Käyttöliittymien hakulogiikka

Käyttöliittymiä eli hakulomakkeita on tietokannoissa useampia, ja niiden nimitykset ja toimintatavat ovat tietokantakohtaisia.

Tutuin versio on pikahakuun viittaava “yhden rivin” hakulomake. Se muistuttaa ulkoisesti Google-hakua, mutta on kuitenkin erilainen! Älä käytä luonnollista kieltä, vaan yksittäisiä termejä, jotka yhdistetään operaattorein. Operaattorit ja sulut pitää kirjoittaa itse. Muista myös katkaisumerkki, jos se on tarpeen.

Esimerkki Boolen operaattoreiden käytöstä ja fraasihausta yhden rivin hakulomakkeella.

Useille ohjaaville hakulomakkeille on helpompi muodostaa loogisia hakuja, jos hakulause sisältää muitakin kuin AND-operaatioita. Operaattoreita ja hakukenttiä on helppo valita valmiista valikoista.

Esimerkki Boolen operaattoreiden ja fraasihaun käytöstä ohjaavassa hakulomakkeessa.

Ohjaavillakin lomakkeilla voi sattua logiikkavirheitä. Varminta on kirjoittaa samaan käsitteeseen viittaavat vaihtoehtoiset sanat (OR-operaatiot) aina samalle riville. Sanojen väliin kirjoitetaan itse OR-sana, Rivien välillä on AND-operaattori.

Perusidea on kuitenkin aina sama palvelusta riippumatta. Kukin käsite kirjoitetaan omalle rivilleen, OR-operaattori sijoitetaan saman käsitteen eri vaihtoehtoisten ilmaisujen välille.

Esimerkki OR ja AND -operaattoreiden käytöstä.