Uutiskirje, toukokuu 2024

Kiireinen opetuskevät on tulossa tiensä päähän, mutta ihan vielä ei ole aika vaihtaa vapaalle. Elvytyshankkeen työntekijöiden aherrus kielimateriaalien ja tutkimuksen parissa jatkuu, ja työn tuloksia julkaistaan kevään mittaan tuttuun tapaan elvytyshankkeen blogissa.

Tutkimuskysely karjalan kieltä käyttäville

Karjalan kielen käyttöä Suomessa tutkitaan tänä keväänä uuden tutkimuskyselyn avulla. Kyselyn tiedonkeruusta vastaavat Kotimaisten kielten keskus ja Helsingin yliopisto ja se toteutetaan yhteistyössä karjalan kielen elvytyshankkeen ja Kotuksen alaisuudessa toimivan karjalan kielen asiantuntijaryhmän kanssa. Kyselyn tarkoituksena on saada ajantasaista, numeerisessa muodossa esitettävää tietoa karjalan kielen käytöstä ja käyttömahdollisuuksista Suomessa. Kyselyn tuloksia voidaan tulevaisuudessa käyttää karjalan elvytystoimien suunnittelun tukena.

Voit vastata kyselyyn verkossa suomeksi tai millä tahansa karjalan päämurteella. Sillä, millä tavoin ja miten paljon käytät karjalan kieltä, ei ole merkitystä. Olemme kiinnostuneita myös siitä, jos olet esimerkiksi lapsuudessa käyttänyt karjalaa mutta sittemmin lopettanut.

Viimeinen vastauspäivä on 12.5.2024.

Linkki lisätietoihin Kotuksen sivuilla.

Linkki kyselyyn Kotuksen sivuilla.

Ohjeet Paginpertin perustamisen tueksi

Elvytyshanke on kuluvalla rahoituskaudella pyrkinyt auttamaan Paginperti-keskustelukerhojen perustamisessa eri paikkakunnille. Koska elvytyshankkeelta on rahallisen tuen lisäksi pyydetty käytännöllisiä ohjeita ja vinkkejä, on blogissa nyt julkaistu suomeksi ja livvinkarjalaksi perusteelliset ohjeet Paginpertin perustamisesta kiinnostuneille.

Ohjeissa kerrotaan esimerkiksi, millaisia ennakkovalmisteluja Paginpertin perustaminen vaatii, ja tarjotaan työkaluja keskustelun pitämiseksi mahdollisimman karjalankielisenä.

Linkki ohjeisiin suomeksi.

Linkki ohjeisiin karjalaksi.

Jos olet mukana perustamassa uutta Paginpertiä, ota yhteyttä elvytyshankkeeseen sähköpostitse (karjalanelvytys@uef.fi). Voimme mainostaa uusia Paginpertejä elvytyshankkeen blogissa, sähköpostilistalla ja sosiaalisen median kanavissa.

Uusia sanastoja elvytyshankkeen blogissa

Elvytyshankkeen työntekijät tekevät jatkuvasti sanastotyötä, jonka tuloksia julkaistaan säännöllisin väliajoin elvytyshankkeen blogissa. Huhtikuussa ja toukokuun alussa blogissa on julkaistu kokonaista kolme erilaista teemasanastoa.

Katerina Paalamo on koostanut huonesanaston eteläkarjalaksi. Sanastoon on kerätty eri huoneiden ja huoneiden osien nimiä, ja sen on tarkoitus auttaa erityisesti nykyaikaisista kodeista keskusteltaessa.

Linkki sanastoon.

Sanna Mylläri, Natalia Giloeva ja Milla Tynnyrinen ovat koostaneet yhdistystoimintaa koskevan sanaston livvinkarjalaksi. Sanastoon on kerätty esimerkiksi kokouksissa, pöytäkirjoissa ja yhdistyksen varsinaisessa toiminnassa tarvittavaa sanastoa. Sanaston sanat sopivat hyvin myös muusta vapaaehtoistoiminnasta, opinnoista ja työelämästä puhumiseen.

Linkki sanastoon.

Milla Tynnyrinen ja Natalia Giloeva ovat koostaneet myös pienen kielten uhanalaisuuden, elinvoimaisuuden ja elvyttämisen sanaston livvinkarjalaksi. Sanaston idea syntyi keväällä järjestetyllä Vähemmistökielet ja uhanalaisuus -kurssilla, ja siihen on kerätty sanoja, joita tarvitaan esimerkiksi kielten välisistä suhteista, uhanalaisuudesta ja elvyttämisestä keskusteltaessa. Sanaston sanat sopivat sekä arkikieleen että akateemiseen tekstiin.

Linkki sanastoon.

Nuorille suunnattu Bes’odu-tapahtuma Nurmeksessa

Välitämme tietoa Karjalazet Nuoret Suomes – Karjalaiset Nuoret Šuomešša -yhdistyksen järjestämästä Bes’odu-tapahtumasta. Bes’odu on karjalainen nuorisotapahtuma, jossa tanssitaan, leikitään ja tutustutaan muihin karjalaisiin nuoriin. Tapahtuma on suunnattu noin 15–40-vuotiaille, ja se järjestetään Bomban talolla 8.6. kello 13 alkaen.

Tapahtuma on osallistujille ilmainen ja sinne järjestetään yhteiskuljetus Joensuusta. Bes’odaan on mahdollista valmistautua osallistumalla Joensuussa järjestettäviin tanssiharjoituksiin. Harjoitukset pidetään Motoran tiloissa (Papinkatu 5) 5.5., 12.5., 18.5. ja 26.5. kello 13.

Lisätietoja ja ilmoittautumislinkin tapahtumaan löydät Karjalazet Nuoret Suomes -yhdistyksen sosiaalisen median kanavista.

Elvytyshankkeen Instagram-käyttäjä ja Olga ta Jelena paissah -videot

Uutiskirjeen, elvytyshankkeen blogin ja Karjalan kieli eläy -Facebook-sivun lisäksi voit seurata elvytyshankkeen kuulumisia Instagramissa (@karjalan_elvytys). Tilillä julkaistaan esimerkiksi tiedotteita ja poimintoja Sanaine karjalakse -sananostoista, mutta ajoittain Instagramissa jaetaan myös sellaista materiaalia, jota ei julkaista muilla kanavilla.

Huhtikuussa Instagramissa julkaistiin ensimmäinen Olga ta Jelena paissah -video, jossa Olga Karlova ja Elena Rapa keskustelevat vienankarjalaksi ja leipovat pannukakkua. Videon välityksellä pääsee kuulemaan vienankarjalaista arkipuhetta, ja sen yhteydessä on julkaistu pieni sanasto, joka auttaa videon ymmärtämisessä. Video on tekstitetty.

Olgan ja Elenan videoita tullaan julkaisemaan Instagramissa myös tulevaisuudessa.

Eteläkarjalan opiskelijoiden kirjoitukset elvytyshankkeen blogissa

Muistutamme, että elvytyshankkeen blogissa on kevään mittaan julkaistu eteläkarjalan keskustelukurssin opiskelijoiden kirjoituksia. Monipuoliset, kuvitetut kirjoitukset sopivat hyvin kielenopiskelun tueksi, ja niiden julkaisua jatketaan loppukevään ajan.

Linkki kirjoituksiin elvytyshankkeen blogissa.

Kevään Paginpertit Joensuussa

Joensuun Paginpertit kokoontuvat vielä muutaman kerran ennen kesätaukoa.

Nuorien Paginperti kokoontuu 19.5. kello 15–17, ohjelmassa on vapaata keskustelua ja sanapelejä. Kaikkien Paginperti kokoontuu 26.5. kello 16–18, ohjelmassa on KarjalaBrihojen lauluesitys ja vapaata keskustelua.

Molemmat Paginpertit pidetään Helmi-tilassa (Rantakatu 23 A, kellarikerros). Kaikille suunnattuun Paginpertiin voit lisäksi osallistua Zoom-yhteydellä ensimmäisen tunnin ajan. Paginpertissä käytetään aina samaa linkkiä, jonka saat tarvittaessa Natalia Giloevalta (natalia.giloeva@uef.fi).

Kesäkuussa kokoonnutaan ulos Kaikkien ja Nuorten yhteiseen Paginpertiin. Yhteinen Paginperti pidetään tiistaina 11.6. kello 17 alkaen Utransaaren kodassa. Tuttuun tapaan pidämme nyyttikestejä, joten omia tarjottavia saa ottaa mukaan. Toivomme paikalle kaikkien murteiden puhujia, lapsia ja aikuisia. Keskusteluun voi osallistua oman taitotasonsa mukaan.

Heinä- ja elokuussa Paginpertit ovat kesätauolla. Syyskuun tapaamisesta tiedotetaan myöhemmin.

Linkki Paginpertin sivulle elvytyshankkeen blogissa.

Toukokuun Paginpertit muissa kaupungeissa

Paginpertit kokoontuvat toukokuussa myös muilla paikkakunnilla:

  • Helsingissä 20.5. kello 17–19, osoitteessa Luotsikatu 9 D (Karjalan Sivistysseuran tila), lisätietoja paginpertipialinnas@gmail.com tai @paginpertipialinnas (Instagram-tili)
  • Tampereella 7.5. kello 17–19, osoitteessa Koulukatu 12 (Tampereen Karjala-seuran tila), lisätietoja @tamberenpaginperti (Instagram-tili)
  • Turussa 8.5. kello 18–20, osoitteessa Vanha Suurtori 3 (Turun kirjakahvilassa), lisätietoja Karjalazet Nuoret Suomes – Karjalaiset Nuoret Šuomešša -yhdistyksen Facebook-sivulta
  • Kuopiossa 11.5. kello 10–12, osoitteessa Kauppakatu 40–42 (Kompassi-tilassa), lisätietoja @paginpertikuopios (Instagram-tili)
  • Oulussa 26.5. kello 14–16, osoitteessa Torikatu 47 (Oulun ortodoksisen seurakunnan tilat), lisätietoja Karjalazet Nuoret Suomes – Karjalaiset Nuoret Šuomešša -yhdistyksen Facebook-sivulta