Sanaliitot eli fraasit

Sanaliitto on sanapari tai -ryhmä, jonka merkitysseikat sitovat yhteen.

Jotta sanaliiton eli fraasin (phrase) sanat pysyisivät haussa peräkkäin ja halutussa järjestyksessä, joudutaan hakujärjestelmissä määräämään tämä erikseen.

Fraasin merkkinä tiedonhaussa käytetään lainausmerkkejä sanaliiton ympärillä: ”heavy metal”.

Fraasi tarkentaa tulosta

Fraasin merkitys tiedonhaussa on se, että fraasin avulla hakua saadaan aiheeltaan tarkemmaksi. Samalla myös hakutulosten määrä pienenee.

Fraasin käyttö voi myös joissakin tapauksissa rajata hyviäkin osumia pois hakutuloksesta. Koska fraasin sanojen järjestys on ehdoton, ei haku ymmärrä samankaltaisuutta esimerkiksi fraasien ”soil chemistry” ja ”chemistry of soil” välillä. Myös tarkemmat ilmaisut, kuten ”water quality analysis”, haettaessa fraasilla ”water analysis”, rajautuvat ulos. Fraasia käytettäessä voi siis joutua hakemaan useammalla fraasilla yhtä aikaa.

Ilman lainausmerkkejä kahden sanan välillä on AND-operaattori, vaikka sitä ei näkyville kirjoittaisikaan (lisää operaattoreista luvussa Hakusanojen yhdistäminen). Vertaa hakutuloksia:

Tekstiä. Green chemistry", 151. Green chemistry, 336. Green and chemistry, 336.

Ilman fraasia hakusanat voivat siis esiintyä missä tahansa tekstin joukossa: eri kentissä tai lähellä tai kaukana toisistaan.

Kaksi tekstinpätkää, joissa korostettuna sanat ’heavy’ ja ’metal’. Ensimmäisessä tekstissä: the accretion of heavy metal ions. Toisessa tekstissä: heavy infiltration of inflammatory cells along with metal.
Sanaliitto vs. yksittäiset sanat. sanaliitolla on yksi tietty merkitys, yksittäiset sanat edustavat erillisiä käsitteitä.

Katso video (3:43):

Fraasin merkitseminen tietokannassa

Kirjoita itse lainausmerkit sanaliiton ympärille. Lainausmerkki tarkoittaa tässä 2-näppäimen yläpuolista tuplaheittomerkkiä.

Kuvakaappaus Web of science -tietokannasta. Hakuriville kirjoitettu ”heavy metal contamination”, lainausmerkkien sisään.
Fraasissa voi olla enemmänkin kuin kaksi sanaa. Esimerkki Web of Science -tietokannasta.

Vinkki: Myös Google ymmärtää lainausmerkit.

Seuraava sivu: Sanankatkaisu