Uutiskirje, maaliskuu 2024

Päivä pitenee ja karjalankieliset keskustelukerhot kokoontuvat. Helmikuussa elvytyshankkeen työntekijöitä ilahduttivat keskustelukerhojen ja karjalankielisen elokuvanäytöksen hienot kävijämäärät – Dorogu-elokuvia oli Joensuussa katsomassa yli sata ihmistä, eivätkä kaikki halukkaat olleet mahtua saliin. Näissä tunnelmissa on hyvä jatkaa kohti kevättä!

Uusia sanastoja elvytyshankkeen blogissa

Elvytyshankkeen blogissa on helmikuun aikana ja maaliskuun alussa julkaistu uusia sanastoja.

Ystävänpäivän alla julkaistiin Olga Karlovan laatima ystävänpäiväsanasto. Sanasto koostuu kahdesta osasta: ystävyyteen liittyvistä sananostoista kaikilla karjalan kielen murteilla ja vienankarjalaisesta sanastosta virke-esimerkkeineen. Vaikka sanasto on julkaistu ystävänpäivän kunniaksi, ovat sen sanat aina ajankohtaisia ja arkikäyttöön soveltuvia.

Linkki ystävänpäiväsanastoon.

Helmikuussa on julkaistu myös Sivi Ihalaisen ja Milla Tynnyrisen suomeksi keräämä ja Milla Tynnyrisen ja Natalia Giloevan livvinkarjalaksi kääntämä kirjastosanasto. Sanastosta on apua niin kirjaston työntekijöille kuin kirjastossa asioivillekin. Sanastossa on myös sanoja, joita voi hyödyntää muissa asiakaspalvelu- ja tiedonhakutilanteissa.

Linkki kirjastosanastoon.

Maaliskuun alussa on julkaistu Katerina Paalamon kaikilla karjalan päämurteilla ja suomeksi laatima karjalaan liittyvä sanasto. Sanasto esittelee karjalan kieleen, karjalaisuuteen ja maantieteelliseen Karjalaan liittyviä sanoja, jotka menevät etenkin arkipuheessa helposti sekaisin keskenään. Sanaston esimerkkivirkkeet on annettu eteläkarjalaksi.

Linkki karjalaa käsittelevään sanastoon.

Vuotamma Äijiäpäiviä -kalenteri eteläkarjalaksi

Elvytyshankkeen blogissa ja Facebookin Karjalan kieli eläy -sivulla julkaistaan maaliskuun ajan eteläkarjalaksi laadittua pääsiäiskalenteria. Kalenterin ovat tehneet Katerina Paalamo ja eteläkarjalan keskustelukurssin opiskelijat. Kalenteri on joulukalenterin kaltainen, ja joka päivä julkaistaan opiskelijan kirjoittama pääsiäiseen tai kevääseen liittyvä teksti ja tekstiä tukeva kuva.

Hyvää kevään ja pääsiäisen odotusta kaikille!

Linkki pääsiäiskalenteriin elvytyshankkeen blogissa.

Uusi Karjalaini nimistö -sivu elvytyshankkeen blogissa

Elvytyshankkeen blogissa on julkaistu uusi karjalankieliselle nimistölle omistettu sivu. Sivulla julkaistaan kirjoituksia ja muita materiaaleja, jotka käsittelevät karjalaista nimistöä. Tiedon kerääminen ja jakaminen on tärkeää, koska nimet sisältävät aivan omanlaistaan tietoa kielestä ja kertovat paljon puhujaryhmien ajattelutavoista ja maailmankuvasta.

Tähän mennessä sivulla on julkaistu Karjalainen nimistöntutkimus -kurssin opiskelijoiden lopputöitä. Olga Karlovan opettamalla kurssilla on tentin sijasta tehty kuvitteellisten karjalaiskylien karttoja, joissa käytetään perinteistä karjalaista paikan- ja henkilönnimistöä. Kiinnostavissa, yksityiskohtaisissa ja humoristisissa lopputöissä riittää tutkittavaa!

Linkki karjalankielistä nimistöä koskevalle sivulle elvytyshankkeen blogissa.

Uusia oppimateriaaleja

Elvytyshankkeen blogin oppimateriaalisivulla on julkaistu uutta.

Helmikuussa julkaistiin Matti Jeskasen ja Eila Jahnin laatima Grammari 2 -kielioppi. Kielioppi on jaettu elvytyshankkeen blogissa pdf-tiedostona, jonka käyttäjä voi ladata omalle älylaitteelleen. Opetusresurssit-sivulta löytyy myös aiemmin julkaistu Grammari 1 -kielioppi.

Linkki Grammari 1 -kielioppiin.

Linkki Grammari 2 -kielioppiin.

Sivulla on julkaistu myös Olga Karlovan ideoima Maitopyhälašun kuččutekstit -tehtävä ja esimerkkejä opiskelijoiden kirjoituksista. Tehtävässä kirjoitetaan kuvitteellinen kutsu tapahtumaan, tässä tapauksessa laskiaisen viettoon, ja vastataan siihen sekä myöntävästi että kieltävästi. Vienankarjalaisen pakinaklupi-keskustelukerhon osallistujien esimerkkikutsut ja vastaukset esittelevät hienosti kyläilyyn ja seurusteluun liittyvää sanastoa vienankarjalaksi.

Linkki tehtävään ja esimerkkiteksteihin.

Kehotamme jatkossakin seuraamaan Opetusresurssit-sivua. Päivitettävälle sivulle kerätään tehtäviä, harjoituksia ja opettamista ja opiskelua helpottavia vinkkejä ja linkkejä.

Linkki opetusresursseihin.

Karjalankielisen musiikin luettelo elvytyshankkeen blogissa

Katerina Paalamo ja eteläkarjalan keskustelukurssin opiskelijat ovat jutelleet monista eri teemoista, ja kurssin aikana käydyn musiikkikeskustelun tiimoilta on syntynyt listaus karjalankielisen musiikin esittäjistä. Elvytyshankkeen blogissa julkaistuun listaukseen on kerätty karjalaksi musiikkia julkaisseita tai esittäneitä artisteja, bändejä ja kuoroja. Kun mahdollista, luetteloon on myös linkitetty karjalankielistä musiikkia Youtubesta. Musiikkiin tutustuminen ja mukana laulaminen ovat erinomaisia tapoja kehittää omaa kielitaitoa.

Luetteloa päivitetään. Jos sinulla on tiedossasi artisti, yhtye tai kuoro, jota luettelossa ei ole, lähetä sen tiedot elvytyshankkeelle sähköpostitse (karjalanelvytys@uef.fi).

Linkki musiikkiluetteloon.

Keskustelukurssien tekstit elvytyshankkeen blogissa

Livvinkarjalan keskustelukurssi on tullut päätökseensä, mutta kurssin aikana julkaistut opiskelijoiden kirjoitukset jäävät nähtäville elvytyshankkeen blogiin. Kurssin opiskelijat ovat käsitelleet teksteissään monia eri aiheita: helmikuun aikana livvinkarjalaisen paginkluuban sivulla on julkaistu esimerkiksi saimaannorppia ja opiskelijoiden harrastuksia koskevia kirjoituksia.

Livvinkarjalaisen paginkluuban tekstit on kielentarkistanut keskustelukurssin opettaja Natalia Giloeva.

Linkki livvinkarjalaisen paginkluuban sivulle.

Kevättalven aikana on järjestetty myös eteläkarjalan keskustelukurssi. Kurssilaiset kirjoittivat Vuotamma Äijiäpäiviä -kalenterin (ks. ylempänä) lisäksi myös muita tekstejä, joita tullaan julkaisemaan kevään aikana elvytyshankkeen blogin Suvikarjalan opastujat kirjutetah -sivulla. Sivulla on vastikään julkaistu esimerkiksi erään opiskelijan tunnelmia karjalankielisen elokuvanäytöksen jälkeen.

Eteläkarjalan opiskelijoiden tekstit on kielentarkistanut keskustelukurssin opettaja Katerina Paalamo.

Linkki Suvikarjalan opastujat kirjutetah -sivulle.

Maaliskuun Paginpertit

Joensuussa kokoontuu maaliskuussa tuttuun tapaan kaksi Paginpertiä. Kaikkien Paginperti kokoontuu 17.3. kello 16–18 ja Nuorten Paginperti 24.3. kello 15–17. Maaliskuussa molemmat Paginpertit yhdistelevät luentoa ja avointa keskustelua: Kaikkien Paginpertissä Sanna Mylläri kertoo Karjalazet Nuoret Suomes – Karjalaiset Nuoret Šuomešša -yhdistyksen tekstien kääntämisestä karjalaksi ja Nuorien Paginpertissä Timi Volotinen puhuu runolaulusta ja karjalaisesta kansanperinteestä. Molemmat Paginpertit järjestetään Helmi-tilassa osoitteessa Rantakatu 23 A (kellarikerros), ja kaikkien Paginpertiin voi ensimmäisen tunnin ajan osallistua myös Zoomitse. Linkki on aina sama, ja sen voi pyytää Natalia Giloevalta (natalia.giloeva@uef.fi).

Lisätietoja Joensuun Paginperteistä löydät elvytyshankkeen blogista, Paginperttien omalta sivulta.

Linkki Paginperttien sivulle elvytyshankkeen blogissa.

Paginpertit kokoontuvat myös muissa kaupungeissa:

  • Tampereella 5.3. kello 17–19 osoitteessa Koulukatu 12, lisätietoja Instagramista (@tamberenpaginperti)
  • Helsingissä 18.3. kello 17–19 osoitteessa Luotsikatu 9 D, lisätietoja Instagramista (@paginpertipialinnas)
  • Oulussa 10.3. kello 14–16 osoitteessa Torikatu 47, lisätietoja Karjalazet Nuoret Suomes – Karjalaiset Nuoret Šuomešša -yhdistyksen Facebook- ja Instagram-profiileista (@karjalazet)
  • Kuopiossa 9.3. kello 10–12 osoitteessa Kauppakatu 40-42 (Kompassi-tila), lisätietoja Instagramista (@paginpertikuopios)