Hakutulokset talteen

Hakuhistoriat ja tuloslistat talteen

Hakuhistoria

Tietokannan hakuhistoria (search history) kertoo, mitä hakusanoja ja niiden yhdistelmiä olet käyttänyt sekä millaisia rajauksia hakuusi tehnyt. Yleensä hakuhistoriassa näkyy myös saamasi tulosmäärät. Hakuhistoria säilyy ao. istunnon ajan, joten se kannattaa ottaa talteen ennen kuin lähdet tietokannasta pois.

Ota hakuhistoria talteen esim. copy-pastella tai ruutukaappauksena. Itseäsi, ohjaajaa tai tietoasiantuntijaa varten voit sitä tarvita. On yleistä, että tiedonhakuun on palattava.

Esimerkki CINAHL (Ebsco) tietokannasta.
Alhaalta ylöspäin luettaessa näkyvät haun muokkaukset.

cinahl_search_history_esimerkki

Monissa kansainvälisissä tietokannoissa on mahdollisuus luoda oma tili ja tallentaa hakuja. Tallennetuista hauista voi myös tehdä uutuusvahteja (alert) ja seurata niiden avulla aiheeseesi ilmestyviä uusia julkaisuja.
Kirjaston Pysy ajan tasalla! Uutuusseuranta auttaa -blogikirjoituksesta tarkemmin tästä. (kirjoitettu 14.5.2020; aukeaa uuteen välilehteen/ikkunaan.)

Hakutulokset viitelistana

Ellet yhdellä istumalla ehdi hakutuloksiasi edes otsikkotasolla lukea läpi, siirrä/lähetä tuloslistat myöhempää lukemista, arviointia ja valintaa varten. Varsinkin systemaattisia hakuja tehdessäsi, ota lopullinen tuloslista ulos tietokannasta.
Tuloslistan mukana ei yleensä siirry hakuhistoria, joten kopioi se erikseen jonnekin. Huomaa myös, että eri tietokannoissa on erilaisia maksimimääriä lähetettävän listan suuruuden suhteen.

Export
RIS-tiedosto siirtyy eri ohjelmien välillä, esimerkiksi Covidenceen tai Zoteroon.

Pienempiä määriä voi lähettää myös sähköpostiin tai tulostaa.
Myös jo valitsemiesi lähteiden tiedot saat lähetettyä tietokannasta niin, että kaikki tarpeelliset viitetiedot ovat mukana. Vältä käsin kirjoittamista.

Kokotekstit (full text)

Tuloslistassa on siis viitetiedot, ei kokonaisia artikkeleita/julkaisuja. Kokonaisten tekstien (full text) saatavuus on erikseen tarkistettava Googlella, UEF-Primolla tai ao. tietokannan linkeistä.
Pdf-tiedostot kannattaa tallentaa erikseen johonkin omaan kansioonsa.