Pro gradu verkkoon

Avoin julkaiseminen ja oman gradun julkaiseminen

Jos haluat, että mahdollisimman paljon lähteitä on avoimesti verkossa, voit olla avoin itsekin, kun gradusi julkaiseminen tulee ajankohtaiseksi.

Avoin julkaiseminen tarkoittaa sitä, että esimerkiksi pro gradu -tutkielmat ovat kaikkien saatavilla verkon kautta.
Oman tutkimuksen esille tuomisessa näkyvyys verkossa ja sosiaalisessa mediassa on tärkeää. Hyväksytty pro gradu -tutkielma on käynyt läpi arviointiprosessin, joten voit ylpeänä laittaa sen avoimeen verkkoon muiden saataville. Avoin saatavuus voi olla myös kilpailuetu rekrytointitilanteessa, koska työnantajasi voi helposti googlata julkaisuansiosi. Pro gradu -tutkielman julkaiseminen verkossa lisää työsi näkyvyyttä ja yhdistää sinut muihin tieteenalasi tutkijoihin.
Gradujen lukeminen verkon välityksellä on hyvin yleistä, ja avaamalla pro gradu -tutkielmasi vapaasti verkosta luettavaksi helpotat monen muun opiskelijan työtä.

Osa UEFin graduista on julkaistu verkossa, muttei avoimesti. Nämä ovat käytettävissä vain tietyiltä koneilta yliopiston kirjastoissa, mikä on hankalaa. On mahdollista, että osa on päätynyt tähän ihan vahingossa. Julkaisemiseen tarvitaan tekijän lupa.

Itä-Suomen yliopiston kirjasto tarjoaa opiskelijoille ilmaisen väylän avoimeen julkaisemiseen oman julkaisuarkiston UEF Electronic Publicationsin kautta. UEFin pro gradu -tutkielmat ovat käytettävissä vuodesta 2012 alkaen sähköisinä. Mitä tehdä, kun pro gradu –tutkielma valmistuu?

Perehdy myös laajemmin UEFin avoimeen tieteeseen Open UEF – Avoin tiede.