Uutiskirje, marraskuu 2022

Vähitellen olemme laskeutuneet karjalan kielen viikon jälkeiseen aikaan ja joulunodotukseen. Karjalan kielen viikkoa vietettiin tänäkin vuonna monin eri tavoin ympäri maata, ja myös elvytyshankkeen väki työskenteli kovasti viikon eteen. Viikon jäljiltä ja muutenkin elvytyshankkeen blogissa ja someissa on taas kaikenlaista uutta ja kiinnostavaa, joten kuulumisten koonti uutiskirjeeseen lienee paikoillaan.

 

Karjalan kielen viikko

Kuukauden tapahtumista suurin ja keskeisin oli tietenkin karjalan kielen viikko, jota vietettiin tänä vuonna 21.–27.11. Elvytyshanke osallistui viikkoon muun muassa kääntämällä Itä-Suomen yliopiston Carelia-kampusravintolan ruokalistat karjalaksi ja julkaisemalla suuren joukon karjalankielisiä kirjoituksia, kertomuksia ja videoita. Koko elvytyshankkeen väki tahtoo vilpittömästi kiittää kaikkia oman kirjoituksensa lähettäneitä!

Kirjoitukset, videot ja kuvat jäävät internettiin, joten niitä voi jatkossakin lukea ja katsella vapaasti. Löydät karjalan kielen viikon materiaalit elvytyshankkeen blogista, Karjalan kieli eläy -Facebook-sivulta ja Karjalan Sivistysseuran Uudisčuppu-ajankohtaiskanavalta.

Linkki teksteihin elvytyshankkeen blogissa.

Linkki Karjalan kieli eläy -Facebook-sivulle.

Linkki Uudisčupussa.

 

Karjalaine iäni -videosarja julkaistu

Karjalazet Nuoret Suomes – Karjalaiset Nuoret Šuomessa -yhdistys, valokuvaaja Anne Kalliola ja karjalan kielen elvytyshanke ovat tuottaneet yhdessä karjalaisnuoria käsittelevän Karjalaine iäni -videosarjan. Videosarjassa käsitellään karjalaisten nuorten identiteettejä, haasteita ja tulevaisuudennäkymiä, ja teossarjalla on pituutta yhteensä reilut 15 minuuttia.

Videosarjan julkistamistilaisuutta vietettiin Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella 24.11. eli keskellä karjalan kielen viikkoa. Jatkossa videosarja on vapaasti katsottavissa elvytyshankkeen blogissa. Videoilla kuullaan karjalan kielen kaikkia päämurteita eli vienan-, etelä- ja livvinkarjalaa sekä suomen kielen kaakkoismurteita. Videoihin voi halutessaan valita suomen-, karjalan- tai englanninkieliset tekstitykset.

Linkki videoihin elvytyshankkeen blogissa.

 

Kevätlukukaudella alkavat karjalan kielen ja kulttuurin kurssit avoimessa yliopistossa

Tammikuusta alkaen on taas tarjolla iso joukko karjalan kielen ja kulttuurin kursseja avoimen yliopiston kautta. Kevätlukukaudella järjestetään seuraavat karjalan kielen ja kulttuurin opintojaksot:

  • 2121723 Karjalan kielen keskustelukurssi (vienankarjala), 3 op, alkaa 10.1.2023
  • FH00CU15 Karjalan kielen keskustelukurssi (eteläkarjala), 3 op, alkaa 11.1.2023
  • 2121702 Livvinkarjalan keskustelukurssi, alkaa tammikuussa 2023
  • FH00CU17 Näkökumia karjalaiseen perinnekulttuuriin, 5 op, alkaa 9.1.2023
  • 2121732 Karjalan kielen sanakirja- ja sanastotyö, 5 op, alkaa 27.2.2023
  • 2127244 Karjalan kansanmusiikki, 5 op, alkaa 18.1.2023

Keskustelukurssit ja Näkökulmia karjalaiseen perinnekulttuuriin -kurssi ovat perusopintoja, sanakirja- ja sanastotyön ja kansanmusiikin kurssit aineopintoja. Lisää tietoja opintojaksojen sisällöstä ja ilmoittautumisesta saa Opintopolusta.

Linkki perusopintojen tietoihin Opintopolussa.

Linkki aineopintojen tietoihin Opintopolussa.

 

Paginperti-keskustelukerhon terveiset

Karjalan kielen viikkoa juhlittiin Joensuussa ja etänä kokoontuvassa Paginperti-keskustelukerhossa sunnuntaina 27.11. Osallistujia oli runsaasti ja ohjelmassa oli muun muassa karjalankielistä karaokea ja Helsingin Karjalaisen kruugan esitys.

Paginpertissä suunniteltiin myös tulevaa, ja ilmoille heitettiin ainakin ajatus karjalaisten nuorten kanssa yhdessä pidettävistä keskustelutapaamisista.

Paginpertin tiedotusta voi seurata elvytyshankkeen blogissa, Paginpertin Facebook-sivulla tai sähköpostilistalla. Jos et ole sähköpostilistalla, mutta tahtoisit jatkossa saada tietoa elvytyshankkeen ja Paginpertin uusimmista kuulumisista sähköpostitse, voit pyytää lisäystä listalle sähköpostitse osoitteesta karjalanelvytys@uef.fi.

Linkki Paginpertin Facebook-sivulle.

Linkki Paginpertin sivulle elvytyshankkeen blogissa.

 

Uutta opastajan čupussa: kielioppia, kuvaharjoituksia…

Elvytyshankkeen blogin opastajan čuppua eli opettajien materiaalipankkia on taas päivitetty. Edellisen uutiskirjeen jälkeen blogissa on julkaistu Hannu Turusen ideoima starinat kuvis -harjoitus, linkki karjalan kielen taitotasomerkkejä koskeviin kirjoituksiin sekä suomeksi että karjalaksi ja Karjalan kielet ry:n laatima päivitetty Karjalan Grammari 1 (PDF-muodossa).

Opastajan čuppu on syksyn mittaan päivittynyt säännöllisesti, joten sitä kannattaa ehdottomasti seurailla jatkossakin!

Linkki opastajan čuppuun.

 

Katerina da Miša opassetah suvikarjalua -sarja julkaistu kokonaisuudessaan

Elvytyshankkeen blogissa on julkaistu kymmenosainen videosarja, jossa Katarina Paalamo ja Mika Saatsi opettavat suvikarjalan perusteita. Videosarjan ensimmäiset osat on julkaistu jo aiemmin tänä vuonna, mutta nyt sarja löytyy elvytyshankkeen blogista kokonaisuudessaan.

Videot on tarkoitettu avuksi kaikille karjalan kielestä ja eteläkarjalasta kiinnostuneille, ja niitä voi käyttää karjalan kielen kurssien video-oppimateriaalina. Videoilla opetetaan muun muassa tervehdyksiä, perhe-, kaupunki- ja ruokasanastoa ja värejä. Videot on tekstitetty.

Linkki videoihin.

 

Uusi Suistamon paginua -Youtube-kanava

Suistamon perinneseuran kielityöryhmä on yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen elvytyshankkeen kanssa litteroinut SKS:n äänitearkistossa säilytettäviä suistamolaisen Ilja Kotikallion (Il’l’a Sinda) karjalankielisiä haastatteluja.

Haastattelut ovat nyt tekstitettyinä ja kaikkien kuultavina Suistamon perinneseuran Youtube-kanavalla. Jokaisen haastatteluvideon kommenttiosioon on kerätty pieni karjala-suomi-sanasto, ja videoissa käsitellään muun muassa pruazniekkoja ja tauteja ja niiden hoitoa.

Linkki Youtube-kanvalle.

 

Karjalan kielen sanakirjat koottu elvytyshankkeen blogiin

Elvytyshankkeen blogiin on tehty uusi sivu, jolle on kerätty ilmaiseksi internetistä löytyviä karjalan kielen sanakirjoja ja sanastoja. Osa sanastoista on yksikielisiä, osassa on toisena kielenä suomi tai venäjä.

Linkki sanakirjaluetteloon.

 

Uusi Gostis-podcast

Levoin Miša eli Karjalahipsteri ja karjalan elvytyshanke ovat yhdessä tuottaneet karjalankielisen Gostis-podcastin, jota on tähän mennessä julkaistu kahden jakson verran. Podcastissa Miša vierailee karjalaisten luona ja haastattelee heitä karjalaisuuteen liittyvistä aiheista.

Podcastia voi kuunnella Karjalahipsterin Soundcloud-tililtä.

Linkki Soundcloudiin.

 

Käännösseminaarikurssi on tullut päätökseensä, materiaalit jäätävät luettaviksi

Itä-Suomen yliopistossa syksyllä pidetty karjalan käännösseminaarikurssi on tullut päätökseensä, mutta sen aikana tuotetut käännökset suomenkielisine alkuteksteineen jäävät luettaviksi elvytyshankkeen blogin kiännösseminuaran čuppuun. Opiskelijat ovat kurssin aikana kääntäneet muun muassa ruokalistoja, sanastoja, vuoropuheluita ja Wikipedia-artikkeleita.

Linkki kiännösseminuaran čuppuun.

 

Video- ja audiopainotteinen linkkilistaus työn alla

Aiemmissa uutiskirjeissä on mainostettu elvytyshankkeen blogissa julkaistuja linkkilistauksia, joihin on kerätty karjalaisia ja karjalan kieltä käsitteleviä artikkeleita suomeksi ja karjalaksi. Työstämme parasta aikaa blogiin erillisiä luetteloja myös audiovisuaaliselle materiaalille (videot, dokumentit, televisio- ja radio-ohjelmat, podcastit).

Aiempia linkkilistauksia työstäessämme olemme huomanneet internetin olevan yllättävän täynnä karjalaisuutta käsittelevää materiaalia. Uusillakin linkkilistausluonnoksilla alkaa olla hyvä määrä pituutta, mutta kuulemme tässä asiassa mielellämme myös kieliyhteisöä. Jos sinulla on tiedossasi jokin kiinnostava tai opettavainen audiovisuaalinen aineisto, joka löytyy ilmaisena internetistä, ota yhteyttä osoitteeseen karjalanelvytys@uef.fi.

Myös tekstiartikkeleista voi edelleen olla yhteydessä, sillä kaikkia linkkilistauksia pyritään päivittämään säännöllisesti.

Linkki aiempiin linkkilistauksiin.