Sisällissota 1918: kirjanäyttely Joensuun kampuskirjastossa | Exhibition on Finnish Civil War 1918 at Joensuu Campus Library

(Please, scroll down to read in English.)

”Vuosien 1917 ja 1918 muistot ovat liki vastakkaiset. Ensin tapahtui parasta ja sitä seurasi pahinta, mitä kansakunta voi kohdata. Itsenäisyyden vuosi vaihtui sisällissodan vuodeksi, eikä edes pitkä aika ole kaikkia sen arpia peittänyt. (…) Yhteisö on vahva, jos se kykenee käsittelemään myös kipeitä asioita. Menneisyyden kanssa on hierottava sovintoa.”

Tasavallan presidentin uudenvuodenpuheen yhtenä aiheena oli välittömästi Suomen itsenäistymisen jälkeen alkanut sisällissota. Vuoden 1918 tapahtumista on ihmisillä monenlaisia käsityksiä ja erilaisia versioita, joista keskusteleminen kiihdyttää mieliä vieläkin. Tästä kertoo jo välittömästi presidentin puheen jälkeen alkanut väittely sodan nimestä. Sisällissota, vapaussota vai kansalaissota?

Joensuun kampuskirjastossa tällä viikolla avautuneella kirjanäyttelyllä muistetaan sata vuotta sitten käynnistyneitä Suomen itsenäisyyden ajan traagisimpia tapahtumia. Esille on nostettu vuosikymmenien aikana syntynyttä tutkimuskirjallisuutta, joka on eri näkökulmista pyrkinyt vastaamaan kysymykseen: mitä tapahtui todella? Vuoden 1918 perinnöstä keskustellessa on tärkeää tutustua aiheesta tehtyyn tieteelliseen tutkimukseen, josta kirjaston kokoama näyttely on edustava otos. Näyttely sisältää myös jonkin verran kaunokirjallisuutta aiheesta.

Näyttelyn kirjoja UEF-Finnassa


Finnish Civil War was fought between revolutionary Red Guards and conservative White guards from 27th January 1918 to 15th May 1918.  With casualties of almost 6,000 persons on the White side and 32,500 persons on the Red side, the war was one of the most tragic events in Finnish history. Even after a hundred years, the war can arouse debate and strong feelings among Finnish citizens.

The book exhibition of research literature on the Finnish Civil War provides a profound view on the history and aftermath of the events in 1918.

Jussi Hyvärinen, tietoasiantuntija | Information specialist
Tapani Toivanen, tietoasiantuntija | Information specialist
Opetus- ja tietopalvelut | Training and information services

Share

2 Replies to “Sisällissota 1918: kirjanäyttely Joensuun kampuskirjastossa | Exhibition on Finnish Civil War 1918 at Joensuu Campus Library”

  1. Itse näyttely vaikuttaa kattavalta ja huolella kootulta, mutta on melko noloa, että sodan taustoista kertovan “artikkelin” lähteenä on käytetty wikipediaa. Yliopiston kirjastossa! Kun yliopistolla kerran on historian laitoskin, luulisi että joku alan opiskelija olisi voinut vaikka paria lounaslippua vastaan kirjoittaa parin liuskan mittaisen artikkelin jossa on käytetty uskottavia lähteitä.

    1. Kiitos palautteesta! Mainitun wikipedia-artikkelin tiivistelmän oli tehnyt historian maisteri, joka oli tarkistanut tietojen oikeellisuuden ennen artikkelin lainaamista. Perusteluna oli, että artikkelissa asiat on esitetty tiiviissä ja yleistajuisessa muodossa. On totta, että Wikipediaa ei yleensä ottaen voi pitää luotettavana lähteenä, mutta esimerkiksi suomenkielisen Wikin vuoden 1918 sotaa käsittelevä artikkeli on asiantuntevasti kirjoitettu viittauksineen ja lähdeluetteloineen. Wikipedian käyttö voi toisaalta antaa ns. huonon kuvan, minkä otamme jatkossa huomioon.

Comments are closed.