Oikeus koulutukseen ja työhön!

Työni yksi antoisimpia tehtäviä on kulkea kertomassa Avoimista korkeakoulumahdollisuuksista eri tilaisuuksissa. Yhteistyöverkostomme Karelia-ammattikorkeakoulun, Pohjois-Karjalan Aikuisopiston ja Pohjois-Karjalan kesäyliopiston kanssa jalkaudumme etenkin Pohjois-Karjalassa eri paikkakunnille. Tänä keväänä käymme ainakin Liperissä, Kiteellä, Enossa, Nurmeksessa ja olemme jo käyneet Kontiolahdella ja Ilomantsissa. Syksyllä suuntana ovat toiset paikkakunnat.

Aluetoiminta on minun näkökulmastani, myös maakunnassa asuvana, hyvin tärkeää. Koulutuksellinen tasa-arvo on ollut yksi avoimien korkeakouluopintojen kantavia perusvoimia ja edelleen sen merkitys on monella tavalla hyvin suuri. Koulutus (ja sen kautta syntyvä hyvinvointi) kuuluu kaikille! On ilo kertoa niistä monenlaisista opiskelumahdollisuuksista, joita verkko- ja monimuoto-opinnot tuovat tullessaan eri asteilla.

Koulutustoreilla vierailee useimmiten opiskeluista hyvin kiinnostuneita opiskelijoita ja keskustelemme paljon erilaisista tavoitteista. On surullista kuulla usein – yhä useimmin – viestiä, kuinka työttömyys verottaa ihmisten jaksamista ja henkilökohtaisista ponnisteluista huolimatta työtä ei alueelta löydy. Tilanteen pitkittyessä se luo turvattomuuden tunnetta, eikä enää tee mieli ponnistella tulevaisuuden eteen, koska tuntuu siltä, ettei se kuitenkaan auta tilanteeseen.

Ei ole myöskään ratkaisu ajatella, että paikkakuntaa olisi helppo näissä tilanteissa vaihtaa. Sillä, niin kuin sanotaan – mihin sitä ihminen kotoaan haluaisi lähteä.

Tämän ajan työllistymiskysymykset ovat monipolvisia. Hyvästäkin pohjakoulutuksesta huolimatta voi olla, ettei työtä löydy. Näihin tilanteisiin ei koulutuskentällä ole välttämättä yksiselitteistä ratkaisua, vaan asiakkaalle parhaimman ratkaisun löytymiseksi meidän tarvitseekin tarkastella ristiin eri koulutusorganisaatioiden tarjontaa, jotta voimme koulutuksiemme yhteisvaikutuksesta tarjota asiakkaalle sellaisen kombinaation, joka hyödyttää häntä eniten soveltuvan osaamisen kasvattamiseksi. Ja toivottavasti tuottaa myös elämän yhden perusedellytyksistä, työtä.

Itse uskon vahvasti elinikäisen oppimisen voimaan, uskon myös siihen, ettei opiskelu mene koskaan hukkaan vaikkei koulutuksen vaikutus heti näkyisikään. Jokainen opintojakso kuljettaa meitä elämänpolulla kohti jotain toista tavoitetta, tai osoittaa, ettei tämä ollutkaan se suunta, mihin haluan mennä. Polku kulkee eteenpäin ja kulkija sen mukana. Jokainen koulutus rakentaa sitä edelleen.

Opiskelutavoitteita kannattaa toki hyvin ennakkoon pohtia ja tutkailla oman tavoitealansa näkymiä niin työllisyyden kuin palkkauksenkin osalta. Hyviä eväitä tähän tarjoaa yliopiston tekemät rekrytointiselvitykset, foreammatti – palvelu sekä töissä –palvelu. Niitä selailemalla saa hyvin käsityksen siitä, millä alueella minkäkin alan ammattilaisia tällä hetkellä ja tulevaisuudessa tarvitaan.

Tiina Juurela, opinto-ohjaaja

 

Koulutustoritiedot löydät Aikuiskoulutuksenvoiman verkkosivuilta
http://www.aikuiskoulutuksenvoima.fi/
Itä-Suomen yliopiston teettämiä selvityksiä valmistuneiden työllistymisestä

http://www.uef.fi/opiskelu/valmistuneiden-sijoittuminen
Foreammatti

https://www.foreammatti.fi/index
Töissä

http://www.toissa.fi/