Lordin jäljillä – sukellus sähköisiin kulttuuriaineistoihin

Lordi katsoo kohti

Kansalliskirjaston tallettamat suomalaiset digitaaliset julkaisut ja verkkoaineistot ovat käytettävissä Itä-Suomen yliopistossa kampuskirjastojen vapaakappaletyöasemilta. Työasemia on esitelty kirjoituksessa Vapaakappaletyöasemat – väylä sähköisiin kulttuuriaineistoihin.

Seuraavassa tutustumme lähemmin niihin aineistoihin, joihin työasemat tarjoavat pääsyn. Lähdemme jäljittämään, millaisen vastaanoton Lordin euroviisuvoitto sai vuonna 2006. Jutun kuvat saa suuremmiksi niitä klikkaamalla.

Radio- ja tv-arkisto (Ritva-tietokanta)

Haluamme katsoa Eurovision laulukilpailun vuoden 2006 finaalin. Yleisradion verkkopalveluissa Areenassa ja Elävässä arkistossa lähetystä ei ole kokonaisuudessaan nähtävillä.

Kansalliset kulttuuriaineistot -valikko verkkoselaimessa

Menemme vapaakappaletyöaseman päävalikosta radio- ja tv-arkistoon.

Ritva-tietokannan hakuliittymä

Ritva-tietokannasta Ylen lähetys löytyy hakutermeillä ”euroviisut” ja ”2006”. Runsaan kolmen tunnin mittainen ohjelma ”Eurovision 2006: Finaali – Ateena” lähetettiin toukokuun 20.-21. päivänä 2006.

Ritva-tietokannan lähetysjana

Lähetyksen voi toistaa haluamastaan kohdasta aikajanalla.

Lordi laulamassa mikrofoniin

Lordin voittoisa esitys.

Digitoidut aineistot (Digi)

Mitä suomalaisissa sanoma- ja aikakauslehdissä kirjoitettiin Lordin euroviisuvoitosta? Suuntaamme Kansalliskirjaston digitoiman lehtiaineiston pariin.

Lehtilista Kansalliskirjaston Digissä

Kun rajaamme lehtilistausta vuoteen 2006, havaitsemme että kovin montaa lehteä ei ole vielä digitoitu siltä ajalta. Joitain nimekkeitä kuitenkin löytyy.

Digin hakuliittymä

Hakusanat “lordi” ja “euroviisut” sekä vuosirajaus 2006 tuottavat lähes kaksi sataa osumaa.

Tulososumia lehdistä

Lordi-juttuja on sekä aikakaus- että sanomalehdissä.

Aikakauslehden sivu

Lehtiä voi lukea selaimessa. Käytetyt hakusanat näkyvät tekstissä korostettuina.

Apu-lehden etusivu, kuvassa Lordi

Lehden voi avata luettavaksi myös Adobe Acrobat Readeriin.

Mitä kauemmaksi ajassa mennään, sitä enemmän digitoituja lehtiä löytyy. Toisaalta myös viimeisimpien vuosien lehtiä Digissä on runsaasti.

Tutkain-hankkeen ansiosta yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden on mahdollista käyttää Digin aineistoja myös omalta laitteelta Haka-kirjautumisen kautta. Pääsy ei tällöin ulotu aivan viimeisimpiin vuosikertoihin.

Laajemmin vuoden 2006 lehtikirjoittelua voi tutkia mikrofilmeiltä tai paperilehdistä taikka lehtien omien maksullisten digiarkistojen avulla. Lisäksi verkkolehtien juttuja löytyy Suomalaisesta verkkoarkistosta.

Suomalainen verkkoarkisto

Mitä internetissä – verkkolehdissä, kotisivuilla, nettifoorumeilla – kirjoitettiin tuoreeltaan Lordin euroviisuesiintymisestä? Vuonna 2006 julkaistuja nettisivuja ei useinkaan enää löydy avoimesta verkosta, ei ainakaan alkuperäisessä muodossa. Kansalliskirjaston ylläpitämään Suomalaiseen verkkoarkistoon vanhoja sivuja kuitenkin on talletettu, juuri vuodesta 2006 alkaen.

Suomalaisen verkkoarkiston haku

Hakusanoilla “lordi” ja “euroviisut” löytyy kahdeksan videota ja yli 140 000 verkkosivua.

Tviittejä

Löytääpä verkkoarkiston haku myös suomalaisten tviittejä.

Haulla löytyneitä verkkosivujen linkkejä

Haun listaamista verkkosivuista jotkut ovat Bassoradion keskustelupalstan sivuja.

Sivua ei löytynyt -ilmoitus

Jos verkkosivuille johtavia linkkejä yrittää avata nykynetissä, palvelinta tai sivua ei välttämättä enää löydy. Näin on myös Bassoradion foorumin kohdalla.

Bassoradion foorumin keskustelua

Verkkoarkistossa foorumin Lordi-keskusteluihin voi kuitenkin palata.

Verkkoarkiston osoitehaku

Verkkoarkistoon tallennettuja sivuja voi hakea myös osoitteella, jos sen tietää tai osaa arvata. Lordin virallinen sivusto sijaitsee osoitteessa www.lordi.fi.

Hakutuloksia

Lordin kotisivujen tallennukset eivät ulotu aivan toukokuiseen euroviisuvoittoon asti. Sama koskee valitettavasti myös verkkolehtien kuten www.hs.fi:n tallennuksia.

Lordin kotisivu heinäkuussa 2006

Tältä www.lordi.fi:n etusivu kuitenkin näytti heinäkuussa 2006.

Virheilmoitus Monsterboard-foorumilla

Lordi-sivuston Monsterboard-foorumille vievät linkit antavat nykyisin ilmoituksen “ERROR 666”.

Monsterboard-foorumi verkkoarkistossa

Verkkoarkistossa foorumin sivut ovat kuitenkin tallessa ja avattavissa.

Verkkoarkiston teemakeräys euroviisuista 2007

Eurovision laulukilpailuista Helsingissä 2007 verkkoarkisto teki jo laajan teemakeräyksen.

Digitaaliset vapaakappaleet (Varia)

Vielä on koluamatta Varia-tietokanta, johon Kansalliskirjasto on kerännyt sekä julkaisijoiden luovuttamia e-vapaakappaleita että itse digitoimaansa aineistoa, jonka tekijänoikeus on voimassa.

Varian hakutuloksia

Hakusanat “lordi” ja “euroviisut” tuottaa Variassa yli kaksi sataa viitettä.

Salon Seudun Sanomien etusivulla Lordi-yhtye

Joukossa on sanomalehti Salon Seudun Sanomien numeroita. Ne eivät ole Kansalliskirjaston digitoimia, kuten Digi-tietokannan lehdet, vaan tiedostot on saatu vapaakappaleluovutuksina julkaisijoilta.

Aku Ankan kansi

Variassa on myös e-kirjojen ja musiikkiäänitteiden vapaakappaleita sekä digitaalisia Aku Ankkoja. Toukokuun alussa 2007 Aku Ankassa ilmestyi Lordi-henkinen sarjakuva.

Lopuksi

Vaikka edellä esitellyt aineistot ovat luettavissa vain vapaakappaletyöasemilla, hakuja niihin voi tehdä kotikoneeltakin. Ritva-tietokannan hakemisto on kaikille avoin. Samoin Digin lehtilista on avoimesti selattavissa ja sisältökin vuotta 1940 edeltävältä ajalta – osin myös jälkeiseltä – on kaikille avointa. Verkkoarkiston hakemistoon voi niin ikään tehdä hakuja mistä vain.

Ainoastaan Varian hakuliittymä on rajattu vapaakappaletyöasemille. Varian sisältämiä nimekkeitä voi kuitenkin etsiä UEF-Primosta ja Finnasta, joihin niitä on luetteloitu melko kattavasti.

Mikko Meriläinen, tietoasiantuntija
Tietoaineistopalvelut