Tieteelliset julkaisut eri aloilla
Eri tieteenaloilla on omat perinteensä tavassa julkaista tutkimustyön tulokset.
Luonnontieteet
- Luonnontieteet edustavat tapaa, jossa tutkimukset pyritään julkaisemaan tieteellisissä lehdissä artikkeleina ja kansainvälisesti. Kansainvälinen julkaiseminen on luontevaa, koska aiheetkin ovat universaaleja.
- Matematiikka ei tässä tapauksessa rinnastu täysin luonnontieteisiin, vaan noudattaa osin omanlaistansa julkaisukulttuuria. Matematiikassa julkaistaan – ja käytetään – lehtiartikkeleiden ohella myös kirjoja, eivätkä kirjat ”vanhene” samalla tavoin kuin monilla muilla aloilla. Silti artikkelit, englanniksi kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa, ovat tärkein ja yleisin julkaisukanava suhteellisen nopeutensa vuoksi. Kirjassa sitten kootaan yhteen laajemmat kokonaisuudet ja teoriat uran myöhemmässä vaiheessa.
Terveystieteet
Metsätieteet
- Metsätieteissä ja terveystieteissä noudatetaan samaa artikkelipainotteista julkaisutapaa kuin luonnontieteissä, joskin näillä aloilla on tarpeen julkaista myös ammatillista tietoa.
Tekniikka
- Tekniikan alallakin julkaistaan paljon artikkeleita, myös kokousjulkaisuissa. Lisäksi on tavallista julkaista tutkimustiedon lisäksi patentteja.
Humanistiset tieteet
- Humanistisilla tieteenaloilla taas perinteiset kirjat sekä kotimaisten kustantajien kautta julkaiseminen ovat tavallisempia kuin artikkelialoilla.
Yhteiskuntatieteet
- Yhteiskuntatiede on tavoiltaan edellisten alojen väliltä. Yhteiskuntatieteissä on tärkeätä myös julkinen keskustelu, jota käydään mm. lehtien välityksellä.
Julkaiseminen on hidasta
Kuten kirjat, matematiikan alan artikkelit ovat myös pitkän työn ja kypsyttelyn tulos. Silti matematiikan artikkelit saattavat näyttää hyvinkin pelkistetyiltä. Olisiko tässä maailman lyhyin tieteellinen artikkeli:
Lehdissä julkaiseminenkin on hidasta. Monet artikkelit tulevatkin nähtäville jo käsikirjoitusvaiheessa. Käsikirjoitusten verkkoarkisto arXiv on suosittu julkaisualusta. ”Virallinen” julkaisu lehdessä seuraa perässä. Omassa työssä viittaus tutkimukseen tehdään mieluummin lehtiartikkelin kautta, mutta julkaisuarkisto on tärkeä uusimpien töiden esille tuoja sekä tieteellisen keskustelun alusta. Ks. lisää: Julkaisukäytännöt eri tieteenaloilla (OPM 2008).
Tieteellinen julkaiseminen Suomessa
Vipunen-tilaston mukaan Suomen sisällä matematiikan alan julkaisut (517 kpl) olivat 1,3 % kaikista yliopistojen julkaisuista (40 813 kpl) vuonna 2022.
Erot tieteenaloilla tasoittuvat
Kaikkiaan tieteenalojen erot ovat jossakin määrin vähentyneet viime vuosina – artikkelityyppinen julkaiseminen on kasvussa kaikilla tieteenaloilla.
Samoin siirtyminen kansallisista kielistä englannin kieleen on ollut merkittävää.
Kuinka paljon maailmalla julkaistaan?
Maailmalla julkaistiin vuonna 2022 noin 3,3 miljoonaa tieteellistä artikkelia joko lehdissä tai konferenssijulkaisuissa. Julkaisujen määrä on kasvanut lähes 59 % kymmenessä vuodessa (2012-2022). Kasvu on nopeinta kehittyvissä maissa.
Vuonna 2016 Kiina ohitti ensi kertaa Yhdysvallat julkaisujen määrässä. Muita suuria julkaisumaita ovat Intia, Saksa, Iso-Britannia ja Japani. Nämä viisi maata kattavat jo yli puolet kaikista julkaisuista. Suomen osuus julkaisuista on alle yhden prosentin.
Lähde:
National Science Board (2023). Science and engineering indicators. Publications Output: U.S. Trends and International Comparisons. Publication Output by Country, Region, or Economy and Scientific Field.
Tämä aineisto perustuu Scopus-tietokantaan ja siten siinä korostuu englanninkielinen tutkimus.
Tieteellisen tutkimuksen ja julkaisemisen määrä on luonnollisesti yhteydessä taloudellisiin resursseihin, eikä suoraan väestömäärään tai maantieteeseen. Aukaise sivusto worldmapper.org nähdäksesi alkuperäisen kuvan, joka havainnollistaa eri maiden osuutta tieteellisessä julkaisemisessa.
Matematiikka
Em. Science and engineering indicators -raportin mukaan matematiikan ja tilastotieteen alan julkaisuja oli kaikista julkaisuista 3% vuonna 2022. Eniten julkaistaan terveystieteisiin liittyviä artikkeleita (n. 24% kaikista).
Suomessa matematiikan julkaisut (571 kpl) olivat 1,4% kaikista yliopistojen julkaisuista (41 200 kpl) vuonna 2023. (Lähde: OKM:n tilastotietokanta Vipunen).
Seuraava sivu: Hakuaiheen käsittely.