Asiasanastot
Asiasanastot (englanniksi usein Thesaurus) ovat luetteloita käytössä olevista asiasanoista. Asiasanastoissa myös määritellään käsitteitä ja kuvataan niiden välisiä suhteita: assosiatiiviset käsitteet (related), yläkäsitteet (broader) ja alakäsitteet (narrower).
Asiasanastot auttavat hakusanojen valinnassa
Asiasanastoista
- etsitään oikeat hakusanat asiasanahakua varten
- haetaan vinkkejä hakusanoiksi ylipäätään; myös rinnakkaiset ja ylä- ja alakäsitteet voivat olla hyödyllisiä
Vaikka ei käyttäisikään varsinaista asiasanastoa apuna, kannattaa silti seurata tietokannoissa asiasanakenttää. Sieltä näet helposti hyviä hakusanoja, joita voit käyttää haussasi.
Eri tietokannoissa erilainen asiasanapolitiikka. Esimerkiksi ERIC-tietokannassa on oma ERIC Thesaurus. Sen sijaan Web of Science –tietokannassa ei ole käytössä mitään määriteltyä sanastoa, vain määrittelelmättömiä ns. avainsanoja. MathSciNet-tietokannassa ei ole asia- tai avainsanoja lainkaan, vain luokituksia (ks. seuraava luku).
Yleinen suomalainen ontologia
Yleinen Suomalainen Ontologia (YSO) on Suomessa käytettävä asiasanasto. YSOa käytetään sekä UEF-Primon tietueissa että kansallisessa Finnassa.
YSO kattaa kaikkien tieteen- ja tiedonalojen keskeisimmän terminologian. Matematiikan termien kattavuus on kuitenkin heikompi kuin muilla aloilla.
Termeille saa myös englannin- ja ruotsinkielisen vastineen.
YSOn käyttöohje
KÄYTETTÄVÄ TERMI kertoo sanaston hyväksymän asiasanan tietylle käsitteelle. OHJAUSTERMIT (kuvassa operaatiotutkimus) kertovat, mikä sanan sijasta asiasanaa käytetään. Ohjaustermiä ei siis voi tallentaa tietokantaan asiasanaksi (aihe), mutta sitä voi hyvin käyttää hakusanana vapaasanahaussa.
Matematiikkaan liittyviä sanoja näkee klikkaamalla YSO:n etusivulla ensin linkkiä ’Ryhmät’ ja sitten kohtaa “04 Matematiikka. Tilastotiede”.
Asiasanastot elävät jatkuvasti: tapa asiasanoittaa tietty asia on voinut muuttua vuosien kuluessa, esim.
- ’koodausteoria’ tuli asiasanaksi vasta vuonna 2013
- sitä ennen asiasanoitus saattoi olla vaikkapa vain: ’koodit’
Library of Congress Subject Headings on eräs kansainvälinen asiasanasto
Kongressin kirjaston asiasanoja käytetään laajalti erilaisissa tietokannoissa. Mm. UEF-Primoon on tallennettu näitä asiasanoja.
Esimerkki sanaston sanasta:
- Game theory
UF (=used for, käytetään näiden sijasta) : Games, Theory of; Theory of games
BT (= broader term, laajempi aihe, johon liittyy) : Mathematical models; Mathematics
NT (=narrower term, tarkemmat termit, jotka liittyvät aiheeseen): Cooperative games (Mathematics); Differential games; Game-theoretical semantics; Games of chance (Mathematics); Games of strategy (Mathematics); Noncooperative games (Mathematics); Simulation games; Statistical decision
Entä jos omalle aiheelle ei löydy sanastosta asiasanaa?
Tämä on hyvin tavallista, varsinkin hyvin tarkkojen tai uusien termien kohdalla.
-> Millä tahansa sanalla voi hakea sanahakuna/vapaatekstihakuna.
Seuraava sivu: Luokitukset