistoria on nähtävissä saman istunnon aikana ja se kannattaa ottaa talteen ennen kuin lähdet tietokannasta pois. (Poikkeuksena PubMed, joka muistaa hakuhistorian 8h ajan.)
- Ota hakuhistoria talteen esim. copy-pastella tai ruutu-/kuvakaappauksena – Snipping Tool on tässä oiva apuväline! On turha kuvitella, että tehdyt haut muistaisi jälkikäteen.
- On yleistä, että tiedonhakuun on palattava myöhemmin. Voit hyödyntää hakuhistoriaa myös hakutulosten vertailussa ja haun uudelleen muokkailussa.
Monissa kansainvälisissä tietokannoissa on mahdollisuus luoda oma tili ja tallentaa hakuja. Tallennetuista hauista voi myös luoda uutuusvahteja (alert) ja seurata niiden avulla, jos haluamastasi aiheesta ilmestyy uusia julkaisuja.
Kirjaston Pysy ajan tasalla! Uutuusseuranta auttaa -blogikirjoituksesta voi lukea vahtipalveluista halutessaan tarkemmin (kirjoitettu 14.5.2020). Myös tietokantojen omat oppaat neuvovat asiaa.
Hakutulokset viitelistana
Ellet yhdellä istumalla ehdi käydä hakutuloksiasi läpi, tallenna/siirrä hakutulokset myöhempää lukemista, arviointia ja valintaa varten.
- Tallenna hakutulokset yhteen ja samaan paikkaan esimerkiksi Zoteroa tai muuta viitteidenhallintaohjelmaa käyttäen.
- Voit myös luoda eri tietokantoihin oman tilin ja tallentaa tulokset tietokantakohtaisesti.
- Yksittäisiä viitteitä voi lähettää myös sähköpostiin
- Vältä käsin kirjoittamista!
Huomaa, että hakuhistoria ei siirry tuloslistan mukana, joten ota se talteen erikseen. Eri tietokannoissa on erilaisia maksimimääriä lähetettävän listan suuruuden suhteen.
Tuloslistassa on siis viitetiedot, ei kokonaisia artikkeleita/julkaisuja. Kun haun tulokset eli ovat kunnossa, koko tekstin (full text) tarkistus esim. UEF-Primolla tai Googlella on jälkikäteen nopeaa. Pdf-tiedostot kannattaa tallentaa erikseen johonkin omaan kansioonsa.