Luokitukset

Luokitukset

Julkaisun sisältöä voidaan kuvata paitsi sanallisesti, myös erilaisin luokituskoodein. Tästä seuraa, että hakusana voi olla myös koodi.

Luokitusjärjestelmä

Luokituksen idea on, että kuvailtavat ilmiöt on järjestetty hierarkioiksi.

Ylemmän tason ilmiöt kattavat halutun alueen kokonaisuudessa ja kunkin aiheen alle luodaan oma, aina vain tarkempiin aiheisiin menevä alaluokitus.

Kukin aihe eli luokka ilmaistaan koodilla, jossa voi olla numeroita tai kirjaimia tai molempia. Välissä voi olla pisteitä tai muita välimerkkejä.

Esimerkiksi aihe: alhaisdimensioisten monistojen topologia ilmaistaan näin:
55A (MSC-koodi)
515.162 (UDK-koodi)

Mitä tarkempi aihe, sen pidempi on koodi: usein alemmat tasot luodaan lisäämällä ylemmän koodin perään tarkenteita.

MATudk

Matematiikassa käytetään luokituksia

Matematiikan alalle on olemassa oma luokitusjärjestelmä, Mathematics Subject Classification (MSC) (linkki aukeaa uuteen vällehteen). MSC on käytössä American Mathematical Societyn ylläpitämässä MathSciNet-tietokannassa.

Koodia voi hakea joko vapaasanahaulla tai erityisen luokituskentän kautta.

Hakutermi: 55A30 = Wild knots and surfaces, etc. ( in Low-dimensional topology, in Algebraic topology)
Luokituskoodin käyttö hakusanana MatcSciNet-tietokannassa. Hakutermi: 55A30 = Wild knots and surfaces, etc. ( in Low-dimensional topology, in Algebraic topology)

MSC:tä on käytetty myös UEF kirjastossa, mutta luokituskoodit eivät ole näkyvillä UEF-Primossa. Sen sijaan kansallisessa Finnassa ne näkyvät.

Tietue Finnassa. Luokitustiedot (udk ja msc) ovat linkkejä, joiden avulla voi katsoa muita kirjoja, joilla on sama luokitustunnus.

Kaikki alat kattava luokitus UDC/UDK

Luokitus voi olla myös universaali, eli se kattaa kaikki tiedonalat. Tällainen on UDC (Universal decimal classification, vain ylemmät tasot nähtävillä) sekä sen suomenkielinen sovellus UDK. UDK-luokituskoodeja on näkyvillä kansallisessa Finnassa (katso kuva yllä).

Huomaa, että UDK ja UDC eivät ole aivan yhteneväiset, vaikka päätasot ovatkin samat. UDK-luokituksesta ei ole olemassa verkkoversiota.

Luokitukset olivat aiemmin (ennen vuotta 2000) kirjastotietokantojen ja muidenkin kirjallisuustietokantojen pääasiallinen sisällönkuvausmenetelmä. Nykyään sisältö kuvataan pääosin sanallisesti asia- ja avainsanoin. Luokitusjärjestelmät ovatkin osittain vanhentuneita, koska niiden ylläpito ei enää panosteta. Poikkeuksen tekee kuitenkin yllä mainittu MSC.

Myös kampuskirjastojen hyllyluokitus perustuu UDK-luokituskaavaan, sieltä ovat peräisin osin omituiseltakin vaikuttavat hyllytunnukset (P 159.9 = psykologia).