Aigu menöy, ruado jatkuu – karjalan elvytyshankkeen kaksivuotiskatsaus 2023–2024
Tammikuusta 2025 alkaen karjalan kielen elvyttäminen lukeutuu osaksi Itä-Suomen yliopistolle osoitettua kansallista erityistehtävää, joka kattoi jo aiemmin karjalan kielen opettamisen ja tutkimuksen. Vuosina 2021–2024 yliopistossa toimi opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama karjalan kielen elvytyshanke. Työ karjalan kielen elvyttämiseksi ja kehittämiseksi jatkuu, mutta tässä kirjoituksessa palaamme hetkeksi muistelemaan elvytyshankkeen viimeisintä, vuodet 2023–2024 kattanutta rahoituskautta ja sen aikana tapahtunutta.
Elvytyshankkeen kieliasiantuntijoina toimivat myös vuosina 2023–2024 Olga Karlova (vienankarjala), Katerina Paalamo (eteläkarjala) ja Natalia Giloeva (livvinkarjala). Koordinaattorina toimi Niko Tynnyrinen. Hanketta johti Helka Riionheimo osana karjalan kielen professuuriaan. Elvytystyötä jatketaan samalla ydinjoukolla myös vuonna 2025. Heidän lisäkseen hankkeessa toimi rahoituskauden aikana vaihteleva joukko tuntityöntekijöitä pienemmissä ja projektiluontoisissa tehtävissä.
Hankkeen tärkein viestintäkanava on ollut alusta asti tämä blogi, jonka sisällöt ovat kaiken aikaa moninaistuneet. Blogin sisältöjä ja ulkoasua on suunniteltu kieliyhteisön toiveita kuunnellen, ja kesällä 2023 blogin valikkorakennetta ja käytettävyyttä paranneltiin. Blogin lisäksi olemme viestineet tärkeimmistä asioista elvytyshankkeen sähköpostilistan kautta. Sähköpostilistalle on lähetetty myös noin kuukausittainen uutiskirje, joka jakaa tietoa elvytyshankkeen toiminnasta ja julkaisuista sekä kieliyhteisön jäsenten järjestämistä tapahtumista. Sosiaalisen median kanavamme ovat Facebookissa Karjalan kieli eläy -sivu ja Instagramissa @karjalan_elvytys-tili. Käytämme jatkossakin samoja viestintäkanavia.
Hankkeen asiantuntijoiden pääasiallinen työkieli on ollut karjala, ja myös viestinnässä karjala on ollut eniten käytetty kieli. Uutiskirjeet ja osa blogikirjoitusta on julkaistu suomeksi, koska hankkeen on tarkoitus edistää kielitietoisuutta myös suomenkielisten keskuudessa. Vuonna 2023 elvytyshankkeen kielilinjaa taustoitettiin ja täsmennettiin kieliperiaatteilla, jotka ovat luettavissa blogissa. Kieliperiaatteissa korostetaan suvaitsevaisuutta ja murrerajat ylittävää kommunikaatiota sekä kerrotaan, millaisissa tilanteissa ja millaisin ehdoin kieliyhteisön jäsenten tekemiä materiaaleja voidaan julkaista elvytyshankkeen blogissa.
Karjalan kirjallisen käytön ja sanastotyön tukeminen
Rahoituskauden aikana karjalaksi kirjoitettuja tekstejä tuottivat sekä hankkeen työntekijät että karjalankielisen yhteisön jäsenet ja karjalan kielen opiskelijat. Lyhyetkin tekstit on pyritty ja pyritään jatkossakin julkaisemaan blogissa, jotta kaikkien ulottuvilla olisi mahdollisimman paljon karjalankielistä materiaalia. Kieliasiantuntijat myös tuottivat oppimateriaaleja, tekivät kielentarkistusta ja käännöstyötä sekä antoivat kielineuvontaa ja -tukea. Apua tarjottiin muun muassa taiteilijoille, kirjoittajille ja karjalankielisen kerho- ja harrastustoiminnan järjestämisestä kiinnostuneille.
Kieliasiantuntijat tekivät rahoituskaudella sanastotyötä yhteistyössä kieliyhteisön kanssa, ja julkaisimme omien sanastojemme lisäksi myös meille lähetettyjä sanastoja. Ajankohtaista karjalankielistä sanastoa esiteltiin blogissa ja sosiaalisessa mediassa Sanaine karjalakse -otsikon alla sekä myöhemmin vienan- ja livvinkarjalaisten joulukalenterien kautta. Pääsiäissanastoa taas esitteli keväällä 2024 julkaistu Vuotamma Äijiäpäiviä -pääsiäiskalenteri eteläkarjalaksi.
Blogissa julkaistiin vuosina 2023 ja 2024 seuraavat sanastot:
- Teatterisanasto (suomi-livvinkarjala)
- Perhe- ja sateenkaarisanasto (suomi-eteläkarjala, suomi-vienankarjala)
- Milan perehen päivä -kirjan opetusmateriaalissa käytetty sanasto (vienankarjala-suomi-venäjä)
- Kirjallisuussanasto (suomi-eteläkarjala)
- Saunasanasto (suomi-eteläkarjala)
- Käännöstieteellinen sanasto (suomi-livvinkarjala)
- Kasvissyöjän sanasto (suomi-livvinkarjala)
- Ystävänpäivän sanasto (vienankarjala-suomi)
- Kirjastosanasto (suomi-livvinkarjala)
- Pieni karjalaan liittyvä sanasto (vienankarjala-suvikarjala-livvinkarjala-suomi)
- Astiat ja ruokailuvälineet (eteläkarjala-suomi)
- Huoneet (eteläkarjala-suomi)
- Kielten elvyttämisen, kehittämisen ja uhanalaisuuden sanasto (suomi-livvinkarjala)
- Yhdistyssanasto (suomi-livvinkarjala)
- Suomeen liittyvä sanasto (vienankarjala-eteläkarjala-livvinkarjala-suomi)
- Kesäsanasto (eteläkarjala-suomi)
- Kalasanasto (suomi-eteläkarjala)
- Viljasanasto (suomi-eteläkarjala)
- Kasvissanasto (suomi–eteläkarjala)
- Hedelmäsanasto (suomi–eteläkarjala)
- Työelämäsanasto (suomi–livvinkarjala)
- Joulukukkasanasto (suomi–eteläkarjala)
- Pieni itsenäisyyspäivän sanasto (vienankarjala–eteläkarjala–livvinkarjala –suomi)
- Pieni taidesanasto (suomi-livvinkarjala)
- Musiikkisanasto (suomi-livvinkarjala)
- Yhteiskunnallinen sanasto (suomi-livvinkarjala)
- Yle Uudizet karjalakse -sanasto (suomi-livvinkarjala)
- Salapoliisiromaanien sanastoa (suomi-livvinkarjala)
- Tieteellisen tekstin sanasto (suomi-vienankarjala)
- Urheilusanasto (vienankarjala-suomi)
- Kuvataidesanasto (suomi-vienankarjala-venäjä)
- Opiskelijan elämän sanasto (suomi-vienankarjala-eteläkarjala-livvinkarjala)
Linkki sanastoryhmän sanastoihin.
Rahoistuskauden aikana tehtiin myös muunlaista sanastotyötä. Elvytyshanke muun muassa tuki Kotimaisten kielten keskuksen Karjalan kielen sanakirjan sanalippujen hakusanoittamista. Työtä tekivät tuntityöntekijät ja korkeakouluharjoittelijat.
Kieliyhteisön jäsenten osallistaminen on ollut tärkeä osa karjalan kirjallisen käytön tukemista. Isoin yhteisöllinen ponnistus on jo monena vuonna ollut karjalan kielen viikko, jolloin elvytyshanke on kutsunut kieliyhteisön jäsenet juhlistamaan karjalaa kirjoituskutsun kautta. Vuosina 2023 ja 2024 saimme kymmeniä kirjoituksia ja videoita, jotka julkaistiin sosiaalisessa mediassa ja elvytyshankkeen blogissa. Lisäksi blogissa on julkaistu esimerkiksi yliopiston karjalan kielen ja kulttuurin kurssien opiskelijoiden kirjoituksia ja kieliyhteisön jäsenten julkaistavaksi tarjoamia materiaaleja, kuten tuttujen laulujen karjalankielisiä käännöksiä. Materiaalien julkaisuprosessiin on kuulunut kieliasiantuntijoiden tarjoama kattava kielentarkistus, ellei aineiston yhtyedessä toisin mainita.
Suurimpia yhdessä kieliyhteisön kanssa toteutettuja tekstimuotoisia projekteja olivat Helsingin Suojärvi-seuran laatima kirjoituskokoelma ja Paavo Harakan klassikkosatujen käännökset. Molemmat materiaalit ovat saatavilla elvytyshankkeen blogissa.
Linkki vuoden 2024 karjalan kielen viikon kirjoituksiin.
Karjalan kielen suullisen käytön tukeminen
Karjalan kielen suullisen käytön tukeminen on ollut keskeinen osa elvytyshankkeen toimintaa. Koska elvytys ja opetus kulkevat yliopistolla käsi kädessä, ovat karjalan kielitaitokurssit luoneet suullisen käytön tukemiselle hyvän pohjan. Karjalan puhumisesta innostuneista opiskelijoista on tahdottu pitää kiinni myös silloin, kun kielikurssit eivät kokoonnu, joten yliopiston kieliasiantuntijat ovat järjestäneet ensisijaisesti aiemmille opiskelijoilleen suunnattuja keskustelukerhoja Zoomissa. Viimeksi keväällä 2024 kokoontui vienankarjalan keskustelukerho, jonka jäsenet myös osallistuivat yhdessä Olga Karlovan ja Sirpa Männyn kanssa karjalankielisen audiovisuaalisen taidenäyttelyn laadintaan.
Linkki vienankarjalan keskustelukerhon sivulle.
Linkki taidenäyttelyn verkkoversioon.
Konkreettisimmin karjalan suullista käyttöä on tuettu karjalankielisten Paginperti-keskustelukerhojen avulla. Ensimmäinen Paginpirti kokoontui Joensuussa ja se järjestettiin vapaaehtoisvoimin, mutta vuodesta 2022 alkaen toimintaa on koordinoinut karjalan elvytyshanke. Vuosina 2023 ja 2024 toimintaa laajennettiin niin Joensuussa kuin muissakin kaupungeissa. Vuodesta 2023 alkaen Joensuussa on kokoontunut alkuperäisen Paginpertin lisäksi erityisesti nuorille suunnattu keskustelukerho, jonka keskustelunaiheet valitaan nuorten mielenkiinnonkohteiden mukaan. Joensuun lisäksi Paginpertit kokoontuivat vuosina 2023–2024 Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Nurmeksessa ja Lieksassa. Elvytyshanke tuki muissa kaupungeissa toimivia keskustelukerhoja maksamalla niiden tilavuokria ja vetäjille pieniä työkorvauksia. Lisäksi hankkeen blogissa on julkaistiin vuonna 2023 suomen- ja karjalankieliset ohjeet keskustelukerhon perustamisesta kiinnostuneille.
Joensuun keskustelukerhojen kuulumisia on kerätty omalle sivulleen hankkeen blogissa. Sivulta löydät jatkossakin esimerkiksi tulevien tapaamisten tiedot.
Linkki Joensuun keskustelukerhojen sivulle.
Karjalankieliset oppimateriaalit
Uhanalaisen kielen opettaminen vaatii kekseliäisyyttä, sillä oppimateriaaleja ei ole paljoa. Elvytyshanke on pyrkinyt helpottamaan opettajien työtä luomalla sekä oppimateriaaleja että muita opetuskäyttöön soveltuvia aineistoja. Blogissa julkaistut piensanastot esimerkkilauseineen sopivat hyvin opetukseen, minkä lisäksi blogissa on erillinen Opetusresurssit-sivu, jolla on julkaistu sekä hankkeen työntekijöiden että kieliyhteisön jäsenten tekemiä opetukseen soveltuvia aineistoja. Vuosina 2023 ja 2024 sivulla julkaistiin muun muassa karjalankielinen lorukorttipakka pdf-muodossa ja Karjalan kielet ry:n laatima Grammari 2 -kielioppi. Sivulle on koottu myös linkkejä muiden tahojen julkaisemiin oppimateriaaleihin sekä vinkkejä ja neuvoja opetuksen tueksi. Osa materiaaleista, kuten ohjeet huonokuuloisten huomioimiseksi karjalan kielen opetuksessa, on tehty yhteistyössä kieliyhteisön jäsenten kanssa.
Linkki Opetusresurssit-sivulle.
Linkki Grammari 2 -kielioppiin.
Linkki ohjeisiin huonokuuloisten huomioimiseksi karjalan kielen opetuksessa.
Hankkeen oman oppimateriaalityön lisäksi rahoituskaudella pyrittiin tukemaan muita oppimateriaaleja luovia tahoja. Hankkeen työntekijät antoivat lausuntoja muun muassa äidinkielen ja historian oppimateriaaleja laativille kustantamoille ja osallistuivat karjalankielisten oppimateriaalien tulevaisuutta koskeviin keskusteluihin Kotimaisten kielten keskuksen karjalan kielen asiantuntijatyöryhmässä.
Audiovisuaaliset materiaalit
Karjalan kielen opetukseen on kaivattu erityisesti puhuttua aineistoa (ääni- tai videotallenteita). Tähän tarpeeseen on pyritty vastaamaan, ja aineistoa ovat tuottaneet myös yhteistyökumppanimme. Olemme koonneet tähän listan audiovisuaalisesta aineistosta, jonka tekemiseen elvytyshanke tavalla tai toisella osallistui vuosina 2023 ja 2024:
- Meidy on olemas -äänikirja karjalaisista nuorista. Linkki äänikirjaan elvytyshankkeen blogissa.
- Olga ta Jelena paissah -arkivideot vienankarjalaksi. Videot löytyvät elvytyshankkeen Instagramista.
- Oleksein Markan suakkunat -kuunnelma. Linkki aineistoon Spotifyssa.
- Suistamon paginua -videot. Linkki videoihin Youtubessa.
- Köykän Outin starinoja Vuokkiniemeššä vuotena 1968 -arkistovideot. Linkki videoihin Youtubessa.
- Varsinaiskarjalan etelämurteiden itkuaineisto. Linkki aineistoon elvytyshankkeen blogissa.
Lisäksi elvytyshankkeen työntekijät tukivat audio- ja videoprojektien tekijöitä. Tukea tarjottiin esimerkiksi antamalla kieliapua, kuten Dorogu – Karjalan mystisillä poluilla -elokuvatrilogian ja Henna Hyvärisen Minuška-videotaideteoksen tapauksissa. Dorogu-projektissa olivat mukana myös karjalan opiskelijat, kun taas Minuška-videotaideteoksen teksitykset käänsi livvinkarjalaksi Natalia Giloeva. Sekä Dorogu-elokuvatrilogia että Minuška-videotaideteos esitettiin vuonna 2024 Joensuussa yhteistyössä elvytyshankkeen kanssa.
Karjalan opettaminen ja sen tukeminen
Koulutukseen panostaminen oli luonnollinen osa yliopiston koordinoimaa elvytystoimintaa myös rahoituskaudella 2023–2024. Karjalan kielen ja kulttuurin perus- ja aineopinnot olivat koko rahoituskauden ajan tarjolla avoimessa yliopistossa, ja saimme sitä kautta ilahduttavan määrän innostuneita opiskelijoita. Opintoja on mahdollista suorittaa avoimen yliopiston kautta myös jatkossa.
Karjalan kurssien aikana opiskelijat tuottavat kurssitehtävinä elvytyshankkeen blogissa julkaistavaa karjalankielistä materiaalia. Vuosina 2023–2024 kielikurssien opiskelijat kirjoittivat eri aiheita käsitteleviä tekstejä kaikilla karjalan päämurteilla. Karjalaisen nimistöntutkimuksen opiskelijat tekivät kuvitteellisten karjalaiskylien karttoja, jotka esittelevät karjalaista paikan- ja henkilönnimistöä. Monenlaisia julkaistiin myös käännösseminaarikurssien opiskelijoiden Kiännösseminuaran čuppu -sivulla, jolta löytyy muun muassa karjalankielisiä sarjakuvia, novelleja, runoja, Wikipedia-kirjoituksia ja vuoropuheluita. Syksyn 2024 käännösseminaarikurssilla korostettiin varsinaiseen käyttöön tulevia käännöksiä, ja opiskelijat käänsivätkin esimerkiksi karjalaisyhdistysten verkkosivutekstejä.
Linkki kurssien kirjoituksiin.
Linkki Kiännösseminuaran čuppuun.
Erittäin tärkeää karjalan opetustyötä tekevät ne ihmiset, jotka opettavat karjalaa vapaan sivistystyön kentällä. Rahoituskauden aikana pyrittiin jatkamaan hyväksi havaittua yhteistyötä karjalan opettajien kanssa. Elvytyshankkeen blogissa jaettiin joka syksy ja usein myös vuodenvaihteen tienoilla tietoa karjalan opiskelumahdollisuuksista vapaan sivistystyön kentällä. Tätä tiedottamista jatketaan myös vuonna 2025.
Rahoituskauden aikana tuettiin aiempaa enemmän myös karjalan käyttämistä lasten kanssa. Sen lisäksi, että elvytyshankkeen blogissa julkaistiin lorukorttipakka, järjestettiin tapahtumia ja tempauksia. Hankkeen aikana pidettiin joitakin karjalankielisiä satutunteja muun muassa Helsingin keskustakirjasto Oodissa ja Joensuun alueen kirjastoissa. Elvytyshanke myös tuki tahoja, jotka järjestävät karjalankielistä toimintaa lapsille. Tällaista yhteistyötä tehtiin muun muassa Oulussa toimivan vienankarjalan kielen ja kulttuurin kerhon ja Helsingissä toimivan eteläkarjalan kerhon kanssa. Lisäksi syksyllä 2024 järjestettiin vertaistuellinen Zoom-tapaaminen henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita karjalan kielen puhumisesta lapsille, ja karjalan kielen viikolla 2023 ideoitiin yhdessä Tverinkarjalaisten ystävät ry:n kanssa karjalankielinen materiaalipaketti, jota jaettiin päiväkoteihin ja esikouluihin.
Syksyllä 2024 kaikki elvytyshankkeen lapsille tehdyt materiaalit koottiin omalle Lapsien čuppu -sivulleen. Sivulla on myös linkkejä toisaalla julkaistuihin materiaaleihin ja videoihin sekä artikkeleihin, joissa käsitellään karjalan puhumista lasten kanssa.
Linkki Lapsien čuppu -sivulle.
Yhteistyö
Hanke toimi tiiviissä yhteistyössä kieliyhteisön kanssa. Aloitimme rahoituskauden 2023–2024 järjestämällä avoimen palautekyselyn, jossa kartoitimme kieliyhteisön jäsenten näkemyksiä elvytyshankkeen toiminnasta ja selvitimme, mitä materiaaleja elvytyshankkeelta eniten toivotaan.
Linkki kyselyn tuloksia koskevaan blogikirjoitukseen.
Alkuvuonna 2023 elvytyshanke haki ehdotuksia yhteistyöprojekteiksi, ja yhteistyö kieliyhteisön kanssa oli haun jälkeen erityisen tiivistä. Kiitämme lämpimästi yhteistyöstä niin yksityishenkilöitä kuin yhteisöjä ja yhdistyksiäkin! Monia yhteistyön tuloksia on jo kuvattu edellä, mutta muutamien projektien työ on vielä vähän kesken, joten tuloksia on tulossa julki vielä alkuvuodesta.
Elvytyshanke teki vuosina 2023–2024 aiempaa enemmän yhteistyötä myös Kotimaisten kielten keskuksen kanssa. Elvytyshankkeella oli vakituinen edustus karjalan kielen asiantuntijatyöryhmässä, ja keväällä 2024 karjalan elvytyshanke oli mukana toteuttamassa kyselyä, jolla hankittiin tietoa karjalan kielestä ja sen käytöstä. Kyselyn muut toteuttajat olivat Kotimaisten kielten keskus ja Outi Tánczos Helsingin yliopistosta.
Linkki kyselyä koskevaan kirjoitukseen Itä-Suomen yliopiston sivuilla.
Karjalan kielen näkyvyys
Olemme omalta osaltamme pyrkineet pitämään karjalan kieltä näkyvillä muun muassa jakamalla sisältöjä sosiaalisessa mediassa, antamalla asiantuntijahaastatteluja ja pitämällä puheenvuoroja eri tilaisuuksissa. Hankkeen työntekijät vierailivat esimerkiksi lukuisissa karjalaisuuteen liittyvissä tapahtumissa, Helsingin kirjamessuilla, Itä-Suomen yliopiston ensimmäisen vuoden opiskelijoille suunnatussa kaupunkisuunnistustapahtumassa ja humanistiopiskelijoiden työelämäpaneelissa. Hankkeen tavoitteena on ollut viedä karjala ihmisten luokse.
Suurimpia näkyvyyteen liittyviä tempauksia olivat karjalan kielen viikot, joita juhlistettiin julkaisemalla karjalankielisiä kirjoituksia, järjestämällä tapahtumia ja kääntämällä Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen opiskelijaravintola Carelian ruokalistat karjalaksi. Vuonna 2024 järjestettiin karjalankielinen kirjatapahtuma, jonka yhteydessä muistettiin ansioituneita karjalan kielen opiskelijoita.
Myös karjalan kielen medianäkyvyys on tyypillisesti ollut huomattavaa juuri karjalan kielen viikolla. Vuoden 2024 viikolla karjalan kieli pääsi näkyviin esimerkiksi Ylellä, sillä Yle pilotoi yhteistyössä karjalan kielen elvytyshankkeen kanssa karjalankielisiä ohjelmatekstityksiä.
Linkki elvytyshankkeen karjalan kielen viikkoa 2024 koskevaan kirjoitukseen.
Linkki karjalaksi tekstitettyyn ohjelmaan Yle Areenassa.
Tutkimusyhteistyö ja muu tieteellinen toiminta
Elvytyshankkeen toiminnan sivutuotteena saadaan valtava määrä karjalan kieltä ja karjalankielisiä koskevaa tietoa, jota voidaan hyödyntää tutkimuksessa. Paljon riittää purettavaa tuleville vuosille. Jo nyt elvytyshanke on ollut mukana tutkimusprojekteissa ja muissa yhteishankkeissa.
Tiiveintä on ollut yhteistyö Kotimaisten kielten keskuksen kanssa. Karjalasta ja sen käytöstä vuonna 2024 toteutettu kysely antoi paljon arvokasta tietoa, ja kyselyn tulokset ovat suurilta osin vielä analysoimatta. Elvytyshanke tulee olemaan mukana myös kyselyaineiston analysoinnissa. Lisäksi Kieli, koulutus ja yhteiskunta -verkkolehdessä julkaistiin joulukuussa 2024 artikkeli, joka tarkastelee karjalan kielen opiskelumahdollisuuksia osana kulttuurista kestävyyttä. Aihetta tarkastellaan erityisesti elvytyksen ja opetuksen yhteennivoutumisen näkökulmasta. Artikkelin ovat kirjoittaneet Lotta Jalava, Outi Tánczos ja Niko Tynnyrinen ja siinä on voimakkaasti hyödynnetty elvytyshankkeen toiminnan aikana koettua ja havaittua.
Rahoituskaudella tehtiin yhteistyötä myös kieliteknologisten työkalujen ja muiden kieliresurssien kehittäjien kanssa. Hanke avusti Tarton yliopistossa kehitettävän Neurotõlge-konekääntimen kouluttamisessa karjalan ja vepsän kielissä. Tiivistä yhteistyötä tehtiin myös Mona-Lise Pedersenin kehittämän Kieli-kielenopiskelusovelluksen parissa. Elvytyshankkeen työntekijät käänsivät karjalaksi ja äänittivät ison joukon virkkeitä, mikä mahdollisti karjalan kielen eri murteiden sisällyttämisen sovelluksen kielivalikoimaan.
Linkki konekäännintä käsittelevään kirjoitukseen elvytyshankkeen blogissa.
Linkki Kieli-sovelluksen verkkosivuille.
Vaikuttamis- ja asiantuntijatehtävät
Ruohonjuuritason elvytystoimien ja yhteistyöprojektien lisäksi elvytyshankkeen toimintaan on kuulunut vaikuttamistyötä ja antoisia keskusteluja eri tahojen kanssa. Elvytyshankkeella oli vuosina 2023 ja 2024 vakituinen edustus Kotimaisten kielten keskuksen alaisuudessa toimivassa karjalan kielen asiantuntijatyöryhmässä. Asiantuntijatyöryhmän asetti opetus- ja kulttuuriministeriö, ja sille annettiin tehtäväksi laatia asiantuntemukseen perustuva ehdotus Suomessa puhuttavan karjalan kielen tuen ja elvytyksen suuntaviivoista tulevaisuudessa. Osana edustustaan asiantuntijatyöryhmässä elvytyshanke on yhdessä ryhmän muiden jäsenten kanssa valmistellut karjalan kielen elvytys- ja toimenpideohjelman, johon myös asiantuntijatyöryhmän ehdotus sisältyy. Ohjelma julkaistaan vuoden 2025 aikana.
Elvytyshankkeeseen on myös luotettu yleisenä karjalan kielen ja karjalankielisten asemaa tuntevana asiantuntijatahona. Hankkeen työntekijät ovat vuosien aikana antaneet esimerkiksi taustahaastatteluita karjalan kieltä käsitteleviä ohjelmia suunnitteleville medioille sekä antaneet lausuntoja oppimateriaaleista ja karjalaisia käsittelevistä taideprojekteista.
Katse kohti tulevaa
Saimme jo joulukuussa 2024 iloksemme tiedottaa, että karjalan kielen elvytystyö Itä-Suomen yliopistossa jatkuu vuonna 2025.
Elvytyksen väki jatkaa tiivistä yhteistyötä kieliyhteisön kanssa ja entisestään kehittää hyväksi havaittuja toimintamalleja. Hankkeen päättymisen ja erityistehtävän päivittymisen vuoksi olemme myös uuden edessä, joten pieniä viiveitä ja muutoksia toimintaan voi seurata. Yliopiston elvytystehtäviin kuuluvat joka tapauksessa jatkossakin muun muassa karjalankielisen toiminnan järjestäminen, oppimateriaalien ja muiden julkaisujen tekeminen, karjalan murteiden kirjakielten ja niiden sanastotyön kehittäminen sekä opetukseen liittyvän tutkimuksen edistäminen. Tapahtumista, yhteistyöprojekteista, materiaaleista ja kuulumisista tiedotetaan tuttuun tapaan blogissa ja sähköpostilistalla – kannattaa siis pysyä kuulolla!
Kiitämme vielä kerran kaikkia karjalaisia ja karjalan kielen ystäviä yhteistyöstä ja antoisista kohtaamisista, isoista ja pienistä. Tästä on hyvä jatkaa.