2.8 Henkilöhaku

Henkilöhakua voi tehdä tietokannoista kahdella tavalla.

  • haetaan tietyn kirjoittajan teoksia: tekijähaku
  • haetaan tietoa tietystä henkilöstä: aihehaku

Tekijähaku

Tekijän eli kirjoittajan (author) nimi voidaan tallentaa tietokantaa kahdella tavalla.
1) sukunimi ja etunimen/-nimien ensimmäinen kirjain
2) sukunimi ja etunimi/nimet

Tapa on voinut vaihdella eri tietokannoissa ja eri aikoina. Siksipä  haussa kannattaa käyttää hyväksi hakutekniikoita:

  • kirjoita nimi fraasiksi, jotta etu- ja sukunimi pysyvät yhdessä. Järjestys on useimmiten : ”sukunimi etunimi”
  • yhdistä hakuun OR-operaattorilla nimimuoto, jossa etunimestä on vain ensimmäinen kirjain
    • ”watson john b” OR ”watson john broadus” OR watson j b”
  • mahdollista on käyttää myös katkaisumerkkiä etukirjaimen perässä. Tämä tietysti voi tuoda  tulokseen paljon muitakin kuin halutun tekijän, mutta toimii mukavasti, jos kyseessä on harvinaisempi sukunimi
  • kohdista hakusanat tekijä-kenttään tai käytä tietokannan omaa tekijähakua

Esimerkkejä:

Tekijän hakeminen hakukentän avulla PsycInfossa:

Kuvakaappaus PsycInfo-tietokannasta. Ylimmälle hakuriville on kirjoitettu "watson john b" OR "watson john broadus" OR watson j b". Rivin perästä on valittu hakukenttä AU Author. Muut hakurivit ovat tyhjiä.

Scopuksessa voi käyttää erillistä tekijähakua:

Erikoismerkit voivat olla ongelma haussa joskus, mutta onneksi nykyisin yhä harvemmin. Esimerkiksi Web of Scienceen on tallennettu ääkkösiä eri tavoin, mutta Authors-haku onnistuu silti ääkkösten kanssa.

Kuvakaappaus Web of Science tietokannasta. Researchers-hakuun kirjoitettu hakusanaksi: räty, ohjelma tarjoaa vaihtoehtoa raty. Toisessa kuvakkappauksessa esitetty tiekijätiedosto nimellä Raty, hannu ja kerrottu eri nimimuodot: raty, hannu; raty, h; raty, h.; raety, h.; raety, hannu. Korostettu teksti: This is an algorithmically generated authot record.
Web of Sciencessa tekijöitä voi hakea Researchers-välilehdeltä.

Sekä Scopuksessa että Web of Sciencessa tekijän nimen voi kirjoittaa myös normaaliin hakuun, jos haluaa yhdistää hakuun muitakin hakusanoja. Nimen kirjoitusasun kanssa kannattaa olla tarkkana; mikä muoto toimisi parhaiten: etunimi + sukunimi (Scopus) vai sukunimi + etunimen kirjain/kirjaimet, ehkä katkaisumerkillä varustetuna tai OR-operaattorilla yhdistäen (Web of Science).

Astetta vaikeampia haettavia ovat kyrilliset nimet. Tapoja litteroida kyrilliikkaa latinalaisiksi aakkosiksi on useita ja tämä pitää huomioida haussa.

Erityistä päänvaivaa tuottavat nimet, jotka ovat hyvin yleisiä, kuten John Smith. Haussa voi tällöin olla avuksi, jos tietää, missä kyseinen henkilö on työskennellyt. Tietokannoissa tätä tietoa kutsutaan nimellä Affiliation.

Nykypäivän tutkijoita haettaessa on mahdollista käyttää ns. tutkijatunnistetta. Tällaisia ovat mm. Orcid sekä tietokantakohtaiset tunnisteet. Tutkijatunnisteesta on myös se etu, että edes nimenvaihdokset eivät haittaa tutkijan julkaisujen jäljittämistä. Valitettavasti kaikilla tutkijoilla omaa tunnistetta ei vielä ole.

Lue lisää: tutkijatunniste.fi.

Henkilö tai hänen työnsä julkaisun aiheena

Helpointa henkilön hakeminen julkaisun kohteena on hakeminen asiasanan eli aiheen avulla. Valitse siis hakukentäksi Aihehaku (UEF-Primo) tai Subject tai muu vastaava kenttä muissa tietokannoissa.

Nimen kirjoitustapaan pätevät samat yleiset periaatteet kuin tekijähaussa.

Kuitenkin aina kannattaa olla tarkkana henkilönnimillä haettaessa. Poikkeuksia nimien kirjoitustapaan on paljon ja jos tuntuu siltä, että hakutulos ei ole ”oikea” kannattaa miettiä vaihtoehtoisia kirjoitustapoja.

Seuraava sivu: Aloita UEF-Primosta