Avoimen tieteen edistäjä 2025 ja Avoin gradu -arvonnan voittaja 2025 | Contributor for open science 2025 and Open master’s thesis raffle winner 2025
Please, scroll down to read in English.)
Avoimen tieteen edistäjä
Avoimen tieteen kansainvälisellä teemaviikolla (Open Access Week) palkitaan vuosittain yliopiston taho, joka työllään edistää tieteen avoimuutta. Järjestyksessään kymmenes avoimen tieteen edistäjän kunniakirja luovutettiin 22.10.2025 Kuopion kampuksella FOODNUTRI – kestävää ruoka- ja ravitsemustutkimusta -projektille. Kunniakirjan ottivat vastaan professori Marjukka Kolehmainen, väitöskirjatutkija Kirsikka Aittola, yliopistonlehtori Maria Lankinen ja väitöskirjatutkija Moona Partanen.

FOODNUTRI – kestävää ruoka- ja ravitsemustutkimusta -projekti edistää avoimen tieteen toimintaperiaatteita tarjoamalla avointa tutkimustietoa sekä avoimia verkkotyökaluja, jotka palvelevat laajaa joukkoa tutkijoista viranomaisiin ja maanviljelijöihin. Kaikille avoimet verkkotyökalut – Ravitsemusnavigaattori ja Ravitsemuspolku – tarjoavat luotettavaa ja yksilöllistä ravitsemusohjausta terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tueksi sekä tukevat kestävää ruoan kulutusta.
Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön EU-osarahoitteinen FOODNUTRI (2022–2030) tuottaa tietoa ja osaamista ruoan ominaisuuksista, fysiologisista vaikutuksista, kuluttajakäyttäytymisestä, ruoankäytöstä ja ravinnonsaannista väestöryhmissä ottaen huomioon ympäristön vaikutukset. Se haluaa luoda lisäarvoa kotimaisille ruoan raaka-aineille sekä elintarviketeollisuuden sivuvirroille käyttäen kestävän kehityksen mukaisia elintarvikeprosesseja.
Hanke on osa kansallista FOODNUTRI-kokonaisuutta, joka on laajasti koko ruokajärjestelmää palveleva ruuan ja ravitsemuksen tutkimusinfrastruktuuri. Suomen Akatemian rahoittama FOODNUTRI-tutkimusinfrastruktuuri myötävaikuttaa kestävän kehityksen strategian (FOOD 2030) toteutumiseen.
Ravitsemusnavigaattori on Itä-Suomen yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden yhteistyössä kehittämä verkkotyökalu ruokavalion laadun arvioimisen tueksi. Navigaattori on tarkoitettu kaikille aikuisille ja se antaa käyttäjälle yksilöllisen palautteen ruokavalion laatua kartoittavan kyselyn vastausten pohjalta. Palautteen ovat työstäneet laillistetut ravitsemusterapeutit suomalaisten ja pohjoismaisten ravitsemussuositusten pohjalta. Ravitsemusnavigaattorissa ruokavalion laatua arvioidaan usean organisaation yhteistyönä kehitetyllä Ruokavalioindeksillä. Navigaattorin avulla tunnistettujen ruokavalion vahvuuksien ja kehityskohtien pohjalta jokaiselle voidaan valita sopivin ravitsemuspolku. Polut auttavat muuttamaan opit käytännön teoiksi.
FOODNUTRI –projekti tuo kokonaisuudessaan hyvää näkyvyyttä avoimen tieteen toimintakulttuurille ja edustaa erinomaisesti yliopistojen kolmatta tehtävää edistämällä tutkimustulosten yhteiskunnallista vaikuttavuutta sekä kansalaisten hyvinvointia.
Aiemmin palkitut
- 2016 Digitarium
- 2017 Tuula Honkanen
- 2018 Tomi Kinnunen
- 2019 Kirjasto
- 2020 Vesa Paajanen
- 2021 Vaikuttavuuden talo
- 2022 Fotoniikan instituutti
- 2023 SmartSleep Lab
- 2024 Saimaannorppatutkimus
Avoin gradu -arvonnan voittaja
UEF-kirjasto arpoo vuosittain 100 euron stipendin niiden UEFin opiskelijoiden kesken, jotka ovat julkaisseet pro gradu –tutkielmansa, syventävien opintojen opinnäytteensä (lääketiede, hammaslääketiede), OTM-tutkielmansa (oikeustieteet, ylempi korkeakoulututkinto) tai diplomityönsä (tekniikan koulutusohjelmat) avoimesti edellisen arvonnan jälkeen.
Vuoden 2025 stipendin arvontaan osallistui 96 opiskelijaa ja onni suosi Kaisu-Elina Karilaa (hoitotiede). Onnittelut voittajalle!
Kaisu-Elina Karilan pro gradu -tutkielma: Laajavastuisen hoitotyön asiantuntijatehtävien implementoinnin esteet makro- ja mesotasoilla – systemaattinen monimenetelmäkatsaus
Vinkki nykyisille tutkielmantekijöille: Arvontalomakkeelle pääsee kirjaston muistilistalta ja lomakesivulta sekä Kamun Opinnäytteet -sivulta. Seuraava arvonta on hieman ennen vuoden 2026 OA-viikkoa.

Open Science Award
Each year, during the international Open Science Week a UEFian (person or unit) is awarded as the contributor for open science and open access. The award was now given for the tenth time and handed over to FOODNUTRI – Climate Smart Food and Nutrition Research Infrastructure project, represented by Professor Marjukka Kolehmainen, Doctoral Researcher Kirsikka Aittola, University lecturer Maria Lankinen and Doctoral Researcher Moona Partanen at Kuopio campus on 22 October 2025.

FOODNUTRI – Climate Smart Food and Nutrition Research Infrastructure project promotes the principles of open science by providing open research data and open online tools that serve a wide range of users, from researchers to authorities and farmers. The openly accessible online tools offer reliable and personalized nutrition guidance to support health and well-being and also encourage sustainable food consumption.
The EU co-funded FOODNUTRI project (2022–2030) led by the Institute of Public Health and Clinical Nutrition produces knowledge and expertise on food properties, physiological effects, consumer behaviour, food usage, and nutrient intake in population groups, taking environmental impacts into account. The project aims to add value to domestic raw materials and food industry side streams by using food processes that comply with sustainable development.
The initiative is part of the national FOODNUTRI entity, which is a broadly serving food and nutrition research infrastructure for the entire food system. The FOODNUTRI research infrastructure, funded by the Research Council of Finland, contributes to the implementation of the sustainable development strategy (FOOD 2030).
Ravitsemusnavigaattori (“Nutrition Navigator”) is an online tool developed in collaboration between experts from the University of Eastern Finland and Savonia University of Applied Sciences to support the assessment of diet quality. The navigator is intended for all adults and provides users with personalized feedback based on responses to a diet quality survey. The feedback has been prepared by licensed nutritionists based on Finnish and Nordic nutrition recommendations. In the navigator, diet quality is assessed using a Diet Index developed through collaboration between several organizations. Based on the strengths and areas for improvement identified in the diet, the most suitable nutrition path can be chosen for each individual. These paths help turn learned information into practical actions.
Overall, the FOODNUTRI project brings good visibility to the culture of open science and excellently represents the third mission of universities by promoting the societal impact of research results and the well-being of citizens.
Previously awarded
- 2016 Digitarium
- 2017 Tuula Honkanen
- 2018 Tomi Kinnunen
- 2019 Library
- 2020 Vesa Paajanen
- 2021 House of Effectiveness
- 2022 Institute of Photonics
- 2023 SmartSleep Lab
- 2024 Saimaa ringed seal research
Open thesis raffle winner
Every year, UEF Library raffles off a grant worth EUR 100 among UEF students who published their master’s thesis open access during the preceding 12 months. This year 96 students signed up for the raffle and the Fortune smiled on Kaisu-Elina Karila (nursing science). Congratulations!
Kaisu-Elina Karila’s Master’s thesis: Macro and meso level barriers to implementing advanced practice nurse roles – a systematic mixed method literature review (in Finnish)
Tip for current thesis writers: To participate in the next raffle, see Library’s checklist or Forms or Kamu’s Theses page.
Irene Ylönen, kirjaston johtaja | Library director
Kaisa Hartikainen, tietoasiantuntija | Information specialist
Tuulevi Ovaska, erityistietoasiantuntija | Senior information specialist
Tomi Rosti, tietoasiantuntija | Information specialist
Manna Satama, tietoasiantuntija | Information specialist
Opetus- ja tietopalvelut | Training and information services
Jukka Kananen, palvelupäällikkö | Head of services
Marja Kuittinen, tietoasiantuntija | Information specialist
Verkko- ja julkaisupalvelut | Library IT and publishing services
Piia Pietarinen, tietopalveluneuvoja | Information services advisor
Asiakaspalvelut | Customer services