Väitöskirjojen ja gradujen hakeminen

Opinnäytteet tallennetaan korkeakoulujen omiin julkaisuarkistoihin. Tiedot opinnäytteistä tallentaan kirjastotietokantoihin.

Vanhemmat opinnäytteet (UEFissa ennen vuotta 2012) ovat kirjastoissa vain painettuina tai mikrotallenteina.

Opinnäytteitä voisi siis hakea esimerkiksi (linkit aukeavat uuteen ikkunaan):

Hakuvinkit

Voit tehdä normaalisti aiheenmukaista hakua kirjastotietokannassa. Kun hakutulos on valmis, voit rajata tulokseen vain opinnäytteet.

Kuvakaappaus. Yksityiskohta UEF-Primon tulossivulta. Rajaa tuloksia -valikossa näkyvillä eri rajausmahdollisuuksia, joista on valittu Opinnäytteet. Alhaalla teksti vihreällä pohjalla: Käytä rajauksia.

Opinnäytteisiin rajaaminen UEF-Primossa.

Kuvakaappaus. Yksityiskohta Finna.fi -tulossivulta. Rajaa hakua -valikossa näkyvillä eri rajausmahdollisuuksia, joista Aineistotyypin kohdalta on valittu  Opinnäyte.

Finnassa opinnäytteitä voi rajata UEF-Primoa tarkemmin opinnäytteen tyypin mukaan.

Huomaa, että kanditöitä tallentavat kirjastotietokantoihin vain harvat yliopistot. UEFissa kanditöitä ei tallenneta julkaisuarkistoon eikä tietokantaan.

Julkaisuarkistoissa, kuten UEF-eRepo, opinnäytteitä on mahdollista selata esimerkiksi laitoksen mukaan.

Kuvakaappaus UEF//ERepository sivusta. Näkymään on valittu opinnäytteet – Selaus laitoksen mukaan. Sivun vasen laita sisältää listaa valittavista laitoksista. Sivun oikeassa laidassa valittavissa muita selausmahdollisuuksia: Aineistotyypit ja kokoelmat, Julkaisusarjat, Tekijät.

Väitöskirjat

Fysiikan alan väitöskirjat ovat nykyisin lähes aina ns. nippuväitöskirjoja, joiden keskeisen sisällön väittelijä on jo julkaissut tieteellisissä lehdissä artikkeleina. Varsinainen väitöskirja sisältää yhteenvedon artikkeleista sekä itse artikkelit liitteenä. Aiemmin väitöskirja oli yksi yhtenäinen julkaisu.

Väitöskirja julkaistaan usein ko. yliopiston omassa julkaisusarjassa. Muitakin vaihtoehtoja on: jos väittelijä työskentelee jonkin muun julkisorganisaation palveluksessa, väitöskirja voidaan julkaista tämän organisaation sarjassa. Väitöskirja on mahdollista julkaista myös kaupallisen kustantajan kautta.

Joensuun yliopiston fysiikan väitöksiä on mm. sarjassa:
University of Joensuu, Department of physics. Dissertations.

Kuopion yliopiston väitöskirjoja mm. sarjassa:
Kuopion yliopiston julkaisuja. C, Luonnontieteet ja ympäristötieteet.

Itä-Suomen yliopistossa sarja on:
Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Science, Forestry and Technology.
(28.2.2023 saakka nimi oli Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Forestry and Natural Sciences.)

Seuraava sivu: Standardien ja patenttien haku