Saatavuus. Aukeaako koko teksti (full text)?
Kun tiedonhaut on tehty, on aika etsiä aineisto käsiin. Tähän on monta reittiä. Kiinnitä huomiota siihen, minkä tyyppistä julkaisua olet etsimässä.
- Haetko artikkelia lehdessä, artikkelia kirjassa vai onko kysymyksessä kirja, opinnäytetyö, raportti tms.? Tälläkin merkitystä jäljittäessäsi; haetko artikkelin vai lehden nimellä?
Eikö teksti löydy Googlella? Miten kokotekstin saa auki?
- Hae UEF-Primon kautta UEF kirjaston kokoelmista. Kirjaudu UEF-Primoon UEF-käyttäjätunnuksillasi, niin suurin osa koko teksteistä oletettavasti aukeaa.
- Kansainvälisten tietokantahakujen tuloksissa on linkit, jotka vievät kokotekstin saatavuuden tarkistamiseen. Esim. PubMedissa ja Scopuksessa Find it -kuvake, SportDiscus ja Cinahl-tietokannassa ”Find it Full text availability at UEF” -linkki.
Vaikka verkkoversio olisikin olemassa, se välttämättä ei tarkoita, että se olisi saatavilla juuri omassa organisaatiossa saati sitten avoimesti verkossa. On tavallista, että kustantaja pitää viivettä (embargo), jonka aikana julkaisua ei edes voi asettaa avoimesti saataville. Embargo-aika vaihtelee ja on yleisimmin 6-24 kuukautta. Kaikilla kustantajilla ei ole embargo-aikaa.
Fakta on myös se, ettei kaikista artikkeleista ja kirjoista ole saatavilla verkkoversiota. Tällöin pitää etsiä painettua julkaisua. Vanhemmista artikkeleista voi tilata kopioita kirjaston kaukopalvelun kautta Varastokirjatosta.
DOI (Digital Object Identifier) linkki tietueessa
DOI on verkossa olevan dokumentin (artikkeli, kuva, video jne.) pysyvä tunnistenumero. DOI viittaa tiettyyn dokumenttiin sen verkko-osoitteesta riippumatta, ts. sivuston osoite voi muuttua, mutta DOI:n avulla itse dokumentin viitetiedot löytyvät aina.
DOI-tunnistetta kannattaa käyttää mm. lähdeluettelossa verkko-osoitteen sijasta.
Hae painettuja julkaisuja kirjastotietokannoista
- jos kyseessä on kirja tai raportti tms., hae kirjan nimellä
- jos kyseessä on lehtiartikkelim hae lehden nimellä
- jos kyseessä on artikkeli kirjassa, hae kokoomateoksen nimellä
Tarkista tarvittaessa myös lähiseutusi kirjastot: ammattikorkeakoulu ja kaupungin-/kunnankirjasto.
Ellei löydy UEF-kokoelmista eikä vapaasti verkosta, voit tilata aineiston maksusta kirjaston kaukopalvelun kautta: UEF-kirjaston kaukopalvelu. Vaikka palvelu maksaa, on se kuitenkin edullisempaa kuin kustantajien sivuilta tilaten.
Lainaus ja artikkelikopiot Varastokirjastosta
Varastokirjasto on oma erillinen kirjastonsa, joka palvelee kirjastoja ja suoraan asiakkaitakin lähettämällä aineistoja kaukolainaksi. Kirjaston nimi johtuu siitä, että kirjastot siirtävät sinne ylimääräisiä tai vähän käytettyjä aineistojaan varastoitavaksi.
Voit tarkistaa itse aineistojen saatavuuden Varastokirjastosta: Vaari-tietokanta (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).
UEF opiskelijalle tilaaminen Varastokirjastosta on edullista, kirjan tilaaminen maksaa euron kpl ja artikkelikopiot ovat maksuttomia. Tilaukset tehdään UEF kirjaston kaukopalvelun kautta.