Religion Past and Present – kattava uskontotieteen ja evankelis-luterilaisen teologian hakuteos

Itä-Suomen yliopiston kirjasto tarjoaa asiakkaidensa käyttöön lukuisia eri alojen hakuteoksia. Näistä erityisesti teologeille suunnattuja ovat Gale-kustantamon hakuteokset Encyclopedia of Religion ja Encyclopedia of Science and Religion sekä raamatuntutkimukseen erikoistunut De Gruyter –kustantamon hakuteos Encyclopedia of the Bible and its Reception Online.

Uusin kirjaston hankkima elektroninen teologian alan hakuteos on Brill-kustantamon ylläpitämä evankelis-luterilaisen teologian ja uskontotieteen käsikirja Religion Past and Present (RPP). Se on englanninkielinen käännös monille teologeille tutusta Religion in Geschichte und Gegenwart –hakuteoksesta, jonka aiempi, kolmas laitos on saksankielisenä luettavissa Joensuun kampuskirjaston painetuissa kokoelmissa.

Religion Past and Present edustaa uusinta tutkimusta ja käsittää 15 000 artikkelia sekä teologian ja uskontotieteen aloilta että poikkitieteellisestä näkökulmasta.  Teosta voi käyttää perinteisesti aakkosittain selaten tai hakusanoilla hakuja tehden.  Esimerkkihaku ”synoptic problem” tuottaa tulokseksi 13 osumaa. Niistä ensimmäinen on itse synoptiselle ongelmalle omistettu artikkeli ja muut erilaisia artikkeleita, joista näkee, ketkä tutkijat ovat synoptista ongelmaa tutkineet tai missä eri yhteyksissä sitä on käsitelty:

rpp

 

Tietosanakirja-artikkelien lisäksi hakusanoilla voi löytää artikkeleja Brill-kustantamon tieteellisistä lehdistä kuten Novum Testamentum -julkaisusta. Ne voi avata suoraan Brill Online Books and Journals -palvelusta PDF-muodossa:

rpp2

 

Myös kirjaviitteitä löytyy, mutta ne eivät avaudu kokoteksteinä. Siitä ei kuitenkaan tarvitse masentua, vaan voi kokeilla, onko kirja luettavissa esimerkiksi EBSCO eBook Collection -e-kirjapalvelussa. Esimerkiksi hakutuloksista löytynyt kirja New Testament Textual Criticism: The Application of Thoroughgoing Principles ei avaudu Brillin palvelussa ilman 204 euron maksua, mutta on maksutta kokonaisuudessaan luettavissa EBSCO:n puolella:

rpp3

 

Ja jos EBSCO:sta tai Ebrarysta ei kirjaa löydy, voi tarkistaa, onko se saatavissa kirjaston painetuissa kokoelmissa. Jos silloinkaan ei onnista, voi aina tehdä kaukolainapyynnön tai hankintaesityksen.

RPP-palvelussa voit luoda myös henkilökohtaisen käyttäjätilin, jolle voit tallentaa hakuhistoriasi ja palata lukemaan mielenkiintoisiksi havaitsemiasi artikkeleja.

Jussi Hyvärinen, tietoasiantuntija (Opetus- ja tietopalvelut)