Nopeammin, korkeammalle ja kyvykkyyksiä lisäten – tavoitteellinen oikeustieteen opiskelu avoimessa yliopistossa

Tavoitteellinen oikeustieteen opiskelu avoimessa yliopistossa on kuin suoraan hallituksen kevään 2025 puoliväliriihen työikäisten osaamisen kehittämiseen liittyvä toteutunut toiveuni. Työssäkäyvä väestö kehittää itseään, tavoittelee parempia työmahdollisuuksia, innovoi enemmän, tuottaa enemmän ja vastaavasti nuoret pääsevät nopeammin opiskelemaan tutkintoja ja työmarkkinoille. Ja tämä kaikki pääsääntöisesti omarahoitteisesti, kun aikuisopiskelun tukitoimia on vähennetty.

Haaveala monelle

Oikeustiede on hakupaineala, mielenkiintoiset työtehtävät ja opintojen sisällöt houkuttelee vuosittain tuhansia hakijoita – niin nuoria kuin jo pidempään työelämässä olleita. Nuoruuden haave, uusi ammatti, oma työosaaminen näkyväksi myös paperille, ensimmäinen opiskelupaikka – tavoitteitahan riittää. Eikä juridiikan osaajien hyvä palkkauskaan vähennä motivaatiota alalle. Hakupaineen vuoksi sisäänpääsy tutkinto-opiskelijaksi voi olla haastavaa. Onneksi tutkintotavoitteinen opiskelu onnistuu Itä-Suomen avoimen yliopiston kautta joustavasti, omassa tahdissa ja mistä päin Suomea tahansa.

Valintakoe tai todistusvalinta ei ole ainoa vaihtoehto, vaan avoimen yliopiston väylä on aito mahdollisuus saada opiskelupaikka unelma-alalta suorittamalla tietyn määrän opintoja avoimessa yliopistossa. Valintakoe mittaa päivän kunnon pyrähdyksenä, kun taas väylätavoitteinen opiskelu vaatii pitkän matkan sitkeyttä ja pitkäjännitteisyyttä. Tätä mahdollisuutta ovat käyttäneet vuosikymmenten ajan useat tuhannet avoimen yliopiston oikeustieteen opiskelijat. Bongailen säännöllisesti mm. mediasta osaajia, joiden opintopolun alkuaskelilla tiedän olleeni mukana. On aina palkitsevaa nähdä opiskelun tuoma osaaminen ja asiantuntijuus käytössä.

Oikeustieteen tiimi vasemmalta oikealle: Hanna Ripatti, Riitta Laasonen ja Seija Tuominen.

Avoimen yliopiston väylä – mitä koulutuspolkuja ja tutkintoja Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitos voi tarjota?

Oikeustieteiden laitos on jo yli 20 vuotta kehittänyt opetustaan työelämälähtöisesti ja mahdollistanut aikuisopiskelijoiden osallistumisen ja opiskelun joustavasti riippumatta asuinpaikkakunnasta – oppiminen ei ole seinistä kiinni. Molempiin laitoksen perustutkintoihin on toimivat väylät, osin samoin, mutta hieman erilaisin valintakriteerein:

1) hallintotieteiden kandidaatti/maisteri missä pääainevalinnalla erikoistutaan johonkin tiettyyn oikeudenalaan syvällisesti. Tätä osaamista voi hyödyntää juridista osaamista vaativissa asiantuntijatehtävissä, mutta missä kuitenkaan ei vaadita oikeustieteellistä tutkintoa. Ja mikä parasta, väylässä ei ole kiintiöitä eikä arvosanavaatimusta, kaikki hakukelpoiset saavat opiskelupaikan, ei todellakaan huono valinta.

2) oikeusnotaari/oikeustieteen maisterin tutkinnot tuottavat kelpoisuuden tuomarin tehtäviin ja vastaaviin muihin yleisjuristitutkintoa edellyttäviin ammatteihin. ”Oikikseen” avoimessa yliopistossa on 30 opiskelijan väylä, missä ensisijainen valintakriteeri on opintomenestys. Tämä on valintasi, jos et halua rajata mitään työtehtäviä vaihtoehdoistasi pois – tietyt tehtävät vaativat oikeustieteellisen tutkinnon.

* Voit katsoa tarkempia tietoja väylistä ja valintakriteereistä oheisesta opinto-oppaasta.

Kumpi tutkinto vai riittäisikö joku pienempi paketti?

Kestokysymys opinto-ohjauksissa on, että ”kumpi tutkinto kannattaa suorittaa”? Henkilökohtaisesti en arvota em. tutkintoja keskenään, vaan molemmilla on sijansa työmarkkinoilla, joten vastaukseni on aina, että ”sinä päätät ”. Aina voi myös vaihtaa ja täsmentää suunnitelmia opintojen aikana. Avoimessa yliopistossa voi hyvin kokeilla omia taipumuksiaan juridiikan alalle ja miten kyvykkäästi voikaan opiskelua edistää siellä oman arjen ajanhallinnon keskellä. Joskus voi riittää yksikin opintojakso tai opintokokonaisuus, mutta oikeustieteen opinnot vievät helposti pikkurillin lisäksi koko käden ja toisenkin – niin monesti nähty ja kuultu opiskelijoiden suusta!

Oli tavoitteesi mikä tahansa, team oikeustieteet on apunasi kaikissa opintojen vaiheissa.