Vinkkejä Google-hakuihin
Hakukoneet: Vinkkejä Google-hakuihin
Hakulogiikka Google-hakujen takana on osittain samaa kuin kirjallisuustietokannoissa, esimerkiksi operaattorit ovat käytettävissä Googlessakin.
- hakusanojen välillä on ikään kuin AND-operaattori
- OR-operaattori löytyy Googlen Tarkennetun haun puolelta (katso alta)
- NOT-operaattori on Googlessa kätevä toteuttaa miinus-merkin avulla. Näin voit sulkea tuloksesta pois epätoivottuja tuloksia, keskustelupalstoja tai blogeja:
hankintahakkuun kannattavuus -keskustelu
Lainausmerkit toimivat fraasin merkkinä Googlessakin.
Mitä enemmän hakusanoja käytät, sen täsmällisempään tulokseen voit päätyä. Tästä on apua varsinkin silloin, kun hakusanat ovat laaja-alaisia ja monimerkityksisiä.
Sanajärjestys vaikuttaa lopputulokseen. Kokeile kirjoittaa sanat eri järjestykseen.
Tärkeän sanan voi kirjoittaa hakuun useamman kerran, niin sen merkitys korostuu.
Ammattilaisten käyttämät ja tieteelliset termit rajaavat tuloksesta pois epärelevanttia ainesta.
Googlen kohdennetut hakukoneet
Google Scholar
Googlen tieteelliseen tietoon erikoistunut hakukone pääsee osittain samoille lähteille kuin kirjallisuustietokannatkin. Esim. isojen kustantajien tieteelliset lehdet ovat Scholar-haun piirissä.
Löydetyn artikkelin aukaiseminen ei kuitenkaan onnistu, ettet ole kampusverkon koneella tai kirjautuneena UEF-Primoon.
Scholarin hakutoiminnot ovat googlemaisen helpot, mutta haun muokkaamisen mahdollisuudet ovat rajalliset ja tuloksen selailu pidemmälle melko ikävää.
Kuitenkin Scholarilla tavoittaa todennäköisesti muutaman hyvän artikkelin, joita on hyvä käyttää lähtökohtana tarkemmassa tietokantahaussa.
Kaikki Scholarin tavoittama aineisto ei ole oikeasti tieteellistä, joten tulosten kanssa pitää olla kriittinen. Scholar-haku sisältää mm. saalistajalehtiä.
Google Books
Google kirjahakukone on näppärä apuväline, kun halutaan hakea tietoa kirjojen sisältä, kokotekstistä. Tekijänoikeussyistä kirjoja ei kuitenkaan voi lukea Google Booksissa kokonaan. Löydetyn kirjan voi kuitenkin jäljittää kirjastosta, painettuna tai e-versiona.
Tarkennettu haku
Googlessakin on Tarkennettu haku, tämä näkymä on Scholarista:
Tarjolla on tietokannoista tutut toiminnot: operaattorit, fraasihaku, kenttäkohdistus, rajaukset. Ne eivät kuitenkaan välttämättä toimi ihan samalla tarkkuudella kuin tietokannoissa.
Mitä Google löytää?
Googlella löytää näppärästi vastauksia yksittäisiin kysymyksiin ja faktoihin: kuka oli maailman paras jalkapalloilija vuonna 2008? Mikä lisäaine on E322?
Laajemmat ja monimutkaisemmat kysymykset ovat hankalampia haettavia. Tutkimuksen tueksi tarvitaan usein myös lähteitä, jotka eivät ole löydettävissä netistä hakukoneilla. Esimerkiksi artikkeliviitetetietokantojen, kuten Scopus, sisältö sellaisenaan ei ole Google-haun ulottuvilla.
Erityisesti pitää huomata, että hakutulos on satunnainen ja vaihtelee ajasta ja paikasta toiseen, eikä paras lähde välttämättä ole ensimmäisillä sivuilla. Sivujen välisten linkitysten, klikkausten ja käyttäjäprofiloinnin merkitys on yleisesti tiedossa. Itse sivujen sisältöihin, teksteihin liittyviä seikkoja ovat mm:
- Pitkät tekstit löytyvät todennäköisemmin kuin lyhyet.
- Päivitetyt sivut löytyvät paremmin kuin staattiset.
- Hakusanojen sijainti tekstin alussa nostaa sijoitusta tuloslistauksessa.
- Hakusanojen keskinäinen sijainti ja yleisyys tekstissä vaikuttavat
Kaikkiaan Google käyttää yli 200 erilaista ‘signaalia’ tulosten lajitteluun.
Googlen uusin ominaisuus on koneoppiva tekoäly (BrainRank), joka perustuu massiiviseen hakukäyttäytymisdataan ja sen analysointiin, jolloin hakukone vähemmän riippuvainen siitä, mitä yksittäiseen hakuun kulloinkin kirjoittaa – hakukone ikään kuin tekee “paremman” haun käyttäjän puolesta, vaikka käyttäjä ei itse sitä huomaa.