Käyttöliittymien hakulogiikka

Käyttöliittymiä eli hakulomakkeita on tietokannoissa useampia, ja niiden nimitykset ja toimintatavat ovat tietokantakohtaisia.

Tärkeää on

  • saada hakulogiikka kohdilleen: OR-operaatiot pitää suorittaa ensin
  • sijoittaa hakusanat hakulomakkeelle siten että em. sääntö toteutuu

Pika- eli perushaku

Tutuin versio on pikahakuun viittaava “yhden rivin” hakulomake. Se muistuttaa ulkoisesti Google-hakua, mutta on kuitenkin erilainen!

Älä käytä luonnollista kieltä, vaan yksittäisiä termejä, jotka yhdistetään operaattorein. Operaattorit ja sulut OR-operaation ympärille pitää kirjoittaa itse. Muista myös katkaisumerkin käyttö sekä fraasin ympärille lainausmerkit.

basic

Jos sanojen väliin ei kirjoita operaattoria, on kyseessä automaattisesti AND-operaatio.

cosmic radiation = cosmic AND radiation

Tarkennettu haku

Useille ohjaaville hakulomakkeille on helpompi muodostaa loogisia hakuja, jos hakulause sisältää muitakin kuin AND-operaatioita. Operaattoreita ja hakukenttiä on helppo valita valmiista valikoista.

advance

Ohjaavillakin lomakkeilla voi sattua logiikkavirheitä. Varminta on kirjoittaa samaan käsitteeseen viittaavat vaihtoehtoiset sanat (OR-operaatiot) aina samalle riville. Sanojen väliin kirjoitetaan itse OR-sana. Rivien välillä on AND-operaattori.

Yhteinen malli

Perusidea on kuitenkin aina sama palvelusta riippumatta. Kukin käsite kirjoitetaan omalle rivilleen, OR-operaattori sijoitetaan saman käsitteen eri vaihtoehtoisten ilmaisujen välille. lleen, OR-operaattori sijoitetaan saman käsitteen eri vaihtoehtoisten ilmaisujen välille.