Uutiskirje, syyskuu 2023

Lomat on lomailtu ja elvytyshankkeessa valmistaudutaan kiireiseen syksyyn – lukukauden alku työllistää myös elvytyshanketta, sillä elvytystyö ja kielenopetus tukevat toisiaan.

Uudistunut blogi

Elvytyshankkeen blogia uudistettiin elokuun loppupuolella. Muutos oli osa kaikkien Itä-Suomen yliopiston WordPress-blogien teemanmuutosta, jossa blogien visuaalista ilmettä uudistettiin ja selkeytettiin. Visuaalisen muutoksen yhteydessä elvytyshankkeen blogin valikkorakenne uudistettiin ja eri materiaalit koottiin aiempaa loogisempien alaotsikoiden alle. Aiemmasta poiketen uuden valikon löytää sivun oikeasta ylänurkasta – otsikot aukeavat, kun klikkaa kolmea valkoista poikkiviivaa. Jos valikkokuvaketta ei näy, sen pitäisi ilmestyä, kun rullaat aivan sivun ylälaitaan.

Muutoksen vuoksi blogin toiminnassa saattaa edelleen ilmetä häiriöitä. Myös pieniä muutoksia saattaa syksyn mittaan tulla. Jos huomaat blogia selatessasi jotakin poikkeavaa, olethan elvytyshankkeeseen yhteydessä sähköpostitse (karjalanelvytys@uef.fi). Suosittelemme myös tarkistamaan ja tarvittaessa päivittämään eri verkkosivuille laitetut elvytyshankkeen blogiin vievät linkit.

Karjalan kielen kurssit

Syksyllä käynnistyy iso liuta karjalan kielen kursseja niin Itä-Suomen yliopistossa kuin eri puolella Suomea toimivissa kansalais- ja työväenopistoissakin. Eri opiskelumahdollisuuksista on tänäkin vuonna tiedotettu elvytyshankkeen blogissa. Tietoa on koottu kahteen infopostaukseen.

Karjalan kieltä ja kulttuuria voi tänäkin vuonna opiskella Itä-Suomen yliopiston lisäksi avoimessa yliopistossa. Avoimen yliopiston kautta on mahdollista suorittaa joko yksittäisiä opintojaksoja tai laajempia opintokokonaisuuksia, ja kaikille opintojaksoille on mahdollista osallistua kokonaan etänä. Elvytyshankkeen blogissa on julkaistu kirjoitus, jossa kerrotaan enemmän ilmoittautumisesta avoimen yliopiston kursseille ja esitellään syksyn opetustarjontaa.

Linkki avoimen yliopiston opintoja koskevaan kirjoitukseen.

Lisäksi elvytyshankkeen blogissa on julkaistu kirjoitus, johon on kerätty tietoa eri puolella Suomea pidettävistä karjalan kielen ja kulttuurin kursseista ja työpajoista. Tarjolla on kursseja kaikilla karjalan päämurteilla, ja osalle kursseista on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä. Listaa päivitetään kurssien ilmoittautumisaikojen päättymiseen saakka, joten jos tiedät listalta puuttuvasta kurssista, lähetä sen tiedot meille sähköpostitse (karjalanelvytys@uef.fi).

Linkki kansalais- ja työväenopistojen karjalan kursseja koskevaan kirjoitukseen.

Syksyn Paginpertit

Paginperti-keskustelukerho kokoontuu tuttuun tapaan Joensuussa ja verkossa myös tänä syksynä. Paginperti-keskustelukerhon päävetäjänä jatkaa Natalia Giloeva, ja tapaamisajoista ja teemoista tiedotetaan elvytyshankkeen blogissa ja sosiaalisen median kanavilla. Syksyn ensimmäinen tapaaminen järjestetään 24.9. kello 16–18. Kasvokkain kokoonnutaan osoitteessa Rantakatu 23 A (kellarikerros). Zoom-linkkiä voi pyytää sähköpostitse Natalialta (natalia.giloeva@uef.fi).

Yleisen Paginpertin lisäksi syksystä 2023 alkaen järjestetään erityisesti nuorille suunnattua keskustelukerhoa, jota vetää Milla Tynnyrinen. Myös nuorten Paginperti kokoontuu osoitteessa Rantakatu 23 A, Joensuussa. Ensimmäinen tapaamiskerta on 17.9. kello 15–17. Ensimmäisellä kerralla kokoonnutaan kokeilumielessä kasvokkain, mutta jatkossa etäosallistumismahdollisuus tarjotaan tarpeen mukaan. Nuorten Paginpertissä ei ole varsinaista ala- tai yläikärajaa ja tahdomme toivottaa kaikki karjalaiset nuoret lämpimästi tervetulleiksi. Nuorten Paginperttien teemat valitaan osallistujien toiveiden mukaan.

Linkki Paginpertin sivulle elvytyshankkeen blogissa.

Linkki Paginpertin Facebook-sivulle.

Jatkossa Paginperttiä järjestetään myös Tampereella. Elvytyshanke tukee Tampereen Paginpertin toimintaa ja välittää sen vetäjien kirjoittaman kutsun:

”Tamberen paginperti kerävyy joga kuun 1. tossargi Karjala-Seuran tilas, Školapiha 12 (Koulukatu 12). Paginpertih on välly piäzö, tule terveh!

Syvyskuun vastavundu pietäh tossarren 5.9. 17–19 aigah. Et kerrinne kerras viijen aigah, voit tulla myöhembägi. Pagizemmo sygyzyn pluanois, omis da paginpertin. Oletgo käynnyh sienes-grivas? Da tiettäväine pagizemmo välläh tabah kaikkie muudugi. Koufit-čuajut luajimmo, a voit tuvva keral midätahto tarittavua.

Paginpertis kerävymmö pagizemah karjalan kielel. Sinne voijah tulla kaikin, kudamat jo paistah karjalakse libo tahtotah opastuo pagizemah. Tahtonet, voit tulla vaigu kuundelemah. Piäkielenny on karjala, a toizii kielii voibi ottua avvukse. Paginpertis paistah kaikil karjalan kielen murdehil da paginluavuil. Päivännouzu-Suomen yliopiston karjalan kielen elvytyshankeh tugou Tamberen paginpertii. Ollou sinul midätah kyzyttäviä, voit työndiä viestii tamberenpaginperti@gmail.com. Meijät lövvät sežo Facebookas da Instagramas!

Tule terveh pagizemah karjalakse!”

Uusia sanastoja elvytyshankkeen blogissa

Ennen lomia elvytyshankkeen blogissa julkaistiin Katerina Paalamon laatima laaja saunasanasto. Sanasto esittelee niin perinteistä kuin nykyaikaistakin sauna- ja peseytymissanastoa suomeksi ja eteläkarjalaksi. Sanojen lisäksi sanastossa on esimerkkivirkkeitä.

Linkki saunasanastoon.

Lisäksi blogissa on julkaistu viime keväänä pidetyn karjalan sanakirja- ja sanastotyön kurssin opiskelijoiden koostamia ja elvytyshankkeen kieliasiantuntijoiden tarkastamia sanastoja. Kaikissa sanastoissa käytetään suomea ja vienan- tai livvinkarjalaa, minkä lisäksi osassa sanastoista käytetään myös venäjää. Sanastojen teemat ovat kuvataide, urheilu, tieteellinen teksti, dekkarit, lääkintä, vienankarjalaiset sananlaskut, Ylen karjalankieliset uutiset ja yhteiskunnalliset uudissanat.

Näihin ja muihin opiskelijoiden ja elvytyshankkeen blogin lukijoiden sanastoihin voi tutustua Muita sanastoja -sivulla.

Linkki Muita sanastoja -sivulle.

Blogissa julkaistujen sanastojen lisäksi kurssin tiimoilta valmistui gastronominen sanasto livvinkarjalaksi. Sanaston on kerännyt Hannu Lappalainen, ja se on vapaasti käytettävissä Karjalan Sivistysseuran verkkosivuilla.

Linkki Karjalan Sivistysseuran livvinkarjalaisiin materiaaleihin (gastronominen sanasto sivulla alimmaisena).

Karjalan kielen viikko

Karjalan kielen viikkoa vietetään tänä vuonna 27.11.–3.12. Lisää tietoa viikon ohjelmasta jaetaan lähempänä, mutta sen teema on jo päätetty: tänä vuonna viikolla esitellään tärkeitä karjalaisuuteen liittyviä esineitä. Lähempänä karjalan kielen viikkoa elvytyshanke ottaa vastaan aihetta käsitteleviä kuvia, videoita ja lyhyitä kirjoituksia. Tarkemmat ohjeet julkaistaan myöhemmin, mutta voit jo alkaa miettimään, mikä esine edustaa karjalaisuutta juuri sinulle.

Karjalan kielen viikolla pidettävistä sähköisistä tai kasvokkaisista tapahtumista voi välittää tietoa elvytyshankkeelle sähköpostitse (karjalanelvytys@uef.fi). Viikon tapahtumien tiedot kerätään myöhemmin yhteen paikkaan elvytyshankkeen blogissa.

Kačo ympärihis ta šanele mitä niät tahi ruat -videot

Elvytyshankkeen blogissa on vuodesta 2021 saakka julkaistu Olga Karlovan toteuttamia Kačo ympärihis ta šanele mitä niät tahi ruat -arkivideoita ja niihin liittyviä pieniä sanastoja. Aiemmin videoita oli blogissa yhdeksän, mutta paljon uusia on lisätty syksyn aikana – tällä hetkellä videoita on 24. Myös vanhat videot on editoitu uudelleen. Tästä työstä on vastannut Lauri Aalto.

Videot kuvastavat tavallista arkea ja niissä käytetään luonnollista ja käytännöllistä karjalaa. Videot on tekstitetty.

Linkki videoihin.

Karjalan kielen sanakirjojen luettelot

Ennen kesälomia elvytyshankkeen blogissa julkaistiin myös luettelo karjalan kielen painetuista sanakirjoista. Osa luettelon sanakirjoista on jo melko vanhoja, eikä etenkään kaikkia Venäjällä julkaistuja sanakirjoja ole tällä hetkellä mahdollista ostaa Suomesta. Suurin osa sanakirjoista löytyy kuitenkin useiden suomalaisten kirjastojen valikoimista.

Linkki sanakirjojen luetteloon.

Blogissa on jo aiemmin julkaistu luettelo karjalan verkkosanakirjoista.

Linkki verkkosanakirjojen luetteloon.