Karjalaine iäni

Karjalaine iäni

Karjalaine iäni

Kuva: Juulia Kääriä

Päivännoušu-Šuomen yliopisto, Karjalan kielen elvytyšprojekti 2022
Päivännouzu-Suomen yliopisto, Karjalan kielen elvytysprojekta 2022
Päivännouzu-Suomen yliopisto, Karjalan kielen elvytysprojektu 2022

Yhtehizes ruavos keräl: Karjalazet Nuoret Suomes – Karjalaiset Nuoret Šuomešša ry ja Anne Kalliola

Karjalaine iäni -videosarja antaa nimensä mukaisesti äänen karjalaisille. Videoiden keskiössä on ennen kaikkea nuori, moderni karjalaisuus, ja videoilla esiintyvät nuoret suuntaavat katseensa tulevaan – millainen voisi olla karjalaisten ja karjalan kielen tulevaisuus?

Karjalazet Nuoret Suomes – Karjalaiset Nuoret Šuomešša -yhdistyksen ideoimat videot on toteutettu karjalaisnuorille suunnatun avoimen kyselyn pohjalta. Kyselyllä kartutettiin juuri nuorten karjalaisten kokemuksia, ja vastausten ympärille muodostui viiden lyhytelokuvan mittainen videosarja. Videoissa käsiteltävät teemat ovat kotiinpaluu (kotihmyöštymini), etsiminen (ečindä), kipu (kibu), yhteisö (yhtehistö) ja ylpeys (ylbevys).

Videoilla esiintyy joukko Karjalazet Nuoret Suomes – Karjalaiset Nuoret Šuomešša -yhdistyksen aktiiveja. Myös tekstien lukijat ovat yhdistyksen jäseniä.

Videoilla kuullaan karjalan kolmea päämurretta (vienan-, etelä- ja livvinkarjala) sekä suomen kielen karjalaisia kaakkoismurteita. Videot on tekstitetty suomeksi, karjalaksi ja englanniksi.

 

Kotihmyöštymine

Ecindä

 

Kibu

Yhtehisö

Ylbevys

Karjalaine iäni -videosarja