Saatavuus

Lähes kaikki julkaisut ovat saatavilla tavalla toisella. Kaikki eivät kuitenkaan löydy netistä ja joskus julkaisun saamisesta pitää maksaa.

Jäljitä artikkelia tai kirjaa suoraan verkosta

Tietokannassa voi näkyä suoria linkkeja tai apuvälineitä julkaisun aukaisemiseksi:

  • Full Text  tai PDF tai HTML linkki tietueessa, aukaisee artikkelin suoraan
Kuvakaappaus tietokantaviitteestä. Näkyvillä artikkelin otsikko ja tekijät. Vasemmalla ylhäällä pieni kuvake, jossa värikäs pyörylä ja teksti: Find it. Vieressä linkki, jossa lukee: Full text at publisher. Alareunassa kuvake, jossa lukee: Download PDF ja vieressä kuvake, jossa lukee: View complete issue.
Find it -linkin lisäksi artikkeliin voi olla muitakin syoria linkkejä, tässä: Full text at publisher ja Download PDF.
  • Googlaus DOI-osoitteella, tai jos sitä ei ole, artikkelin (ja tekijän) nimellä

DOI (Digital Object Identifier) on verkossa olevan dokumentin (artikkeli, kuva, video jne.) pysyvä tunnistenumero. DOI viittaa tiettyyn dokumenttiin sen verkko-osoitteesta riippumatta, ts. sivuston osoite voi muuttua, mutta DOI:n avulla itse dokumentti löytyy aina. DOI-linkki toimii hyvin, kun ollaan yliopiston verkossa.

Kuvakaappaus tietokantaviitteestä. Näkyvillä artikkelin otsikko, tekijät ja julkaisutiedot. Korostettuna rivi, jossa lukee httsp://doi.org.10.1016/j.learninstruc.2022.101636.

Vinkki: DOI-linkki kannattaa liittää julkaisun lähdeluetteloon verkko-osoitteen sijasta.

Voit myös asentaa itse selaimeesi erilaisia lisäosia, jotka auttavat julkaisun jäljittämisessä:

  • LibKey-kuvake, joka tunnistaa olemassa olevan UEFin käyttöoikeuden ja ilmaantuu näkyviin vain, jos käyttöoikeus on. Asenna tästä LibKey.
  • Lisäosa, joka tarkistaa, olisiko julkaisu saatavana jostakin toisesta palvelusta avoimesti ja laillisesti. Lue lisää näistä lisäosista Avoimen tiedonhaun oppaasta.
Neljä logoa kehyksen sisällä. Tummalla pohjalla vihreä pisaran kuva ja teksti Download PDF, University of Eastern Finland. Alla seliteteksti: Libkey. Oranssi tyylitelty avoin lukko ja käsi aukaisemassa sitä. Alla seliteteksti: Open Access Button. Sininen tyylitelty pää, jossa kolmikolkkahattu. Alla seliteteksti: Google Scholar Button. Vihreän puolikaaren sisällä valkoinen avoin lukko. Alla seliteteksti: Unpaywall.
Lisäosien tunnuksia ja logoja.

Jos julkaisua ei heti löydy, kokeile seuraavaa:

Tarkista UEF-Primon aineistot hakemalla

  • artikkelia lehtihausta lehden nimellä
  • artikkelia kirjassa kirjaston kokoelmista kirja nimen mukaan
  • kirjaa kirjaston kokoelmista kirjan nimellä
  • konferenssijulkaisua kirjaston kokoelmista konferenssin nimen mukaan

UEF Primoa kannattaa kokeilla erityisesti silloin, jos kone ei ole kampusverkossa – käyttöoikeuden tunnistaminen menee Primon kautta.

Tarkista tarvittaessa muut lähiseutusi kirjastot: ammattikorkeakoulu ja kaupunginkirjasto.

Tietokannoissa ja Googlella hakien vastaan voi tulla linkkejä, joissa artikkelin pääsee lukemaan vain maksua vastaan. Tämä tarkoittaa, että UEF ei ole hankkinut käyttöoikeuttaa verkkoversioon. Tällaisen artikkelin voi joko hankkia itse tai tehdä siitä kaukolainapyynnön (katso tarkemmin alempaa).

Muista, että kirjaston asiakkaana voit tehdä kirjastolle myös hankintaesityksen (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) kirjasta, jota kokoelmiin ei sisälly. Kirja voidaan hankkia, jos se on ajantasainen ja voisi hyödyttää muitakin asiakkaita.

Piraattisivustot

On olemassa sivustoja, jotka luvattomasti tallentavat maksullisia artikkeleita laajoiksi ”tietokannoiksi”. Toiset pitävät näitä sivustoja sankareina, toiset roistoina. Tekijänoikeuksia ne joka tapauksessa loukkaavat.

Vapaakappaleet: kotimainen kirjallisuus ulottuville

Itä-Suomen yliopiston kirjastolla on käytössään kaikki Suomessa julkaistava kirjallisuus ns. vapaakappalelain perusteella. Oikeus on ollut Joensuun yliopiston kirjastolla vuodesta 1981 lähtien.

Vapaakappaleet eivät kuulu kirjaston lainattaviin kokoelmiin, mutta ovat asiakkaiden saatavilla lukusalikäyttöön.

Tiedot näistä julkaisuista näkyvät UEF-Primossa (koskee tietokirjallisuutta vuodesta 2008 eteen päin). UEF-Primossa on myös linkki aineiston tilaamiseen. Aineistoa, joka ei näy UEF-Primossa, voi kysyä käyttöön verkkolomakkeella. Tilaus on maksuton.

Eri yliopistojen gradut eivät kuulu vapaakappalelain piiriin, joten niitä ei kirjastosta löydy.

Verkossa olevat vapaakappaleaineistot:

Painettujen vapaakappaleiden lisäksi tarjolla on verkosta tallennettuja vapaakappaleita. Nämä ovat käytettävissä vain kampuskirjastoissa sijaitsevilla erillisillä tietokoneilla.

Lue kirjaston kotisivulta lisää tietoa vapaakappaleista.

Kaukolainaus : tilaa toisten kirjastojen aineistoja omaan kirjastoon

Jos haluttua aineistoa ei löydy kirjastosta, voi harkita kaukolainan tilausta. Kaukolainauksessa kirjan voi saada lainaksi, lehtiartikkeleista saa yleensä kopion.

Palvelu on maksullista. Kaukolaina voidaan tilata tarvittaessa myös ulkomailta, jolloin se maksaa enemmän – mieti siis edeltä käsin, paljonko olet valmis maksamaan (tarkista kirjaston palveluhinnasto).

Kaukolainojen tilaus hoidetaan kirjaston kaukopalvelun kautta. Siellä selvitetään myös, mistä julkaisu olisi nopeimmin ja edullisimmin saatavissa. Kaukopalvelutilauksen voi tehdä verkkolomakkeella.

Kaukolainaus Varastokirjastosta

Varastokirjasto on oma erillinen kirjastonsa, joka palvelee toisia kirjastoja ja suoraan asiakkaitakin lähettämällä aineistoja kaukolainaksi. Kirjaston nimi johtuu siitä, että kirjastot siirtävät sinne ylimääräisiä tai vähän käytettyjä aineistojaan varastoitavaksi.

Varastokirjastosta löytyy jonkin verran myös aivan uutta aineistoa. Tilaaminen Varastokirjastosta hoituu kaukopalvelun kautta, mutta on tavallisesta kaukolainauksesta poiketen huomattavasti halvempaa.

Kirjaston kaukopalvelu tilaa automaattisesti Varastokirjaston aineiston, jos se on saatavilla.

Seuraava sivu: Avoimet julkaisut.