Sanaliitot

Sanaliitto on sanapari tai -ryhmä, jonka merkitysseikat sitovat yhteen.

Jotta sanaliiton eli fraasin (phrase) sanat pysyisivät haussa peräkkäin ja halutussa järjestyksessä, joudutaan hakujärjestelmissä määräämään tämä erikseen.

Fraasin merkkinä tiedonhaussa käytetään lainausmerkkejä  sanaliiton ympärillä :
”analyyttinen geometria”

Fraasi tarkentaa tulosta

Fraasin merkitys tiedonhaussa on se, että fraasin avulla hakua saadaan aiheeltaan tarkemmaksi. Samalla myös hakutulosten määrä pienenee.

Ilman fraasia hakusanat voivat esiintyä missä tahansa tekstin joukossa: eri kentissä tai lähellä tai kaukana toisistaan. Tällöinen sanojen merkitys voi olla erilainen kuin sanaliitossa.

Kaksi tekstinpätkää, joissa korostettuna sanat number ja theory. Ensimmäisessä tekstissä: we survey various developments in number theory. Toisessa tekstissä: based on resource advantage theory and tested in a number of regression models.
Sanaliitto vs. yksittäiset sanat: huomaa erilaiset merkitykset sanayhteydestä riippuen.

Ilman lainausmerkkejä kahden sanan välillä on AND-operaattori, vaikka sitä ei näkyville kirjoittaisikaan (lisää operaattoreista luvussa Hakusanojen yhdistäminen)

Kuva hakutulosten määristä. Haku lainausmerkein ”analytic geometry”, tuloksia 25 kpl. Haku ilman lainausmerkkejä analytic geometry, tuloksia 118 kpl. Haku analytic AND geometry, tuloksia 118 kpl.
Vertaa hakutulosten määrää

Katso video (n. 3min)

Fraasin merkitseminen tietokannoissa

Kirjoita itse lainausmerkit sanaliiton ympärille. Lainausmerkki tarkoittaa tässä 2-näppäimen yläpuolista tuplaheittomerkkiä.

Kuvakaappaus tietokannasta. Hakuriville kirjoitettu ”analytic geometry”, lainausmerkkien sisään.
Fraasin hakeminen Web of Science -tietokannasta.

Fraasissa voi toki olla useampiakin sanoja kuin kaksi, esim. ”calculation of interest”, ”partial differential equation”.

Vinkki:

Myös Google ymmärtää lainausmerkit.

Seuraava sivu: Sanankatkaisu