Opinnäytteiden hakeminen

Opinnäytteet eli väitöskirjat ja gradut tallennetaan korkeakoulujen omiin julkaisuarkistoihin. Tiedot opinnäytteistä tallentaan kirjastotietokantoihin.

Vanhemmat opinnäytteet (UEFissa ennen vuotta 2012) ovat kirjastoissa vain painettuina tai mikrotallenteina.

Opinnäytteitä voisi siis hakea esimerkiksi:

Kuinka erottelet tietokannoista opinnäytteet

Voit tehdä normaalisti aiheenmukaista hakua kirjastotietokannassa. Kun hakutulos on valmis, voit rajata tulokseen vain opinnäytteet.

Kuvakaappaus. Yksityiskohta UEF-Primon tulossivulta. Rajaa tuloksia -valikossa näkyvillä eri rajausmahdollisuuksia, joista on valittu Opinnäytteet. Alhaalla teksti vihreällä pohjalla: Käytä rajauksia.
Opinnäytteisiin rajaaminen UEF-Primossa.
Kuvakaappaus. Yksityiskohta Finna.fi -tulossivulta. Rajaa hakua -valikossa näkyvillä eri rajausmahdollisuuksia, joista on valittu Opinnäyte.
Finnassa opinnäytteitä voi rajata UEF-Primoa tarkemmin opinnäytteen tyypin mukaan.

Huomaa, että kanditöitä tallentavat kirjastotietokantoihin vain harvat yliopistot. UEFissa kanditöitä ei tallenneta julkaisuarkistoon eikä tietokantaan.

Julkaisuarkistoissa, kuten UEF-eRepo, opinnäytteitä on mahdollista selata esimerkiksi laitoksen mukaan.

Kuvakaappaus UEF//ERepository sivusta. Näkymään on valittu opinnäytteet – Selaus laitoksen mukaan. Sivun vasen laita sisältää listaa valittavista laitoksista. Sivun oikeassa laidassa valittavissa muita selausmahdollisuuksia: Aineistotyypit ja kokoelmat, Julkaisusarjat, Tekijät.

Väitöskirjat

Kemian alan väitöskirjat ovat nykyisin lähes aina ns. nippuväitöskirjoja, joiden keskeisen sisällön väittelijä on jo julkaissut tieteellisissä lehdissä artikkeleina. Varsinainen väitöskirja sisältää yhteenvedon artikkeleista sekä itse artikkelit liitteenä. Aiemmin väitöskirja oli yksi yhtenäinen julkaisu.

Väitöskirja julkaistaan usein ko. yliopiston omassa julkaisusarjassa. Muitakin vaihtoehtoja on: jos väittelijä työskentelee jonkin muun julkisorganisaation palveluksessa, väitöskirja voidaan julkaista tämän organisaation sarjassa. Väitöskirja on mahdollista julkaista myös kaupallisen kustantajan kautta.

Joensuun yliopiston kemian väitöksiä on mm. sarjassa:

  • Dissertations / University of Joensuu, Department of Chemistry.

Itä-Suomen yliopistossa sarjat ovat:

  • Dissertations / Department of Chemistry, University of Eastern Finland (vuoteen 2019 saakka)
  • Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Forestry and Natural Sciences. (v. 2019 – 28.2.2023)
  • Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Science, Forestry and Technology. (1.3.2023 alkaen)

Seuraava sivu: Tekoäly tiedonhaun apuna