Sote-palveluiden monialainen johtaminen vaatii integraatiota, tietoa ja talousymmärrystä

Monialaisuus on sote-palveluiden vahvuus – mutta vaikuttavuus syntyy vasta, kun yhteistyö yhdistyy integraatioon, tiedolla johtamiseen ja taloudelliseen ajatteluun. Itä-Suomen yliopiston uusi Monialainen sosiaali- ja terveyspalvelujen johtaminen -opintokokonaisuus tarjoaa ajankohtaista osaamista niille, jotka haluavat kehittää palveluja kokonaisvaltaisesti ja johtaa vaikuttavaa yhteistyötä sote-kentän yhdyspinnoilla. 

Yhdessä enemmän – monialaisuuden merkitys sote-palveluissa 

Sosiaali- ja terveyspalvelut elävät jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet moninaistuvat, toimintaympäristöt muuttuvat ja palvelujärjestelmät kehittyvät. Näissä olosuhteissa yksi asia on selvää: yksittäinen toimija tai ammattiryhmä ei voi vastata kaikkiin tarpeisiin yksin. Tarvitaan monialaista yhteistyötä – eri ammattiryhmien, sektoreiden, organisaatioiden ja palvelujen yhteispeliä. 

Monialaisuus tarkoittaa enemmän kuin rinnakkaista työskentelyä. Se on kykyä kohdata asiakas kokonaisuutena, yhdistää osaamista ja rakentaa ratkaisuja, jotka ylittävät perinteiset rajat. Mutta jotta monialaisuus todella toimii, se tarvitsee tuekseen integraatiota – rakenteita, johtamista ja toimintatapoja, jotka mahdollistavat yhteisen suunnan. 

Integraatio tekee monialaisuudesta vaikuttavaa 

Integraatio ei ole vain hallinnollinen tavoite, vaan käytännön keino varmistaa, että monialainen yhteistyö ei jää irralliseksi. Se tarkoittaa palvelujen ja toimintatapojen yhteensovittamista niin, että asiakas saa sujuvaa, johdonmukaista ja vaikuttavaa tukea – riippumatta siitä, kuka palvelua tuottaa. 

Tässä kokonaisuudessa johtamisella on keskeinen rooli. Tarvitaan johtajuutta, joka ei tue siiloutumista, vaan rakentaa siltoja eri toimijoiden välille. Johtamista, joka kuuntelee, yhdistää ja mahdollistaa yhteisen kehittämisen. Tällainen johtaminen ei ole vain esihenkilöiden tehtävä. Se on jokaisen vastuulla, joka kohtaa työssään muita ja haluaa edistää yhteistä hyvää.

Tiedolla ja taloudella on väliä 

Vaikuttava monialainen yhteistyö edellyttää myös vahvaa tiedonhallintaa ja taloudellista ymmärrystä. Kun tietoa hyödynnetään systemaattisesti ja läpinäkyvästi, voidaan tehdä parempia päätöksiä, kohdentaa resursseja tehokkaammin ja seurata toiminnan vaikuttavuutta. Talouden näkökulma ei ole vastakohta asiakaslähtöisyydelle – päinvastoin, se mahdollistaa kestävien ja oikea-aikaisten palvelujen toteuttamisen. 

Uutta osaamista yhdyspinnoille 

Itä-Suomen yliopiston uusi Monialainen sosiaali- ja terveyspalvelujen johtaminen -opintokokonaisuus vastaa juuri tähän tarpeeseen. Opinnot on suunniteltu ammattilaisille, jotka toimivat siellä, missä eri organisaatiot, ammattikunnat ja palvelujärjestelmät kohtaavat – eli monialaisuuden, integraation, tiedon ja talouden yhdyspinnoilla. 

Opintokokonaisuus tarjoaa: 

  • laajan ymmärryksen sote-palveluiden rakenteista ja toimintaympäristöistä, 
  • syventävää tietoa monialaisen yhteistyön mahdollisuuksista ja haasteista, 
  • valmiuksia toimia muutosprosesseissa ja verkostoissa, 
  • osaamista tiedolla johtamiseen ja taloudelliseen ajatteluun, 
  • sekä johtajuusosaamista, jotka tukevat integraatiota ja yhteistä kehittämistä. 

Opinnot sopivat sote-alan asiantuntijoille, johtajille, esihenkilöille ja kehittäjille – kaikille, jotka haluavat tehdä yhteistyöstä vaikuttavampaa ja johtaa sitä osaavasti. 

Tulevaisuus rakennetaan yhdessä 

Sote-sektorin tulevaisuus nojaa kykyyn yhdistää osaamista, näkökulmia, tietoa ja resursseja. Monialaisuus tuo mukanaan valtavan potentiaalin. Kun yhteistyö on tavoitteellista, johdettua ja asiakasta palvelevaa, syntyy ratkaisuja, jotka todella vaikuttavat – myös taloudellisesti ja tiedolla perustellusti. 

Kirjoittajat

Yhteystiedot

Nina Lunkka

STJ-laitoksen varajohtaja ja yliopistonlehtori

Itä-Suomen yliopisto

Nina toimii opetuksesta vastaavana laitoksen varajohtajana, yliopistonlehtorina ja hops-opettajana Sosiaali- ja terveysjohtamisen laitoksella. Näiden tehtävien ohella Nina tutkii mm. eritasoisia muutosprosesseja sosiaali- ja terveydenhuollossa. Erityisenä mielenkiinnon kohteena hänellä on esimerkiksi muutosprosesseja selittävien mekanismien tarkastelu sote-alalla.

Yhteystiedot

Mervi Rantsi

Yliopistonlehtori

Itä-Suomen yliopisto

Mervi toimii yliopiston lehtorina ja hops-opettajana Sosiaali- ja terveysjohtamisen laitoksella. Opetus- ja ohjaustyön ohella Mervi tekee implementointitutkimusta terveystaloustieteen menetelmiä hyödyntäen. Erityiset mielenkiinnon ja tutkimuksen kohteet liittyvät iäkkäisiin.

Yhteystiedot

Moona Huhtakangas

Yliopistonlehtori

Itä-Suomen yliopisto

Moona Huhtakangas toimii yliopiston lehtorina Sosiaali- ja terveysjohtamisen laitoksella. Moona tutkii sote-alan palvelujärjestelmää integraation, asiakkaiden ja henkilöstön näkökulmista. Erityisenä mielenkiinnon kohteena Moonalla on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja ennaltaehkäisyn näkökulma osana palvelujärjestelmää.

Yhteystiedot

Ville Kivivirta

Yliopistonlehtori

Itä-Suomen yliopisto

Ville toimii tiedonhallinnan yliopistonlehtorina Sosiaali- ja terveysjohtamisen laitoksella. Opetus- ja ohjaustyön ohella Ville tutkii tiedon ja teknologioiden roolia ja organisoitumista palveluekosysteemeissä. Hän pyrkii myös tarjoamaan prosessifilosofiasta ammentavia vaihtoehtoja valtavirran käsityksille. Ville toimii lisäksi Hallinnon tutkimuksen seuran puheenjohtajana pyrkien edistämään suomalaista hallinnon tutkimusta tieteenalasta riippumatta.