Vapaakappaletyöasemat – väylä sähköisiin kulttuuriaineistoihin | Legal deposit workstations – a pathway to electronic cultural materials

(Please, scroll down to read in English.)

Kulttuuriaineistolaki määrää Kansalliskirjaston tallettamaan painettujen julkaisujen ohella myös suomalaiset digitaaliset julkaisut ja verkkoaineistot ja saattamaan ne tutkijoiden ja muiden tarvitsijoiden käyttöön. (Painetusta aineistosta tarkemmin kirjoituksessa Kulttuuriaineistot käyttöön: kirjaston painetut vapaakappaleet.)

Kansalliskirjasto sekä kerää elektronista aineistoa omatoimisesti että saa sitä luovutuksina julkaisijoilta. Asiakaskäytössä aineisto on vapaakappaletyöasemilla, joita on Kansalliskirjaston lisäksi muissa vapaakappalekirjastoissa sekä Eduskunnan kirjastossa ja Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa.

Itä-Suomen yliopiston kirjasto on yksi Suomen kuudesta vapaakappalekirjastosta. Vapaakappaletyöasema on asiakkaiden käytettävissä sekä Joensuun että Kuopion kampuskirjastossa.

Mies kuulokkeet päässä tietokoneella | A man with headphones at a computer
Joensuun kampuskirjaston vapaakappaletyöasema sijaitsee toisen kerroksen 2B-salissa mikrofilmien lukulaitteiden vieressä. | The legal deposit workstation at the Joensuu Campus Library is in Hall 2B on the second floor, next to the microfilm readers. Kuva | Photo: Varpu Heiskanen.

Vapaakappaletyöasemat ovat avoinna ja vapaasti käytettävissä kirjaston aukioloaikoina. Halutessaan työaseman voi varata käyttöönsä tietyksi ajankohdaksi ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Vapaakappaletyöasemilla ovat käytettävissä seuraavat aineistot:

  • Verkkoarkisto. Kansalliskirjaston keräämä kotimainen verkkoaineisto vuodesta 2006 lähtien.
  • Ritva. Radio- ja tv-arkisto, joka sisältää keskeisten kotimaisten kanavien ohjelmavirran vuodesta 2009 alkaen sekä Yleisradion digitoimat tv-ohjelmat 1957-2008.
  • Varia. Luovutuksina saadut elektroniset vapaakappaleet kirjoista, lehdistä ja musiikkiäänitteistä. Lisäksi sellaiset Kansalliskirjaston digitoimat kirjat, pienpainatteet, kartat, pelit ja äänitteet, joiden tekijänoikeus on edelleen voimassa.
  • Digi. Kansalliskirjaston digitoimat tekijänoikeuden alaiset sanoma- ja aikakauslehdet vuodesta 1940 eteenpäin. Tätä vanhemmat aineistot ovat käytettävissä myös avoimesti verkossa.

Aineistoja voi lukea, kuunnella ja katsella. Radio- ja televisio-ohjelmien sekä äänitiedostojen kuuntelua varten työasemilla on kuulokkeet.

Sisällöstä ei saa valmistaa digitaalisia kopioita, mutta verkkosivuista ja lehdistä voi ottaa paperikopioita työasemiin kytketyillä tulostimilla. Tulosteet, 25 senttiä kappale, maksetaan kirjaston palvelutiskille. Aineistoa voi myös kuvata näyttöruudulta.

Vapaakappaletyöasemissa ei ole internet-yhteyttä. Niissä on käytettävissä yleisimmät toimisto-ohjelmat, mutta tiedostoja ei voi tallentaa omalle tallennusvälineelle tai lähettää sähköpostitse. Työskentelyä helpottamaan voikin olla tarpeen ottaa oma kannettava mukaan.

Työasemilta saavutettavia aineistoja esitellään tarkemmin kirjoituksessa Lordin jäljillä – sukellus sähköisiin kulttuuriaineistoihin.

Nainen tietokoneella | A woman at a computer
Vapaakappaletyöasemilla on kuulokkeet ja tulostin. | Legal deposit workstations are equipped with headphones and a printer. Kuva | Photo: Raija Törrönen.

The Legal Deposit Act (Act No 1433/2007 on Collecting and Preserving Cultural Materials) requires that the National Library of Finland deposit not only printed but also Finnish digital publications and online materials and make them available to researchers and other users. (More detailed information on printed materials can be found in the article Start using cultural materials: the library’s printed legal deposit copies.)

The National Library collects electronic material both independently and in the form of donations received from publishers. In addition to the National Library of Finland, the material is available to customers on legal deposit workstations at other legal deposit libraries, as well as at the Library of Parliament and at the National Audiovisual Institute.

University of Eastern Finland Library is one of the six legal deposit libraries in Finland. A legal deposit workstation is available to customers at both the Joensuu and Kuopio Campus Libraries.

Both legal deposit workstations are open and freely available during the libraries’ opening hours. If you wish, you can reserve a workstation for a specific time by contacting the library’s customer service.

Lasiovesta näkyy huone, jonka pöydällä seisoo tietokoneen näyttö | A view though a glass door to a room with a computer display standing on a table
Kuopion kampuskirjaston vapaakappaletyöasema sijaitsee huoneessa 1052.1, johon käynti on kirjastosalista. | The workstation at the Kuopio Campus Library is in room 1052.1, which is accessed from the library hall. Kuva | Photo: Raija Törrönen.

The following materials are available at the legal deposit workstations:

  • Finnish Web Archive. Finnish online resources collected by the National Library of Finland since 2006.
  • Ritva. Radio and Television Archive, which contains the programme streams of key Finnish channels from 2009 onwards and the television programmes from 1957-2008, digitised by the Finnish Broadcasting Company.
  • Varia. Legal deposits of books, magazines and newspapers in electronic format, as well as music recordings, all obtained as donations. In addition, books, small print media, maps, games and recordings digitised by the National Library that still have copyright protection.
  • Digi. Copyrighted journals and newspapers since 1940, digitized by the National Library of Finland. Materials older than this are also available openly online.

You can read, listen, and watch the contents of the resources. For listening to radio and television programs and audio files, the workstations are equipped with headphones.

You cannot make a digital copy of the contents but may make printouts of web pages and journals using printers connected to workstations. Printouts, costing 25 cents apiece, are paid at the library’s service desk. You can film and photograph images on the computer screen .

The legal deposit workstations do not have Internet connection. The most common office software is installed on the workstations, but you cannot save files to your own storage medium or send them by email. In other words, it is advisable to bring your own laptop when working on the legal deposit workstations.

Materials accessible from the workstations are presented in more detail in the article Finding Lordi – a dive into electronic cultural materials.

Mikko Meriläinen, tietoasiantuntija | information specialist
Tietoaineistopalvelut | Collection services

Share

2 Replies to “Vapaakappaletyöasemat – väylä sähköisiin kulttuuriaineistoihin | Legal deposit workstations – a pathway to electronic cultural materials”

  1. Kansalliskirjaston Verkkoarkiston ongelma on että keräykset ovat puutteellisia. Kun vertaa Verkkoarkistoa Internet Archiven Wayback Machineen niin huomaa nopeasti kuinka Wayback Machinesta löytyy paljon monipuolisemmin suomalaista aineistoa kuin Kansalliskirjaston palvelusta. Internet Archiven etu on että siellä keräystä hoitaa tuhansia vapaaehtoisia ja sivuja voi tallentaa myös yksi kerrallaan manuaalisesti.
    Itse aikanaan pyysin Kansalliskirjastoa tallentamaan yhden suomalaisen nettisivun koska tiesin että sivusto tullaan lähiaikoina uudistamaan ja sisältö poistamaan. Kansalliskirjasto jätti sivun tallentamatta, mutta Internet Archiveen onnistuin itse tallentamaan manuaalisesti kyseisen nettisivun.
    Verkkosivujen tallentamisessa ongelmallista on myös kuinka verkkosivuja ei mielletä “arkistoiksi” tai arkistoitaviksi jolloin verkkosivujen arkistointi on aikamoista villiä länttä kun useimmiten nettisivuilla ei ole minkäänlaista arkistorakennetta (URL:t mitä sattuu) ja päiväyksiä usein puuttuu tiedotteista ja uutisista. Tulevaisuudessa tuleekin olemaan kovia haasteita kun näitä Verkkoarkistoja tullaan enemmän hyödyntämään historiantutkimuksessa tutkiessa tätä digitaalista aikakautta.

    RITVA-tietokannan ongelma on se että sieltä puuttuu kokonaan kaupallisten kanavien ohjelmatiedot ennen vuotta 2009. Ja sitten vuodesta 2009 eteenpäin siellä on ohjelmatiedot suoraan kopioitu EPG:stä jolloin siellä on valtava määrä turhaa (jokainen uusinta omana uutena ohjelmana) ja väärää ohjelmatietoa.

    1. Kiitos kommenteista! Näin tosiaan on, että Wayback Machinesta löytyy runsaasti suomalaistenkin sivujen tallennuksia, ja vieläpä pitemmältä ajalta kuin Kansalliskirjaston verkkoarkistossa.

      KAVI (Kansallinen audiovisuaalinen instituutti) ottaa harkintansa mukaan vastaan vapaaehtoisia talletuksia ennen vuotta 2008 Ylen ulkopuolisilla kanavilla lähetetyistä radio- ja tv-ohjelmista. Kokoelmassa on mm. MTV:n ohjelma-arkisto ja ohjelmia voi katsella KAVIn tiloissa. Joitain MTV:n sarjoja on saatavilla Elonetissä: https://elonet.finna.fi/List/912470.

      Mikko Meriläinen

Comments are closed.