Saatavuus
Lähes kaikki julkaisut ovat saatavilla tavalla toisella. Kaikki eivät kuitenkaan löydy netistä ja joskus julkaisun saamisesta pitää maksaa.
Jäljitä artikkelia tai kirjaa suoraan verkosta
Tietokannassa voi näkyä suoria linkkeja tai apuvälineitä julkaisun aukaisemiseksi:
- Full Text tai PDF tai HTML -linkki tietueessa, aukaisee artikkelin suoraan
- Find It -kuvake, joka selvittää onko käyttöoikeutta verkkoversioon – aina sitä ei ole!
- Googlaa tietueessa näkyvällä DOI-osoitteella, tai jos sitä ei ole, artikkelin nimellä
DOI Digital Object Identifier) on verkossa olevan dokumentin (artikkeli, kuva, video jne.) pysyvä tunnistenumero. DOI viittaa tiettyyn dokumenttiin sen verkko-osoitteesta riippumatta, ts. sivuston osoite voi muuttua, mutta DOI:n avulla itse dokumentti löytyy aina. DOI-linkki toimii hyvin, kun ollaan yliopiston verkossa.
Vinkki: DOI-linkki kannattaa liittää julkaisun lähdeluetteloon verkko-osoitteen sijasta.
Voit myös asentaa itse selaimeesi erilaisia lisäosia, jotka auttavat julkaisun jäljittämisessä:
- LibKey-kuvake, joka tunnistaa olemassa olevan UEFin käyttöoikeuden ja ilmaantuu näkyviin vain, jos käyttöoikeus on. Asenna tästä LibKey.
- Lisäosa, joka tarkistaa, olisiko julkaisu saatavana jostakin toisesta palvelusta avoimesti ja laillisesti. Lue lisää näistä lisäosista Avoimen tiedonhaun oppaasta.
Jos julkaisua ei heti löydy, kokeile seuraavaa
Tarkista UEF-Primon aineistot hakemalla:
- artikkelia lehtihausta lehden nimellä
- artikkelia kirjassa kirjaston kokoelmista kirjan nimen mukaan
- kirjaa kirjaston kokoelmista kirjan nimellä
- konferenssijulkaisua kirjaston kokoelmista konferenssin nimen mukaan
UEF Primoa kannattaa kokeilla erityisesti silloin, jos käyttämäsi tietokone ei ole kampusverkossa – käyttöoikeuden tunnistaminen menee Primon kautta.
Tarkista tarvittaessa muut lähiseutusi kirjastot: ammattikorkeakoulu ja kaupunginkirjasto.
Tietokannoissa ja Googlella hakien vastaan voi tulla linkkejä, joissa artikkelin pääsee lukemaan vain maksua vastaan. Tämä tarkoittaa, että UEF ei ole hankkinut käyttöoikeuttaa verkkoversioon. Tällaisen artikkelin voi joko hankkia itse tai tehdä siitä kaukolainapyynnön (katso tarkemmin alempaa).
Muista, että kirjaston asiakkaana voit tehdä kirjastolle myös hankintaesityksen (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) kirjasta, jota kokoelmiin ei sisälly. Kirja voidaan hankkia, jos se on ajantasainen ja voisi hyödyttää muitakin asiakkaita.
Piraattisivustot
On olemassa sivustoja, jotka luvattomasti tallentavat maksullisia artikkeleita laajoiksi ”tietokannoiksi”. Toiset pitävät näitä sivustoja sankareina, toiset roistoina. Tekijänoikeuksia ne joka tapauksessa loukkaavat.
Vapaakappaleet: kotimainen kirjallisuus ulottuville
Itä-Suomen yliopiston kirjastolla on käytössään kaikki Suomessa julkaistava kirjallisuus ns. vapaakappalelain perusteella. Oikeus on ollut Joensuun yliopiston kirjastolla vuodesta 1981 lähtien.
Vapaakappaleet eivät kuulu kirjaston lainattaviin kokoelmiin, mutta ovat asiakkaiden saatavilla lukusalikäyttöön.
Tiedot näistä julkaisuista näkyvät UEF-Primossa (koskee tietokirjallisuutta vuodesta 2008 eteen päin). UEF-Primossa on myös linkki aineiston tilaamiseen. Aineistoa, joka ei näy UEF-Primossa, voi kysyä käyttöön verkkolomakkeella. Tilaus on maksuton.
Eri yliopistojen gradut eivät kuulu vapaakappalelain piiriin, joten niitä ei kirjastosta löydy.
Verkossa olevat vapaakappaleaineistot
Painettujen vapaakappaleiden lisäksi tarjolla on verkosta tallennettuja vapaakappaleita. Nämä ovat käytettävissä vain kampuskirjastoissa sijaitsevilla erillisillä tietokoneilla.
Lue kirjaston kotisivulta lisää tietoa vapaakappaleista.
Kaukolainaus : tilaa toisten kirjastojen aineistoja omaan kirjastoon
Jos haluttua aineistoa ei löydy kirjastosta, voi harkita kaukolainan tilausta. Kaukolainauksessa kirjan voi saada lainaksi, lehtiartikkeleista saa yleensä kopion. Palvelu on maksullista. Kaukolaina voidaan tilata tarvittaessa myös ulkomailta, jolloin se maksaa enemmän – mieti siis edeltä käsin, paljonko olet valmis maksamaan (tarkista kirjaston palveluhinnasto).
Kaukolainojen tilaus hoidetaan kirjaston kaukopalvelun kautta. Siellä selvitetään myös, mistä julkaisu olisi nopeimmin ja edullisimmin saatavissa. Kaukopalvelutilauksen voi tehdä verkkolomakkeella.
Kaukolainaus Varastokirjastosta
Varastokirjasto on oma erillinen kirjastonsa, joka palvelee toisia kirjastoja ja suoraan asiakkaitakin lähettämällä aineistoja kaukolainaksi. Kirjaston nimi johtuu siitä, että kirjastot siirtävät sinne ylimääräisiä tai vähän käytettyjä aineistojaan varastoitavaksi. Varastokirjastosta löytyy jonkin verran myös aivan uutta aineistoa. Tilaaminen Varastokirjastosta hoituu kaukopalvelun kautta, mutta on tavallisesta kaukolainauksesta poiketen huomattavasti halvempaa.
Kirjaston kaukopalvelu tilaa automaattisesti Varastokirjaston aineiston, jos se on saatavilla.
Seuraava sivu: Avoimet julkaisut.