Luokitukset
Julkaisun sisältöä voidaan kuvata paitsi sanallisesti, myös erilaisin luokituskoodein. Tästä seuraa, että hakusana voi olla myös koodi.
Luokituksen idea on, että kuvailtavat ilmiöt on järjestetty hierarkioiksi.
Ylemmän tason ilmiöt kattavat halutun alueen kokonaisuudessa ja kunkin aiheen alle luodaan oma, aina vain tarkempiin aiheisiin menevä alaluokitus.
Kukin aihe eli luokka ilmaistaan koodilla, jossa voi olla numeroita tai kirjaimia tai molempia. Välissä voi olla pisteitä tai muita välimerkkejä.
Esimerkiksi aihe: alhaisdimensioisten monistojen topologia ilmaistaan näin:
- 55A (MSC-koodi)
- 515.162 (UDK-koodi)
Mitä tarkempi aihe, sen pidempi on koodi: usein alemmat tasot luodaan lisäämällä ylemmän koodin perään tarkenteita.
Matematiikassa käytetään luokituksia
Matematiikan alalle on olemassa oma luokitusjärjestelmä, Mathematics Subject Classification (MSC) (linkki aukeaa uuteen vällehteen). MSC on käytössä American Mathematical Societyn ylläpitämässä MathSciNet-tietokannassa.
Koodia voi hakea joko vapaasanahaulla (anywhere) tai erityisen luokituskentän kautta.
MSC:tä on käytetty myös UEF kirjastossa, mutta luokituskoodit eivät ole näkyvillä UEF-Primossa. Sen sijaan kansallisessa Finnassa ne näkyvät.
Kaikki alat kattava luokitus UDC/UDK
Luokitus voi olla myös universaali, eli se kattaa kaikki tiedonalat. Tällainen on UDC (Universal decimal classification, vain ylemmät tasot nähtävillä) sekä sen suomenkielinen sovellus UDK. UDK-luokituskoodeja on näkyvillä kansallisessa Finnassa (katso kuva yllä).
Huomaa, että UDK ja UDC eivät ole aivan yhteneväiset, vaikka päätasot ovatkin samat. UDK-luokituksesta ei ole olemassa verkkoversiota.
Luokitukset olivat aiemmin (ennen vuotta 2000) kirjastotietokantojen ja muidenkin kirjallisuustietokantojen pääasiallinen sisällönkuvausmenetelmä. Nykyään sisältö kuvataan pääosin sanallisesti asia- ja avainsanoin. Luokitusjärjestelmät ovatkin osittain vanhentuneita, koska niiden ylläpitoon ei enää panosteta. Poikkeuksen tekee yllä mainittu MSC.
Myös kampuskirjastojen hyllyluokitus perustuu UDK-luokituskaavaan, sieltä ovat peräisin osin omituiseltakin vaikuttavat hyllytunnukset (P 159.9 = psykologia).
Seuraava sivu: Hakusanojen yhdistäminen